Ευρωπαϊκό συμβούλιο άμυνας και Κύπρος: Το Brexit αίρει τα βρετανικά προσκόμματα




Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέρος των ευρωπαϊκών σχεδιασμών άμυνας, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Αυτό που, ουσιαστικά, ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει στον τομέα της άμυνας, είναι η δημιουργία ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάλογου με αυτόν που ισχύει στην οικονομία και τη ζώνη του ευρώ.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα defensegroup, ένα συμβούλιο άμυνας, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν. Να σημειώσουμε ότι αυτή η προσπάθεια βρισκόταν εδώ και χρόνια στα σκαριά, στα πλαίσια των ευρύτερων προσπαθειών για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πλην, όμως, κάθε φορά που γίνονταν κινήσεις υπήρχαν προσκόμματα από πλευράς Βρετανίας, γνωστή πολέμιος των προσπαθειών για αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έρχεται να αφαιρέσει ένα σημαντικό εμπόδιο στον τομέα της κοινής αμυντικής πολιτικής για την Ευρώπη και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να κάνει την κίνησή του. Θέση του Γάλλου προέδρου είναι πως η Ευρώπη «πρέπει να έχει κοινή δύναμη άμυνας, κοινό προϋπολογισμό άμυνας και κοινό δόγμα», αναφέρει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στον “Φιλελεύθερο”.

Σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια, για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον στρατηγικό τομέα της άμυνας, η Κύπρος έχει να παίξει τον δικό της ρόλο. Η γεωγραφική της θέση και οι δομές της, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς, μπορεί να συμβάλουν σ’ αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια, στον τομέα της άμυνας, σ’ ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς εξοπλισμών και στρατιωτικής ισχύς με τις πλείστες χώρες της ΕΕ, οι οποίες να σημειωθεί ότι έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, εντούτοις με κάθε ευκαιρία δηλώνει παρούσα στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Γι’ αυτό και ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσε παρούσα για συμμετοχή στις νέες δομές άμυνας της ΕΕ, όπως θα διαμορφωθεί υπό τη μορφή ενός defensegroup.

Πέραν από την τοποθέτηση Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έρχεται από μόνη της να δώσει μια δυναμική στο όλο θέμα, είχαμε εντός του περασμένου μήνα τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ στο Ταλίν της Λετονίας. Κοινή θέση των Ευρωπαίων ΥΠΑΜ ήταν πως η Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία ή PESCO (Permanent Structured Cooperation) για την άμυνα θα μπορούσε να εκκινήσει στο τέλος του 2017. Η ευρεία συναίνεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις λεπτομέρειες έναρξης της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφαση και εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ήδη στο τραπέζι υπάρχουν περίπου 30 σχέδια για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Εντός Οκτωβρίου οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το πώς θα μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες τους στη νέα ευρωπαϊκή δομή και πώς θα συμμετέχουν στη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Κύπρος έχει από την πρώτη στιγμή εκφράσει την ετοιμότητά της να αποτελέσει μέρος της PESCO. Ευρύτερα στον τομέα της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής η Κύπρος παρέχει μέσω της αεροπορικής και της ναυτικής βάσης διευκολύνσεις σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντικές, με ξεχωριστή σημασία για να υπάρξει κυπριακή παρουσία στο γκρουπ των χωρών με κοινή αμυντική πολιτική, αποτελεί η κυπριακή συνεργασία με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι χώρες αυτές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τις κυπριακές δομές.

Τα θέματα αυτά θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Γερμανίας. Η γερμανίδα ΥΠΑΜ, Ούρσουλα βον ντερ Λέγιεν θα έχει στη Λευκωσία συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λεμεσό όπου θα επισκεφθεί το γερμανικό απόσπασμα που βρίσκεται στην πόλη, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του στον Λίβανο και την ΟΥΝΙΦΙΛ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοινή απόφαση για τα F-16

«Κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου με την έγκριση του προέδρου Αναστασιάδη, ήταν η εντυπωσιακή διέλευση των ελληνικών μαχητικών F-16 πάνω από τους κυπριακούς αιθέρες, στα πλαίσια της παρέλασης για τη μέρα της ανεξαρτησίας», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Alpha Κύπρου ο Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος μίλησε για τη συγκίνηση των δύο πιλότων των F-16, οι οποίοι εισερχόμενοι στο FIR Λευκωσίας, ανέφεραν: «Κύπρος καλημέρα και χρόνια πολλά για τη μέρα της ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα είναι εδώ».

Ερωτηθείς για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «είναι κάτι που ποτέ δεν σταμάτησε και δεν συρρικνώνεται αλλά, αντιθέτως, σήμερα επεκτείνεται με τις τριμερείς συνεργασίες με γειτονικά κράτη». Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που παραμένει για χρόνια σε εκκρεμότητα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: