Το προσφυγικό-μεταναστευτικό βασικό αγκάθι για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία




Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, αλλά και το κλίμα, είναι τα δύο βασικά αγκάθια για τα οποία και δεν βρέθηκε συμβιβασμός στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν στις 05.00 ώρα Κύπρου και θα επαναληφθούν στις 13.00, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δοθεί διορία μέχρι εχθές τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, οι μεγαλύτερες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και των Πρασίνων σχετικά με το θέμα επανένωσης οικογενειών προσφύγων που έχουν στη Γερμανία περιορισμένη άδεια παραμονής.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένα εδώ και μήνες μέλη οικογενειών προσφύγων, καθώς οι γερμανικές αρχές δεν δίνουν άδεια να ταξιδέψουν στη χώρα και να επανενωθούν με τους δικούς τους.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές –σύμφωνα με όσα μεταδίδονται- τηρούν ιδιαίτερα σκληρή στάση και δεν υποχωρούν στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ το ίδιο πράττουν και οι Πράσινοι.

Ειδικά οι Χριστιανοκοινωνιστές θεωρούν το προσφυγικό θέμα κομβικό, ενώ έχουν θέσει και ζήτημα ανώτατου ορίου υποδοχής προσφύγων στις 200.000 ανά έτος, κάτι που έχει ήδη δεχθεί η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όχι όμως και οι Πράσινοι.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν στελέχη και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αναλυτές εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις πιθανώς να κρατήσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, κάτι που αποδεικνύει και τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος για κυβερνητική συνεργασία κομμάτων με τελείως διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 17/11/2017 10:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: