Οι Κούρδοι έχασαν οριστικά την επαρχία Κιρκούκ: Ο τελευταίος τομέας έπεσε στα χέρια του ιρακινού στρατού




Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα από τους Κούρδους μαχητές την τελευταία περιοχή που έλεγχαν στην επαρχία Κιρκούκ, 50 χιλιόμετρα από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ.

«Ο στρατός, η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισήλθαν στο κέντρο της περιοχής Αλτούν Κούπρι», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Υπήρξαν συγκρούσεις, όμως οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να εξαπολύσουν επίθεση (…) και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο κτίριο του δημαρχείου», πρόσθεσε.

Η αγροτική περιοχή Αλτούν Κούπρι, «η χρυσή γέφυρα» στα τουρκικά, κατοικείται από Κούρδους και Τουρκμένους και εκτείνεται σε 520 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από την Κυριακή ο ιρακινός ομοσπονδιακός στρατός και παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να εκδιώκουν τις κουρδικές δυνάμεις από την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, καθώς και από τις επαρχίες Νινευή και Ντιγιάλα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημειώθηκαν μάχες, με τους πεσμεργκά να αποσύρονται βάσει μιας συμφωνίας που σύναψαν κάποιοι από τους ηγέτες τους με τη Βαγδάτη.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις πληροφορίες περί αναγκαστικού εκτοπισμού Κούρδων

Η ημιαυτόνομη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την έκκληση του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι για διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η κρίση η οποία προκλήθηκε από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Rudaw TV που έχει την έδρα του στην Αρμπίλ.

Ο Αμπάντι κάλεσε προχθές να διεξαχθεί διάλογος, λέγοντας πως θεωρεί ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, όπου οι Κούρδοι τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, «είναι ένα γεγονός που ανήκει στο παρελθόν».

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες περί αναγκαστικών εκτοπίσεων αμάχων, κυρίως Κούρδων, και τη λεηλασία και καταστροφή των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους στο βόρειο Ιράκ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν την Κυβέρνηση του Ιράκ να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να σταματήσει τις παραβιάσεις και να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες προστατεύονται και πως εκείνοι που διαπράττουν πράξεις βίας, εκφοβισμού και αναγκαστικής εκτόπισης αμάχων θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ για το Ιράκ.

20/10/2017 11:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Βαγδάτη, Iraq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: