Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται, απαντά η Αθήνα στις αθλιότητες Άγκυρας: “Μάχη” για άσυλο




«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.

«Η Ελλάδα» προσθέτει «θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθεσεις».

Χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες χαρακτήρισε, χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ την Ελλάδα έπειτα από την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δώσει άσυλο σε ένας από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έδειξε την αναμενόμενη υποστήριξη και συνεργασία ως χώρα σύμμαχος στο θέμα της τρομοκρατίας. “Αυτή η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες”. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι “δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε ένας ‘φετουλαχιστής’ που αφήνεται ελεύθερος”.

“Εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά αλλά δεν είναι καθόλου φιλική στάση η απόδοση ασύλου. Μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία να συνωστίζονται οι τρομοκράτες δεν ωφελεί κανέναν. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε”, ανέφερε.

Αντίδραση από ΝΔ

«Ένα 24ωρο μετά την απαράδεκτη και με απειλές δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα της νόμιμης χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σιωπά», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί. Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί. Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

“Οι δεσμεύσεις στην Τουρκία είναι πραγματικότητα”

«Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει έφεση στην απόφαση παροχής ασύλου σε έναν εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξωτερική πολιτική αναφέρει πως είναι πραγματικότητα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς.

«Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το “καθήκον” του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των “κεντρώων πατριωτών”, αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους», τονίζει.

Προκλητική καιν καταδικαστέα απόφαση, λέει το ΚΚΕ

«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου -και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα- που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού.

«Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή το άσυλο που δόθηκε στον Τούρκο στρατιωτικό, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, και καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και την κυβέρνηση της Ελλάδας, να το αντιληφθούν.

«Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης» συνεχίζει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης.

31/12/2017 12:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σοφία Αραβοπούλου
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: