Πλημμύρησε και η Πιερία: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας στο χωριό Βαρικό




Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται κλιμάκια της πυροσβεστικής και συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν το τελευταίο 24ωρο την Πιερία.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τετραμελούς οικογένειας κτηνοτρόφων στο Βαρικό. Νωρίτερα, τα ξημερώματα, κινδύνεψε οδηγός αυτοκινήτου που εγκλωβίστηκε σε αγροτικό περιοχή της Βεργίνας και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να τον απομακρύνει. Έως στιγμής, στην Πιερία χρειάστηκε να μεταφερθούν περίπου 40 άτομα σε ασφαλή σημεία λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κλιμάκια της Πυροσβεστικής έκαναν αντλήσεις υδάτων σε επτά περιπτώσεις στην περιοχή της Παραλίας Κατερίνης. Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο του νομού. Όπως έγινε γνωστό, ζημιές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες στη Βροντού και τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Την ίδια ώρα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, και μόνο σε δύο σημεία του συγκεκριμένου οδικού άξονα, στο Βαρικό και κοντά στο Λιτόχωρο, η κίνηση (στο ρεύμα προς Αθήνα) γίνεται από μία λωρίδα, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα. Τα σχολεία στην Πιερία παραμένουν κλειστά σήμερα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στην περιοχή, ενώ πυρετώδεις είναι οι εργασίες των συνεργείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που με ειδικά μηχανήματα διανοίγουν ρέματα σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνα για υπερχείλιση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί εδώ και δύο μέρες μεγάλο αριθμό κλήσεων για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία, αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Αναλυτικότερα:

-Η Π.Υ. Κατερίνης έχει δεχθεί 350 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφέρει 43 άτομα σε ασφαλή σημεία. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.
-Η Δ.Π.Υ. Θεσσαλονίκης δέχθηκε 50 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.
-Η Π.Υ. Βέροιας έχει δεχθεί 57 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οχτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα.
-Η Π.Υ. Γιαννιτσών δέχθηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.
-Η Π.Υ. Αλεξάνδρειας δέχθηκε 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οχτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα.
-Η Π.Υ. Λιτόχωρου δέχθηκε 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 11 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.
-Η Π.Υ. Νάουσας δέχθηκε 17 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα.
-Η Π.Υ. Έδεσσα δέχθηκε 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν εννέα πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

Την ίδια ώρα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, και μόνο σε δύο σημεία του συγκεκριμένου οδικού άξονα, στο Βαρικό και κοντά στο Λιτόχωρο, η κίνηση (στο ρεύμα προς Αθήνα) γίνεται από μία λωρίδα, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα. Τα σχολεία στην Πιερία παραμένουν κλειστά σήμερα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στην περιοχή, ενώ πυρετώδεις είναι οι εργασίες των συνεργείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που με ειδικά μηχανήματα διανοίγουν ρέματα σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνα για υπερχείλιση.
Δραματικοί απεγκλωβισμοί ατόμων στην Πιερία με βάρκες

Από νωρίς το πρωί για δύο ώρες περίπου η Πυροσβεστική επιχείρησε με βάρκες στο Βαρικό Πιερίας για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων από κτηνοτροφική μονάδα, καθώς το κτήμα μέσα στο οποίο βρίσκεται πλημμύρισε από τη βροχή.

Επίσης σε ρέμα αγροτικής περιοχής της Βεργίνας εγκλωβίστηκε ένας 27χρονος άνδρας με το όχημά του, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, η οποία κατάφερε να απεγκλωβίσει σώο τον 27χρονο από το ρέμα.

Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο του νομού Πιερίας. Όπως έγινε γνωστό, ζημιές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες στη Βροντού και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Έως στιγμής, στην Πιερία χρειάστηκε να μεταφερθούν περίπου 40 άτομα σε ασφαλή σημεία λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Στα Τρίκαλα υπερχείλισε ο Πηνειός

Συναγερμός έχει σημάνει στα Τρίκαλα καθώς με το πρώτο φως της μέρας ο Πηνειός υπερχείλισε εντός των μεγάλων αναχωμάτων λόγω της κακοκαιρίας, και πλέον η στάθμη του ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών Βαλομανδρίου, Φωτάδας και Παραποτάμου ξενύχτησαν ώστε να είναι προετοιμασμένοι, ενώ συναγερμό έχει σημάνει και στον κρατικό μηχανισμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η περσινή καταστροφική πλημμύρα.

Ήδη πάντως εκατοντάδες στρέμματα βρίσκονται μέσα στο νερό και όσο θα περνά η ώρα το νερό θα πλημμυρίζει χιλιάδες εκτάσεις. Σημειώνεται ότι στην περιοχή συνεχίζεται η βροχόπτωση.

Προβλήματα στην Αττική

Προβλήματα προκάλεσε και η σφοδρή βροχόπτωση σε πολλές περιοχές της Αττικής, η οποία έπληξε το Λεκανοπέδιο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η Πυροσβεστική έλαβε μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου 70 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλη σχεδόν την Αττική και κυρίως σε Γλυφάδα, Βούλα, λεωφόρο Ποσειδώνος, Λεωφόρο Βουλιαγμένης και στο κέντρο της Αθήνας, την Κυψέλη, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια και τις Αχαρνές.

Το βράδυ της Πέμπτης, λόγω συσσώρευσης υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας, ενώ λίγο νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 1 της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Κλειστά για τα οχήματα παραμένουν τμήματα του οδικού δικτύου και στη Δυτική Αττική, λόγω της κακοκαιρίας.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη Λεωφόρο Σαλαμίνος, στη Σαλαμίνα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της οδού Ζ. Πηγής έως τη Λεωφόρο Φανερωμένης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

17/11/2017 10:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: