Ενάντια στην προπαγάνδα για το “κούρεμα” των καταθέσεων οι αποφάσεις οργάνων της Ε.Ε.




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Όπως σταθερά επιμέναμε, οι ανακοινώσεις/αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ γύρω από το κούρεμα και τις εγγυημένες καταθέσεις (Eurogroup 18 και 25 Μαρτίου 2013 και Ευρωπαϊκής Επιτροπής 20 Μαρτίου 2013) διαλύουν ψεύδη που ρίζωσαν στην Κύπρο.

Οι νέες δηλώσεις Ντάινσεμπλουμ (τότε Πρόεδρος Eurogroup) επιβεβαίωσαν τα ήδη γνωστά για τον Μάρτιο 2013:

  • 1) Ο Αναστασιάδης πρότεινε κούρεμα με συμπερίληψη των εγγυημένων καταθέσεων κάτω των €100.000.
  • 2) Το κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων που ονομάστηκε «φορολογικό τέλος» από τον Αναστασιάδη, παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • 3) Στο Eurogroup, 18 Μαρτίου 2013, αποφασίστηκε η πλήρης προστασία των εγγυημένων καταθέσεων με τροποποίηση του αρχικού κουρέματος, όπως επίσης ξεκαθάρισε τότε ο Μάριο  Ντράγκι, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • 4) Ο Αναστασιάδης απέκρυψε από τον κυπριακό λαό και τη Βουλή την συμφωνία στο Eurogroup (18 Μαρτίου) και έθεσε στη Κυπριακή Βουλή κούρεμα περιλαμβάνοντας «φορολογικό τέλος» στις εγγυημένες καταθέσεις. 

Τελευταίος ο Ντάινσεμπλουμ ανασκεύασε και τώρα αναγνώρισε την πραγματικότητα βάσει των αποφάσεων της ΕΕ και «κάρφωσε» τον Αναστασιάδη. Την πραγματικότητα αρνούνται ακόμη οι εκπρόσωποι του Προεδρικού, ενώ ο Αναστασιάδης σιωπά αρνούμενος να εξηγήσει γιατί μας οδήγησε στο 2ο και καταστροφικό κούρεμα.

Πάντως, πέντε χρόνια συστηματικής προπαγάνδας, είναι δύσκολο να ξεριζωθούν. Ακόμη υπάρχουν κάποιοι  που επιμένουν ότι «ο Αναστασιάδης πρότεινε φορολογία στις καταθέσεις (περιλαμβανομένων των εγγυημένων κάτω από €100.000) που δεν ήταν κούρεμα και επομένως επιτρεπόταν». Αυτό εκφράζουν με … αυτοπεποίθηση μερικοί ειδικοί και δημοσιογράφοι!

Ιδού η αλήθεια. Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ αποφάσισαν οριστικά την ώρα των εξελίξεων, Μάρτιο 2013, για πλήρη προστασία των εγγυημένων καταθέσεων, αποκλείοντας οποιοδήποτε «φορολογικό τέλος». Σε αυτό συμφώνησε και η Κυπριακή Κυβέρνηση που ανέλαβε να υποβάλει  σχέδιο χωρίς οποιαδήποτε χρέωση/φορολογία στις εγγυημένες καταθέσεις. Συγκεκριμένα, αρμόδιοι θεσμοί και όργανα της ΕΕ αποφάνθηκαν και απέκλεισαν το «φορολογικό τέλος» που πρότεινε ο Αναστασιάδης:

α) Δύο φορές σε Eurogroup, 18 Μαρτίου 2013 πριν την απόφαση της Κυπριακής Βουλής και 25 Μαρτίου 2013, όπου επισημαίνεται: «όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

β) ο Πρόεδρος της Ευρ. Κεντρ. Τράπεζας ξεκαθάρισε τότε (και όχι σήμερα) ότι η επιβολή «φορολογίας» στις εγγυημένες καταθέσεις ήταν ανόητο λάθος που συμφωνήθηκε την επομένη να διορθωθεί. Η διόρθωση έγινε πριν το κούρεμα οδηγηθεί στην Κυπριακή Βουλή.

γ) Τελευταίος μίλησε ο Ντάινσεμπλουμ επιβεβαιώνοντας όσα σταθερά προβάλλαμε τόσο καιρό.

Οι μόνοι που αρνούνται όσα τα αρμόδια όργανα και θεσμοί της ΕΕ παραθέτουν είναι ο περίγυρος του Προεδρικού (Αβ. Νεοφύτου, Πρ. Προδρόμου, Ανν. Δημητρίου), ενώ ο Αναστασιάδης σιωπά.

Παρεμπιπτόντως, στο ερώτημα, «τι θα γινόταν αν η Βουλή υπερψήφιζε το πρώτο κούρεμα», εκτιμούμε υποθετικά ότι θα επικρατούσε εκείνο που συνέβηκε στην πράξη. Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ ζήτησαν εξαίρεση των εγγυημένων καταθέσεων, πριν αλλά και μετά την απόφαση της Βουλής, καθιστώντας σαφές ότι ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η  ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εγγυημένες καταθέσεις τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο χρόνια πριν τον Μάρτιο του 2013. Η αρχική Οδηγία της ΕΕ ενσωματώθηκε στο κυπριακό δίκαιο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και έκτοτε υπήρξαν μερικές τροπολογίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: