«Defol» (φύγε) φώναζαν απειλητικά στον Λεβέντ οι κουβαλητοί τραμπούκοι του Ερντογάν




Του Γιώργου Περδίκη

Γνώρισα αυτήν τη λέξη ως τίτλο ενός συγκλονιστικού αφηγήματος γραμμένο από τον Δημήτρη Καραγιάννη, το οποίο μετέφερε στο θέατρο ο Α. Χριστοδουλίδης και ανέβηκε πρόσφατα από το θέατρο ΕΝΑ, σε μια εξαιρετική παράσταση.

Στο έργο περιγράφονται οι τελευταίες ώρες δύο νέων στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922.

Ο συγγραφέας του έργου στον πρόλογο ξεκαθαρίζει, ποιο είναι το κεντρικό του μήνυμα: «Όταν κάποιος δεν έχει μνήμη, όταν δεν θυμάται, τότε δεν έχει ζωή, δεν έχει μέλλον, δεν έχει όνειρα».  

Αλλά τι σημαίνει Defol; Είναι μια ειδική λέξη στην Τούρκικη γλώσσα που σημαίνει «φύγε», «ξεκουμπίσου» αλλά χρωματισμένη με την πιο μεγάλη απέχθεια. Δεν είναι ένα απλό «φύγε». Είναι ένα «φύγε» απειλητικό, σκληρό και φονικό. Είναι κάτι σαν «φύγε, διαφορετικά θα σε σκοτώσω». Όλα αυτά τα σκληρά βάρβαρα συναισθήματα σε μια λεξούλα με πέντε γράμματα.

Ξανάκουσα αυτήν τη λέξη προχθές. «Defol» φώναζαν οι Τούρκοι έποικοι και κουβαλητοί που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της Afrika κατά προτροπή του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν.

Οι έποικοι, οι κουβαλητοί, οι «γκρίζοι λύκοι», φώναζαν στον Σενέρ Λεβέντ, έναν Κύπριο με καταγωγή από την Τέρρα της Πάφου, που γεννήθηκε στη γειτονιά του Αραπαχμέτ στη Λευκωσία, «φύγε, διαφορετικά»…

Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε, έχουμε υποχρέωση να θυμηθούμε. Να θυμηθούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας λένε, εμάς τους Κύπριους, να φύγουμε.

Είναι αυτοί που έφεραν οι Τούρκοι κατακτητές μετά την εισβολή και με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας έφθασαν να είναι η πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Έχουν πάρει κατά χιλιάδες τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Είναι αυτούς που μετατρέπουν σε Κύπριους και κατ’ επέκταση σε Ευρωπαίους πολίτες, οι συγκλίσεις Χριστόφια – Αναστασιάδη. Αυτοί είναι που λένε στον Σενέρ Λεβέντ, που λένε σε εμάς τους Κύπριους, «defol» να φύγουμε από την Κύπρο, διαφορετικά…

Όμως τι έχει κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση γι’ αυτό; Πότε απευθύνθηκε στα διεθνή όργανα για να καταγγείλει τον εποικισμό; Πότε η ηγεσία μας έθεσε θέμα στις διαπραγματεύσεις αποχώρησης των Τούρκων εποίκων; Πότε απαίτησε να σταματήσουν οι πολιτογραφήσεις εποίκων;

Αντ’ αυτού, καθιερώθηκε η Τούρκικη θέση ότι το θέμα των εποίκων είναι «ανθρωπιστικό». Οι συγκλίσεις Χριστόφια – Αναστασιάδη έχουν «τσιμεντώσει» την παραμονή όλων των εποίκων. Όλοι όσοι έχουν πάρει τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους, μετατρέπονται αυτόματα από παράνομοι ξένοι σε νόμιμους Κύπριους πολίτες (γύρω στις 140 χιλιάδες). Όσοι δεν έχουν προλάβει να πάρουν ψευδοϋπηκοότητα, μετατρέπονται από παράνομοι σε νόμιμους διαμένοντες, που με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρόνου, θα αιτηθούν για να αποκτήσουν την Κυπριακή / Ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Τότε λέει θα ισχύει το 1:4. Δεν θα μετατραπούν όλοι (γύρω στις 100 χιλιάδες) σε Κύπριους πολίτες αλλά ούτε να απελαθούν γίνεται. Θα παραμείνουν και θα πολλαπλασιάζονται στο διηνεκές και θα αποτελούν μια βραδυφλεγή δημογραφική βόμβα που θα απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη μικρή μας χώρα.

Όταν λοιπόν βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα στιγμιότυπα με τη βαρβαρότητα και το τυφλό μίσος του όχλου που λυσσομανούσε έξω απ’ τα γραφεία της Afrika, να θυμόμαστε ότι με αυτούς τους ανθρώπους – κτήνη, θα αναγκαστούμε να ζήσουμε μαζί, σε περίπτωση υλοποίησης των συγκλίσεων Χριστόφια – Αναστασιάδη.

Θα έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρη την Κύπρο. Την επόμενη φορά π.χ. μπορεί να τους δούμε έξω από τα γραφεία του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ γιατί δεν θα αρέσει στον Ερντογάν μια γελοιογραφία του ΠΙΝ.

Να το θυμάστε αυτό και την ερχόμενη Κυριακή. Γιατί όποιος δεν έχει μνήμη, όποιος δεν θυμάται, δεν έχει ζωή, δεν έχει όνειρα.

*Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: