“Έγκλημα και τιμωρία”: Όλα τα κόμματα παραδέχονται ότι το ρουσφέτι έχει γίνει κανόνας ζωής




Του Αντωνάκη Ανδρονίκου

Φυλλομετρώντας τον κυπριακό Τύπο και παρακολουθώντας τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο μέσος πολίτης διερωτάται αν ορισμένα από τα προβαλλόμενα γεγονότα συμβαίνουν στην Κύπρο ή σε κάποια άλλη ξένη χώρα, ίσως της Αφρικής όπου ο κανόνας της ζωής είναι «το έγκλημα και η παρανομία!».

Και όταν συνειδητοποιήσει ότι τα συμβαίνοντα είναι γεγονότα της κυπριακής καθημερινής δημόσιας πολιτικής ζωής, διερωτάται με πόνο ψυχής τι είδους και ποιας ποιότητας κοινωνία έχει καταντήσει η κυπριακή και γιατί αυτή η κατάντια.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συχνά μεταδίδουν ως κύρια είδηση είτε εκτέλεση κάποιου πολίτη είτε απόπειρα φόνου, είτε τοποθέτηση βόμβας σε κάποιο υποστατικό, είτε κάψιμο καταστημάτων ή οχημάτων και τα παρόμοια. Τα όργανα της τάξης θεωρούν πλέον τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών ως μέρος της κοινωνικής ζωής και τα ερωτήματα που εγείροντο είναι γιατί να διαπράττονται και ποιες οι γενεσιουργικές αιτίες; Η απάντηση δεν είναι απλή ή εύκολη. Γεγονός όμως είναι ότι οφείλονται, μεταξύ άλλων και σε εμπλεκόμενα συμφέροντα ιθυνόντων, οικονομικά ισχυρών και μεγαλόσχημων πολιτικάντηδων.

Η Επίτροπος Διοίκησης η οποία είναι εντεταλμένη με την εποπτεία της εφαρμογής των Νόμων του Κράτους, στις εκθέσεις τις επανειλημμένα υπογραμμίζει την παραβίαση ή την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Η επικρατούσα αντίληψη μεταξύ της κοινής γνώμης είναι ότι η Δημόσια Διοίκηση νοσεί και δεν εκτελεί άψογα την υψηλή αποστολή της. Δεν θα ήτο υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι επικρατεί διαφθορά και τούτο είναι παρακμή. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας συχνάκις αναφέρει ότι πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι και ημικρατικοί οργανισμοί, καταχρώμενοι των εξουσιών τους συνεργάζονται και προσφέρουν κάλυψη σε μεγαλόσχημους για να καταδολιεύουν τα δημόσια ταμεία με εκατομμύρια λίρες που αποτελούν το προϊόν του ιδρώτα του κυπριακού λαού. Στις ετήσιες εκθέσεις του αναφέρονται συγκεκριμένες αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, που αφορούν εκατομμύρια λίρες, που λήφθηκαν κατ’ αντίθεση ή κατά παράβαση των Κειμένων Νόμων και Κανονισμών. Βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις ότι στην κατακύρωση μεγάλων έργων εκατομμυρίων λιρών παραβιάζονται διαδικασίες λόγω εμπλοκής συμφερόντων με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και ο φορολογούμενος πολίτης. Τρανά πρόσφατα παραδείγματα των ατασθαλιών και παρανομιών που οφείλονται σε διαπλοκή συμφερόντων εκ μέρους ισχυρών παραγόντων είναι τα αποχετευτικά συστήματα Πάφου και Λάρνακος, η αγορά από το Κράτος Γραφείων στη Λάρνακα πολλών εκατομμυρίων ευρώ πέραν της πραγματικής αξίας των οικοδομών, η αγορά και ενοικίαση γραφείων και υποστατικών για στέγαση των αναγκών του ΤΕΠΑΚ Λεμεσού. Επίσης μεγάλων διαστάσεων διαφθορά αποτελεί η διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων του ΤΕΠΑΚ.

Όλα τα πολιτικά κόμματα παραδέχονται ότι στην Κύπρο το ρουσφέτι έχει γίνει κανόνας ζωής. Από την παραδοχή αυτή προκύπτει ότι η αναξιοκρατία, η κακοδιοίκηση, η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού συμφέροντος αντί του δημοσίου, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην κυπριακή πολιτική ζωή. Αυτό είναι φθορά και παρακμή.

Η σταχυολόγηση μερικών γεγονότων της δημόσιας ζωής είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσα δεν δημοσιεύονται είναι ασφαλώς περισσότερα και ίσως σοβαρότερα. Υπογραμμίζουν όμως περίτρανα ότι στη δημόσια ζωή έχει επέλθει σταδιακά παρακμή και φθορά. Η αυστηρή εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης, η αυστηρή προσήλωση και η ευλαβική αντίκρουση των Αρχών που εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο ευρύ δημόσιο συμφέρον είναι απαραίτητα σε μια ευνοούμενη πολιτεία.

Σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ανατρέψουν την καταστροφική πορεία που οδηγεί στην αναξιοκρατία και στη διαφθορά. Οφείλουν να οδηγήσουν τον λαό σε δρόμους που δικαιώνουν τους αγώνες και το ιστορικό παρελθόν ενός περήφανου λαού όπου θα κυριαρχεί το φιλότιμο, η αξιοκρατία, η χρηστή διοίκηση και θα τιμάται η αρετή.

  • Πρώην Γενικός Διευθυντής ΚΟΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: