Προεδρία ΕΕ και ΕΚ συμφώνησαν για το χρηματοδικό μέσο της ΕΕ για την ασφάλεια (ΙcSP)




Oι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν συμβιβασμό μεταξύ της Προεδρίας της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το χρηματοδοτικό μέσο “ΙcSP” για τη χρηματοδότηση στήριξης της ανάπτυξης ικανοτήτων ασφάλειας μέσω στρατιωτικών φορέων σε τρίτες χώρες εταίρους της ΕΕ.

Το IcSP δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2014 ως τμήμα της νέας γενιάς μέσων χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της διασφάλισης ενός ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν, η ΕΕ θα μπορέσει να βοηθήσει τον τομέα ασφάλειας και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να υποστηρίξει τον στρατό με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω:

– χρηματοδοτικής στήριξης για την ενίσχυση της αρμοδιότητας των στρατιωτικών για την εκτέλεση καθηκόντων ανάπτυξης και ανθρώπινης ασφάλειας, όπως η ανασυγκρότηση και η αποκατάσταση των υποδομών των πολιτικών υποδομών, η εκκαθάριση ναρκών και τα καθήκοντα πολιτικής προστασίας ·

– παροχής εξοπλισμού και υποδομής για στρατιωτικούς σκοπούς στους τομείς της πληροφορικής, των μεταφορών, της επικοινωνίας, της υποδομής ύδρευσης και της αποχέτευσης ·

– κατάρτισης, καθοδήγησης και συμβουλών.

Ο κανονισμός δεν επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της βοήθειας της ΕΕ για τη χρηματοδότηση επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών δαπανών, την παροχή όπλων και πυρομαχικών ή θανατηφόρου εξοπλισμού ή την εκπαίδευση μάχης.

Σύμφωνα με την Εσθονική Προεδρία, το νέο αυτό μέτρο αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας, οι δε στόχοι του είναι ευθυγραμμισμένοι με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ προς τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την πρόσφατα συμφωνηθείσα νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανάπτυξη.

“Οι 28 αναγνωρίζουν, μέσω της συμφωνίας, ότι η αειφόρος ανάπτυξη εξαρτάται από την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών των συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Από τώρα και στο εξής, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους εκπαιδευόμενους κατάρτιση, πόρους και εξοπλισμό για να τους βοηθήσουμε στις προσπάθειές τους να αποτρέψουν τη βία και να προωθήσουν σταθερές, ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες”, δήλωσε η Kaja Tael, μόνιμη αντιπρόσωπος της Εσθονίας στην ΕΕ και πρόεδρος στο συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER) .

Τα νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κυρίως μέσω της ανακατανομής των υφιστάμενων πόρων στο πλαίσιο του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης (τομέας IV του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου). Θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020.

Το επόμενο βήμα είναι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν επίσημα τον κανονισμό, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 27/10/2017 19:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: