Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γιούνκερ – Μέι για το Brexit: “Προσδοκίες” για συμφωνία στις 14 Δεκεμβρίου…




Χωρίς τελική συμφωνία, αλλά με «σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, για το Brexit.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σήμερα καθώς κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ικανοποιητική πρόοδος» μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου και ότι δεν αποτελεί «αποτυχία» η σημερινή συνάντηση.

Από την πλευρά της, η Τ. Μέι έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση» στην οποία επιτεύχθηκε «σημαντικής πρόοδος». «Κάποιες διαφορές παραμένουν» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, εκφράζοντας και αυτή την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι δυνατή πριν από την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου.


Επικοινωνία της ηγέτιδας του DUP με την πρωθυπουργό Μέι για το Brexit

Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας, μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σήμερα, λίγη ώρα αφότου δήλωσε σε υποστηρικτές της στο Μπέλφαστ πως δεν θα επιτρέψει μια συμφωνία για το Brexit που θα δημιουργεί “απόκλιση στους ρυθμιστικούς κανόνες” μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Αρλίν Φόστερ, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέι μετά τη δήλωση που έκανε στο Μπέλφαστ, ανέφερε μια πηγή του κόμματός της στο πρακτορείο Reuters. Η πηγή αυτή απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο της συζήτησης αλλά είπε ότι το DUP βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Μέι.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, η Μέι φέρεται ότι συμφώνησε να υπάρξει “ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών κανόνων” που θα ισχύουν μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να μην αποφευχθεί ένα “σκληρό σύνορο” στο νησί. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο δημιουργείται η πιθανότητα απόκλισης των ρυθμιστικών κανόνων που θα ισχύουν για τη Βόρεια Ιρλανδία με το υπόλοιπο Ηνωμένω Βασίλειο.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

04/12/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Χρ. Βασιλάκη
Βρυξέλλες – Μπέλφαστ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: