Ταγιάνι προς τους 28 ηγέτες της ΕΕ: Απόφαση με ειδική πλειοψηφία στο μεταναστευτικό




Απόφαση με ειδική πλειοψηφία στο μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι από τους 28 της ΕΕ, μεταφέροντας την άποψη ότι “οι πολίτες απαιτούν την επίλυση της κρίσης του μεταναστευτικού και δεν επιθυμούν πλέον να είναι μάρτυρες θλιβερών καταστάσεων όπως οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, η οδύσσεια των αιτούντων άσυλο, τα πτώματα στη θάλασσα ή στην έρημο, το δουλεμπόριο”.

Ο κ. Ταγιάνι, απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά το πρώτο τμήμα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου παραδοσιακά οι 28 ανταλλάσσουν απόψεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά ο κ. Ταγιάνι δήλωσε πως “η εξέταση των καταστάσεων σπασμωδικά, χωρίς συγκεκριμένη σειρά, είναι σοβαρό σφάλμα που θα μπορούσε να μας απομακρύνει από ουσιαστικά αποτελεσματικές λύσεις”, και σημείωσε ότι αντ` αυτού, χρειαζόμαστε “μια ισχυρή ευρωπαϊκή στρατηγική, τον ουσιαστικό συντονισμό των ενεργειών μας και την από κοινού χρήση των διαθέσιμων μέσων και πόρων”.

Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, “απομακρύνοντας ή επαναπροωθώντας στις πατρίδες τους με ταχύτητα και αποφασιστικότητα όλους όσοι δεν δικαιούνται να εισέλθουν”, προσθέτοντας πως “πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις”.

“Το ισχύον σήμερα σύστημα ασύλου, που μεταφέρει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής, δεν λειτουργεί”, τόνισε.

Υπενθύμισε στους 28 ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου προσθέτοντας διατάξεις που έχουν αλληλέγγυο χαρακτήρα, ομοιογένεια και αποτελεσματικότητα. Ζητούμε να γίνεται η ανακατανομή των προσφύγων με αυτόματο τρόπο, βάσει δίκαιων και αντικειμενικών κριτηρίων, σύμφωνα με το πνεύμα της αλληλεγγύης, ζητώντας απόφαση για το θέμα με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, ανέφερε. Επέστησε την προσοχή των 28 στις διαπραγματεύσεις και στις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν με την Αφρικανική Ένωση για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών μέσω της Λιβύης.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Πρόεδρος Ταγιάνι εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεχάρη τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για το εξαίρετο έργο του και εξέφρασε την ικανοποίηση του Κοινοβουλίου για το πνεύμα ενότητας που επέδειξαν οι 28.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμα που ενέκρινε χθες, έλαβε θετικά υπόψη ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις που έφτασαν σε εμάς από την άλλη πλευρά της Μάγχης το περασμένο σαββατοκύριακο, καλό θα ήταν να επισημανθεί ότι η κοινή έκθεση αποτελεί δεσμευτικό έγγραφο και όχι τέχνασμα για να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο”, ανέφερε ο Ταγιάνι.

“Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις εάν δεν ισχύσουν κατά γράμμα όλα όσα συμφωνήσαμε για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε και ανέφερε ότι το ότι σημειώθηκε «επαρκής πρόοδος» δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. “Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας”, ανέφερε.

Το Κοινοβούλιο θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και στη διαδικασία που θα θεσπιστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί το ιδιαίτερο καθεστώς τους, σημείωσε.

“Όσον αφορά τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν ορισμένες μη διαπραγματεύσιμες ‘κόκκινες γραμμές’: η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, η αυτονομία της Ένωσης στη λήψη αποφάσεων και το καθεστώς τρίτης χώρας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Και για αυτό επίσης το δύσκολο δεύτερο στάδιο, η ενότητά μας θα είναι το πολυτιμότερο όπλο μας”, κατέληξε ο κ. Ταγιάνι.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 14/12/2017 18:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: