Tαχεία μετάβαση στην αυτοκίνηση χαμηλών εκπομπών ρύπων προωθεί η Κομισιόν




Την ταχεία μετάβαση στην αυτοκίνηση χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων, προωθεί η Κομισιόν, ανακοινώνοντας το σημερινό πακέτο της για την βιομηχανική πολιτική, σε συνέχεια των εξαγγελιών Γιούνκερ κατά την ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση.

“Τα εταιρικά αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά σε 5 χρόνια”, προέβλεψε ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ. “Προσωπικά”, είπε, “αγόρασα αυτοκίνητο το 2014, είναι diesel και σκέφτομαι να το αλλάξω, όμως κάνω 6000 χιλιόμετρα το χρόνο και αναρωτιέμαι αν θα είναι καλύτερο για το περιβάλλον να το κρατήσω, ή να το πουλήσω σε κάποιον που θα κάνει 40.000 χιλιόμετρα το χρόνο”.

“Οι περισσότεροι από εμάς θα οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 10 ως 15 χρόνια”, συμπλήρωσε η Επίτροπος Μπιενκόφσκα, απαντώντας στην ίδια ερώτηση. “Ίσως όχι όλοι από εμάς, αλλά οι περισσότεροι”, είπε. “Να ξέρετε ότι ο χρόνος που το αναμένουμε έχει μειωθεί, αλλά αν δεν αποκτήσει η ΕΕ την πρωτοπορία στον τομέα, τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται αλλού”.

Το πακέτο παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Γ.Κατάινεν και η Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, Ελζμπίετα Μπιενκόφσκα. Το πακέτο μεταξύ άλλων σκοπεύει να ωθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία στην ηλεκτροκίνηση στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για, όπως λέει “μια καθαρή, ανταγωνιστική και διασυνδεδεμένη κινητικότητα”, στις οποίες περιλαμβάνονται αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά, σχέδιο δράσης για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, για την υποστήριξη της ανάπτυξης υποδομών φόρτισης, και δράσεις για την προώθηση της αυτόνομης οδήγησης.

Επιπλέον το συγκεκριμένα το σημερινό πακέτο της Κομισιόν αναφέρει τα εξής: Τα κύρια νέα στοιχεία της στρατηγικής για τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνουν:

– μια συνολική δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της βιομηχανίας μας στον κυβερνοχώρο.Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Ικανοτήτων για την κυβερνοασφάλεια, για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογικών και βιομηχανικών ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και ενός ενωσιακού συστήματος για την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, που θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη (εγκρίθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017).

– Μια πρόταση κανονισμού για την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και στη δημιουργία ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων (εγκρίθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017).
Νέα σειρά δράσεων για την κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τις πλαστικές ύλες και μέτρων για τη βελτίωση της παραγωγής ανανεώσιμων βιολογικών πόρων και την μετατροπή τους σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης και βιοενέργεια.

– Μια σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης σχετικά με τη λειτουργία της οδηγίας για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και ανακοίνωση σχετικά με ένα ισορροπημένο, σαφές και προβλέψιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αδειοδότησης για τα τυποποιημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ουσιώδους σημασίας.

– Πρωτοβουλία για τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός εθελοντικού μηχανισμού για μεγαλύτερη σαφήνεια και καθοδήγηση στις αρχές σχεδιασμού μεγάλων έργων υποδομής.

– Επέκταση του θεματολογίου δεξιοτήτων σε νέους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως οι κατασκευές, ο χάλυβας, το χαρτί, οι πράσινες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεταποιητική βιομηχανία και η ναυτιλία.

– Στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, για τον καλύτερο προσανατολισμό της ροής ιδιωτικών κεφαλαίων προς πιο βιώσιμες επενδύσεις.

– Πρωτοβουλία για μια ισορροπημένη και προοδευτική εμπορική πολιτική και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.

– Αναθεωρημένο κατάλογο πρώτων υλών ζωτικής σημασίας, όπου η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βοηθά να διασφαλίζεται η ασφαλής, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή παροχή για τη μεταποιητική βιομηχανία της ΕΕ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 18/09/2017 14:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: