Διετή παράταση στο πρόγραμμα στήριξης για το μεταναστευτικό υπέγραψαν EASO και Κυπριακή Δημοκρατία




Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν νέα συμφωνία που προβλέπει την παράταση του Ειδικού Σχεδίου Υποστήριξης (SSP) του Οργανισμού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αφίξεων, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, με πρόσθετες τροποποιήσεις των καθηκόντων του.

Το νέο SSP καθορίζει τη στήριξη της EASO στον τομέα της υποδοχής και της ανοικτής στέγασης μέσω μιας συγκεκριμένης σειράς μέτρων.

Το τροποποιημένο SSP υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του EASO José Carreira και τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη. Η συμφωνία θα βασιστεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων υποστήριξης που η EASO πραγματοποιεί μέχρι το 2017 για τη βελτίωση και ενίσχυση του συστήματος ασύλου και υποδοχής της χώρας. Η επιχειρησιακή υποστήριξη πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος και εξ ονόματος των αρχών της Κύπρου. Η EASO δεν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με αιτήσεις διεθνούς προστασίας ή ασκεί εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι σχετικές συζητήσεις είχαν πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Διευθυντή του EASO στην Κύπρο στις 20 Σεπτεμβρίου

Εκτός από την επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής, το νέο σχέδιο τροποποιεί επίσης την προηγούμενη έκδοση με νέα συγκεκριμένα παραδοτέα που θα παράσχει η EASO στις δραστηριότητές της που υποστηρίζουν τη διαχείριση των καθυστερήσεων και στον τομέα της υποδοχής και της ανοικτής στέγασης. Ο José Carreira χαιρέτισε την υπογραφή του νέου σχεδίου ως περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας μεταξύ της EASO και της Υπηρεσίας Ασύλου της Κύπρου:

“Η σημερινή επέκταση του Ειδικού Σχεδίου Υποστήριξης με ​​τους συναδέλφους μας στην Κύπρο ενισχύει την υποστήριξη τoυ EASO στη χώρα και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την επιχειρησιακή βοήθεια που παρέχουμε. Ο Οργανισμός θα κάνει ό, τι μπορεί για να υποστηρίξει την Κύπρο στη διαχείριση του ασύλου και του συστήματος υποδοχής όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EASO.

Η υποστήριξη της EASO ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017, με την οποία ο Οργανισμός έστειλε οκτώ ειδικούς εμπειρογνώμονες αργότερα εντός του έτους, προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο στην εκκαθάριση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από αυξημένο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας τα τελευταία χρόνια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 22/12/2017 11:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: