FILE PHOTO. Η συριακή αντιπολίτευση συνεδριάζει στο Ριάντ και δέχεται πιέσεις να εμφανιστεί πιο διαλλακτική κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον του προέδρου Άσαντ . EPA/SALVATORE DI NOLFI

Πιέσεις προς την συριακή αντιπολίτευση να αφήσει ανοικτό παράθυρο για Άσαντ

Οι βασικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους στο Ριάντ με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να παρουσιαστούν με κοινές θέσεις, την ώρα που αυξάνονται οι πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπεία με πιο συμφιλιωτική προσέγγιση σε κάποια αμφιλεγόμενα θέματα, κυρίως το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Έπειτα από πρόσκληση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών περίπου 140 Σύροι αντιπολιτευόμενοι, από διάφορες οργανώσεις της διχασμένης αντιπολίτευσης, συμμετέχουν στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:15 (τοπική ώρα, 09:15 ώρα Ελλάδας) με την ομιλία του Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης ότι η μόνη λύση στη Συρία περνά μέσω μια συναίνεσης που θα εκπληρώνει τα αιτήματα του συριακού λαού.

«Δεν υπάρχει λύση στην κρίση χωρίς μια συριακή συναίνεση που θα εκπληρώνει τα αιτήματα του συριακού λαού βάσει της Γενεύης 1 και (της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) 2254», τόνισε ο Τζουμπέιρ.

Στόχος είναι η σύσταση μιας αντιπροσωπείας για να τους εκπροσωπήσει στις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα είναι παρών στη συνάντηση.

Η σύνοδος πραγματοποιείται την ώρα που οι πρόεδροι του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθούν το απόγευμα στο Σότσι για να συζητήσουν την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία.

Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία έχουν αποτύχει, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών για την τύχη του Άσαντ, την άμεση αποχώρηση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η αντιπολίτευση.

Όμως καθώς ο συριακός στρατός αυξάνει τις νίκες του επί του πεδίου, ενισχύοντας τη θέση του στη διεθνή σκηνή απέναντι στους αντάρτες, η αντιπολίτευση, που υπονομεύεται από εσωτερικούς διχασμούς, προσπαθεί να συσπειρωθεί.

Σύμφωνα με κάποια μέλη της αντιπολίτευσης και ειδικούς, μετά τις σημερινές συνομιλίες ενδέχεται να προκύψει μια αντιπροσωπεία, η οποία θα δεχθεί να περιορίσει τις απαιτήσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την άμεση αποχώρηση του Άσαντ.

Χαρακτηριστικό της έντασης μεταξύ των διαφόρων πλευρών πολλές προσωπικότητες της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC), που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση στη Γενεύη, υπέβαλαν την παραίτησή τους μόλις δύο ημέρες πριν το σημερινό συνέδριο.

Μεταξύ αυτών ο συντονιστής της HNC Ρίαντ Χιτζάμπ, ο οποίος χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για την παραίτησή του, τόνισε ότι εξακολουθεί να αντιστέκεται «στις απόπειρες που έχουν στόχο να περιοριστούν οι απαιτήσεις της επανάστασης και να δοθεί παράταση στο καθεστώς».

«Πολλά στελέχη που αρνούνται κατηγορηματικά να δουν τον Άσαντ στο μέλλον της Συρίας αποκλείστηκαν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της HNC που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δεν έχει προσκληθεί στο Ριάντ.

Οι απομακρύνσεις αυτές οφείλονται, σύμφωνα με τον ίδιο, «στις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία στη Σαουδική Αραβία».

«Αν και η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, σήμερα έχει δικά της συμφέρονται με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ (…) και επιθυμεί μια άμεση λύση στη συριακή κρίση», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι παραιτήσεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τη Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εκτιμά ότι «θα βοηθήσουν την αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Συρία να ενωθεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Από την πλευρά του Γιαχία αλ Άριντι, προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, παραδέχεται ότι πολλές από τις οργανώσεις που έχουν κληθεί στη Ρωσία εμφανίζονται πιο ευέλικτες αναφορικά με το μέλλον του Άσαντ.

«Οποιαδήποτε οργάνωση η οποία, υπό πίεση, δεχθεί τον Άσαντ, δεν εκπροσωπεί τις επιλογές της επανάστασης ή του συριακού λαού», προειδοποίησε.

Εξάλλου δεκάδες αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης έχουν υπογράψει μια ανοικτή επιστολή προς τους συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Ριάντ, υπενθυμίζοντας κάποιες «βασικές αρχές», κυρίως «την αποχώρηση του Άσαντ και της συμμορίας του».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

22/11/2017 10:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ριάντ

Be the first to comment on "Πιέσεις προς την συριακή αντιπολίτευση να αφήσει ανοικτό παράθυρο για Άσαντ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*