Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, στόχος το παλάτι του βασιλιά Σαλμάν




Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε έναν «βαλλιστικό πύραυλο» που εκτόξευσαν οι Χούτι πάνω από το Ριάντ, με τους Υεμενίτες αντάρτες να δηλώνουν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του ανακτόρου Γιαμάμα, της επίσημης κατοικίας του βασιλιά Σάλμαν.

Ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντουσαλάμ ανέφερε στο Twitter ότι οι σιίτες αντάρτες εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο 2-Η, ο οποίος είχε στόχο μια συνάντηση Σαουδαράβων αξιωματούχων που διεξαγόταν στο παλάτι αυτό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μετά την αναχαίτιση του πυραύλου.

Ένας ανταποκριτής του AFP στο Ριάντ δήλωσε ότι περίπου στις 12:50 ώρα Ελλάδας ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, λίγο πριν από την προγραμματισμένη παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2018, η οποία γίνεται συνήθως από τον βασιλιά.

Απορρίπτει το Ιράν

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε πάντως τον Ελβετό πρεσβευτή για να του διαβιβάσει την καταδίκη του για αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνο» ισχυρισμό της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ότι δηλαδή η Τεχεράνη προμήθευσε τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε κατά της Σαουδικής Αραβίας από την Υεμένη στις 4 Νοεμβρίου.

Η ελβετική πρεσβεία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, όπου η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει αποστολή από το 1980. «Η ισχυρή διαμαρτυρία του Ιράν για τον αβάσιμο και προκλητικό ισχυρισμό της (Νίκι) Χέιλι διαβιβάστηκε στον Ελβετό πρεσβευτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το Tasnim.

Την Πέμπτη η Χέιλι παρουσίασε κομμάτια ιρανικών, όπως είπε, όπλων που χορηγήθηκαν στην πολιτοφυλακή των Χούτι στην Υεμένη, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το Ιράν αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Βάσει ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που διαφυλάττει μια πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις το 2015, η Τεχεράνη απαγορεύεται να προμηθεύει, να πουλά ή να μεταφέρει όπλα εκτός της χώρας εκτός αν λάβει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει ακριβώς πότε μεταφέρθηκαν τα όπλα στους Χούτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να πει ούτε πότε χρησιμοποιήθηκαν.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

19/12/2017 13:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Σαναά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: