Διίστανται οι “απόψεις” συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018




Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ απάντησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες του για τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, που ψηφίστηκε στην ολομέλεια. Στην πράξη απορρίπτει πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πάνω από τα ανώτατα όρια που καθορίζονται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Τα δύο θεσμικά όργανα συμμερίζονται τις ίδιες προτεραιότητες για το 2018, δηλαδή την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Υπάρχουν όμως διαφωνίες στο επίπεδο χρηματοδότησης για αυτές τις προτεραιότητες.

Η κίνηση αυτή προκαλεί μια διαδικασία συνδιαλλαγής τριών εβδομάδων, η οποία αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου, με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Η επιτροπή συνδιαλλαγής θα συνεδριάσει στις 6 και 17 Νοεμβρίου. Την ημερομηνία αυτή θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο των Κ-Μ, για να παρέχει καθοδήγηση στην Προεδρία για τις συνομιλίες με το Κοινοβούλιο. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της περιόδου συνδιαλλαγής στις 20 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, η Κομισιόν πρότεινε τον καθορισμό του συνολικού ποσού των αναλήψεων υποχρεώσεων σε 160,6 δισεκατομμύρια ευρώ και των πληρωμών σε 145,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η θέση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών, που εγκρίθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, ορίζει συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων σε 158,9 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικές πληρωμές σε 144,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Κοινοβούλιο ζητά να αυξηθούν οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων σε 162,6 δισ. ευρώ και οι συνολικές πληρωμές σε 146,7 δισ. ευρώ.

Ο Mάrt Kivine, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, και επικεφαλής διαπραγματευτής για τον προϋπολογισμό του 2018, δήλωσε σχετικά πως “η προεδρία αναμένει ά διαρθρωμένες και εποικοδομητικές συζητήσεις, ενώ παράλληλα προωθεί μια λογική και βιώσιμη απόφαση για το 2018”.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 25/10/2017 19:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: