Δίκαιοι των Εθνών το ζεύγος Αθυρίδη: “Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο όλο”…




“Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο όλο”. Αυτή η φράση από το ιερό βιβλίο των Εβραίων, Ταλμούδ, συνοψίζει, με τον ακριβέστερο ίσως τρόπο, το νόημα του τίτλου των Δικαίων των Εθνών, που το Ίδρυμα Yad Vashem, το οποίο φροντίζει να διατηρεί ζωντανή τη “φλόγα” της ιστορικής μνήμης, απονέμει σε ανθρώπους που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής έσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους στην περίοδο της Κατοχής.

Ανθρώπους, όπως η Βασιλική Αθυρίδου, που στα 106 της χρόνια δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της, όταν κλήθηκε, σήμερα, να παραλάβει από τα χέρια της συμβούλου της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα, Σαουσάν Χασόν, το πιστοποιητικό του τίτλου των Δικαίων των Εθνών, που απονεμήθηκε από το Yad Vashem στην ίδια και τον σύζυγό της Κώστα Αθυρίδη, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Το ζεύγος Αθυρίδη ήταν αυτό που αψηφώντας τον κίνδυνο άνοιξε το σπίτι και την αγκαλιά του και έσωσε από τη ναζιστική μηχανή θανάτου τον Μάρκο και την Ίντα Ασσαέλ μαζί με τα τρία παιδιά τους, Φρέντυ, Ζανίν και Ζακλίν (Λουλού).

Με τη συγκίνηση χαραγμένη στο σπινθηροβόλο βλέμμα της, που σε καμιά περίπτωση δεν μαρτυρά τα 106 χρόνια που βαραίνουν τους ώμους της, η Βασιλική Αθυρίδου ευχαρίστησε αυτούς που την τίμησαν αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της στη μεγάλη αυτή μέρα, στο Κολλέγιο Ανατόλια. Κράτησε ευλαβικά στο χέρι το βραβείο και επέστρεψε στη θέση της, δίνοντας τον λόγο στον εγγονό της, Γιάννη Αθυρίδη, ο οποίος “σύστησε” στο κοινό τη γιαγιά του.

“Γεννήθηκε οθωμανή υπήκοος, είναι η μοναδική πια αυτόπτης μάρτυρας της μεγάλης πυρκαγιάς (το 1917), την οποία θυμάται με πάρα πολλές λεπτομέρειες, βίωσε το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη, όταν το ταξί στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με λεωφορείο, έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο και πολλά άλλα και ακόμη περισσότερα” εξηγούσε από βήματος ο Γιάννης Αθυρίδης, για να προσθέσει πως το “μυστικό” της μακροζωίας της δεν είναι άλλο από το “ασίγαστο πάθος για τη ζωή, αυτό το οποίο την οδηγεί ακόμη και στα 106 χρόνια της να ζωγραφίζει έναν πίνακα για τα δισέγγονά της”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: