Η Θεοχάρους στηρίζει το κουρδικό δημοψήφισμα: Πάλεψαν, έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης, λέει




“Ο λαός του Κουρδιστάν έχει το δικαίωμα που έχει κάθε λαός για ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ και ελεύθερη επιλογή του μέλλοντος του, βάσει του άρθρου 1 παράγραφος 2 του Χάρτη των Ην. Εθνών”, αναφέρει η επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

“Ο Κουρδικός λαός δεν ήταν ποτέ κατακτητής ούτε έποικος που τον κουβάλησαν άλλοι στην χώρα του, ήταν πάντοτε ένας λαός υπό κατοχήν στην γη που τον γέννησε και στην οποία έζησε για αιώνες.

Ήταν ένας λαός που ουδέποτε κατέθεσε τα λιγοστά όπλα που διέθετε και συνεχώς αγωνιζόταν με θάρρος, ενόπλως και με πολιτικά μέσα για την απελευθέρωση του.

Αντίθετα ήταν θύμα εγκληματικού και στοχευμένου εποικισμού σε πολλές περιόδους, ειδικά κατά την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, και θύμα εγκλημάτων πολέμου όπως η μαζική εξόντωση Κούρδων με χημικά όπλα”.

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: “Εκείνο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι η ομοσπονδία του Ιράκ, κάτι ανάλογο με εκείνο που επιδιώκουν να μας επιβάλουν στην Κύπρο αντιμετωπίζει πρόβλημα λειτουργικότητας και βιωσιμότητας”.

“Εάν”, παρατηρεί η κ. Θεοχάρους, “εφαρμοστεί μια ανάλογη ομοσπονδία στην Κύπρο, τότε είναι που θα αναγνωριστεί κρατίδιο στο βορρά το οποίο δεν αναγνωρίζεται σήμερα, με τους έποικους και τους Τουρκοκύπριους να επικαλούνται ότι είναι λαός και ότι έχουν κράτος που μπορεί να διαχωριστεί επί τη βάσει της αρχής της αυτοδιάθεσης. Με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ενιαίο κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, αυτές οι παρανομίες δεν μπορούν να συμβούν ούτε να γίνει από τουρκικής πλευράς επίκληση του μοντέλου του Κουρδιστάν”.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/09/2017 13:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: