“Ψηλά” στη λίστα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας η Τουρκία: Σταθερότητα για την ελληνική οικονομία…




Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη των 37 χωρών στις οποίες έχει επενδύσει, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με ιδιαίτερα ευνοϊκές προοπτικές για την Τουρκία, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της στο 5,1% το 2017 λόγω των βραχυπρόθεσμων μέτρων τόνωσης της οικονομίας που εφάρμοσε η τουρκική Κυβέρνηση στο τέλος του 2016. Αναφορικά με την Ελλάδα, η EBRD διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και 2018, στο 2,0% και 2,2%, αντίστοιχα.

Η EBRD αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι η ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες που καλύπτει, στην κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη, καθώς και στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Μεσογείου “επιταχύνθηκε”.

Ενώ η Ρωσία και η Κεντρική Ασία επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, όλες οι περιοχές ενισχύθηκαν από τις μεγαλύτερες εξαγωγές, τις επενδύσεις και την αύξηση των μισθών, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη εδραίωση της ανάπτυξης, σημειώνει.

Αναφέρει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα τρία τέταρτα των κρατών που καλύπτει βίωσαν μια ανοδική πορεία της ανάπτυξης τους, σε ετήσια βάση, αγγίζοντας το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης αυτών των χωρών από το 2010.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 3,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, από 1,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τα κράτη αυτά αναμένεται να αναπτυχθούν και πάλι το β τρίμηνο του 2017 με μέσο ρυθμό 3,6%, αναφέρει η EBRD.

Η υψηλότερη πρόβλεψη για ανάπτυξη αφορά την Τουρκία, με την EBRD να αναμένει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5,1% το 2017, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο από το 2,6% που ανάμενε η τράπεζα στην προηγούμενη πρόβλεψη τον περασμένο Μάιο.

Αναφέρει ότι το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε σε εφαρμογή προς το τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017 από την τουρκική Κυβέρνηση, αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, αναφέρει η EBRD, ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας των μέτρων πιθανό να μην διατηρήσουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης, με την οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018.

Η Ρωσία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης του 1,8% το 2017 λόγω της σταδιακής ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρά στο 1,7% το 2018, σημειώνει.

Η EBRD προειδοποιεί για έναν αριθμό κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των «αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων», των «συνεχιζόμενων απειλών για την ασφάλεια» και της «αυξανόμενης προσέλκυσης λαϊκίστικων πολιτικών κατά της παγκοσμιοποίησης στις προηγμένες οικονομίες».

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 07/11/2017 19:44

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: