Βρισκόμαστε σε φάση όπου η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα, λέει ο Τζανακόπουλος




«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα, περνάει σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης με βελτίωση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της και σιγά σιγά μπαίνουν ισχυρά θεμέλια για μια βιώσιμη μακρόπνοη ανάκαμψη και ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Καβάλας.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στους δείκτες της οικονομίας που αποδεικνύουν την αλλαγή σελίδας, καθώς και στις δηλώσεις ευρωπαϊκών θεσμών και αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι πως αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, ενώ παρατήρησε πως σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεν επαναπαύεται.

«Εμείς ακούμε με ικανοποίηση και τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, ειδικά της Κομισιόν, οι οποίες δείχνουν ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί κατά πολύ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Βλέπουμε τις προβλέψεις, οι οποίες μιλούν για μια αρκετά δυναμική ανάκαμψη, η οποία ξεκινάει το 2017 και ακόμα πιο υψηλή το 2018 και το 2019. Ήδη ξέρουμε ότι το 2017, για πρώτη φορά, θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης που θα είναι κοντά στο 2%, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι φαίνεται από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ότι αυτό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά ότι αντιθέτως σιγά σιγά μπαίνουν ισχυρά θεμέλια για μια βιώσιμη μακρόπνοη ανάκαμψη και ανάπτυξη. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση εμείς δεν πανηγυρίζουμε, ούτε επαναπαυόμαστε, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη σοβαρή δυνατότητα. Πρώτα και κύρια το ζήτημα της ανεργίας που είναι ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση».

Ανάπτυξη χωρίς συντριβή των εργασιακών σχέσεων και καταστροφή του περιβάλλοντος

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις με σχέδιο, που τηρούν τους κανόνες, προστατεύουν το περιβάλλον και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για το θέμα των επενδύσεων. Θέλουμε τις επενδύσεις. Θέλουμε και τις εγχώριες και τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θέλουμε επενδύσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς την τήρηση των κανόνων, χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον, έχει υψηλούς μισθούς, σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα δύο αντιπαραθετικά σχέδια μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μία μεριά το δικό μας παραγωγικό μοντέλο και από την άλλη της ΝΔ που είναι η ανάπτυξη χωρίς την τήρηση των κανόνων, την προστασία του περιβάλλοντος και της εργασίας».

Σε ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες απάντησε: «Βρίσκονται σε μια πολύ καλή κατάσταση, η ρευστότητά τους έχει βελτιωθεί και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να το βλέπουμε αυτό και στην πραγματική οικονομία, με βελτιωμένη τη δυνατότητα τους να δανειοδοτούν πραγματικές επενδύσεις». Πρόσθεσε: «Όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και όσο βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών, θα γίνεται όλο και καλύτερο το κλίμα και στο κομμάτι των τραπεζών και στο κομμάτι των δανειοδοτήσεων, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να λέμε ότι δεν μπορούν να πάρουν τον χαρακτήρα που πήραν κατά τη δεκαετία του 2000 και οδήγησαν σε τεράστια χρηματοπιστωτική φούσκα που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, οι τράπεζες διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και δεν υπάρχει καμιά ανησυχία ούτε από το οικονομικό επιτελείο, αλλά ούτε και από την κυβέρνηση συνολικά ότι θα έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στη φάση της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία μέχρι τον Αύγουστο του 2018».

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Σχετικά με το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κομοτηνή, οι εργασίες του οποίου θα ανοίξουν με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και θα κλείσουν με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο στόχος είναι η συζήτηση με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων πάνω στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη χρεοκοπία.

«Συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανώσουμε την ανάπτυξη, να δομήσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με μια επικοινωνιακή προσπάθεια, ούτε πολύ περισσότερο έχουμε να κάνουμε με συνέδρια τα οποία χρησιμεύουν για να δοθούν υποσχέσεις ή να γίνουν επιμέρους διευθετήσεις που θα ικανοποιήσουν πρόσκαιρα τις τοπικές κοινωνίες» επισήμανε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

10/11/2017 12:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: