Γερμανική πρόταση για έκδοση γάλλο-γερμανικών ομολόγων ίσως ταράξει τα στάσιμα νερά στην ΕΕ




Τη δραστική πρόταση έμπειρου Γερμανού νομοθέτη από το κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ για άρση του γαλλογερμανικού αδιεξόδου σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, μεταφέρει σήμερα η κοινοτική έκδοση του Politico.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω πρόταση που εισάγει την ιδέα των γαλλογερμανικών ομολόγων έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον κορυφαίων αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς και οι δύο πρωτεύουσες συμφωνούν ότι μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ τούς δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι δύο πλευρές απέχουν, ωστόσο, έτη φωτός όσον αφορά τους τρόπους επίτευξης του στόχου, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διστάζει να στηρίξει τις γαλλικές εκκλήσεις για προϋπολογισμό Ευρωζώνης ή για αμοιβαιοποίησης των εθνικών χρεών των κρατών – μελών.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο Norbert Roettgen, πρώην Υπουργός της Angela Merkel, ο οποίος προτείνει Βερολίνο και Παρίσι να ξεκινήσουν την έκδοση κοινών ομολόγων για χρηματοδότηση κοινών έργων, όπως στις υποδομές ή στη στήριξη της καινοτομίας, κάνοντας με τον τρόπο αυτό ένα περαιτέρω βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το οποίο θα απαιτεί την ελάχιστη εμπλοκή των εθνικών νομοθετικών εξουσιών. Σε συνέντευξή του ο Γερμανός πολιτικός εξήγησε ότι η πρότασή του δεν είναι μεγάλης κλίμακας και ότι δεν θα απαιτούσε σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις στις δύο χώρες: «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί και πρόθυμοι να δράσουμε από κοινού. Ταυτόχρονα, θα προωθήσουμε τις επενδύσεις και πάνω απ’ όλα θα στηρίξουμε τα γαλλικά συμφέροντα δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες στον τομέα της εργασίας μέσω των επενδύσεων». Λογικό είναι στους Γάλλους αξιωματούχους να αρέσουν τα λόγια αυτά.

Τη σθεναρότερη αντίσταση οι προτάσεις θα τις συναντήσουν πάντως στο εσωτερικό της Γερμανίας, εκτιμά το Politico, και δη από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, οι οποίοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει έστω υπόνοια αμοιβαιοποίησης χρεών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι να σημειωθεί ότι διεκδικούν το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Roettgen αναγνωρίζει ότι η πρότασή του θα συναντήσει σοβαρά εμπόδια, προειδοποιεί, όμως, ότι εάν τα κόμματα δεν αρχίσουν να κάνουν συμβιβασμούς, θα υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 07/11/2017 15:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: