Γρίφος οι τουρκικές ψήφοι στις Γερμανικές εκλογές: Με την τρίτη θέση “φλερτάρουν” οι ακροδεξιοί…




Πάνω από 61 εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες, από τις 9.00 το πρωί ,ώρα Ελλάδος, στα 88.000 τμήματα που υπάρχουν στη χώρα, για να εκλέξουν την νέα γερμανική κυβέρνηση. Το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με αναλυτές, είναι το εάν τελικά οι ακροδεξιοί του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα είναι το τρίτο κόμμα, κάτι που αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας, αλλά και το κατά πόσο οι Τούρκοι ψηφοφόροι στην Γερμανία θα “ακούσουν” τον Ερντογάν.

Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ΕΕ, με τις διαδικασίες για το Brexit να βρίσκονται σε εξέλιξη, τις προτάσεις του Προέδρου Μακρόν για εμβάθυνση της ΕΕ, την Ευρωζώνη να μην έχει ακόμη βγει εντελώς από την κρίση και ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας –κυρίως το ποιος θα είναι ο συνδυασμός των κομμάτων που θα συγκυβερνήσουν- καθιστά τις εκλογές αυτές πολύ σημαντικές και κυρίως καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Καγκελάριος Μέρκελ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι αυτή που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, το ερωτηματικό όμως παραμένει για το ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί της εταίροι.

Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έχει καταφέρει να βρίσκεται πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του –Σοσιαλδημοκράτες, περίπου 13 με 15 μονάδες.

Όμως όλα δείχνουν πως δεν θα καταφέρουν να επαναλάβουν την μεγάλη επιτυχία των περασμένων εκλογών, οπότε και κατέκτησαν το 41,5% των ψήφων.

Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 35% θα αποτελεί επιτυχία για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Εδώ να αναφερθεί πως υπεισέρχεται και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Μέχρι σήμερα το πρωί, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ένα 30% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι.

Άγνωστο το που τελικά θα ρίξουν την ψήφο τους. Θα ενισχύσουν το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ; Θα μετακινηθούν προς τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς, ή όπως πολλοί φοβούνται θα πάνε προς την άκρα δεξιά;

Αυτό για την ώρα παραμένει και το μεγάλο ερωτηματικό.

Οι Σοσιαδημοκράτες του Σουλτς μετά από ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα, με μια όμως προεκλογική καμπάνια που δεν φαίνεται να πήγε καλά, έχουν καταρρεύσει σε ποσοστά και βρίσκονται γύρω στο 20%.

Εάν τα ποσοστά αυτά αποτυπωθούν και στην κάλπη, θα πρόκειται για μια θα πρόκειται για μια ιστορική ήττα του αρχαιότερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ευρώπης, που αναγκαστικά θα τους οδηγήσει στην αντιπολίτευση.

Θα μπορούσαν βέβαια να συνεχίσουν στην συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, όμως πολλοί είναι αυτοί μέσα στο κόμμα που πιστεύουν ότι αυτή η συγκυβέρνηση τους έχει φθείρει και πως μόνον εάν πάνε στην αντιπολίτευση θα μπορέσουν να ανακάμψουν.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τρίτη θέση, όπου και επικεντρώνεται και όλο το ενδιαφέρον των σημερινών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύ μεγάλη πιθανότητα να τερματίσουν στην τρίτη θέση έχουν οι ακροδεξιοί του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Εάν αυτό καταστεί πραγματικότητα θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός για τη Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που ένα ακροδεξιό κόμμα, όχι μόνον θα εισέλθει στη βουλή, αλλά θα έχει και ισχυρή εκπροσώπηση.

Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ένα 10 με 13%, αλλά πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να φθάσουν και το 15%.

Την τρίτη θέση διεκδικούν και οι Φιλελεύθεροι, με ένα 10% μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις.

Στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5% και δεν εισήλθαν στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Τώρα όμως έχουν επιστρέψει ιδιαίτερα δυναμικά και δεν διεκδικούν μόνο την τρίτη θέση στη βουλή, αλλά και την συμμετοχή τους στην νέα κυβέρνηση.

Μεγάλος τους στόχος να αποκτήσουν το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια κυβέρνηση συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, ή εναλλακτικά σε έναν άλλο συνδυασμό, Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Γεγονός είναι πως στη νέα βουλή θα έχουμε δύο κόμματα, το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και τους Φιλελεύθερους, με ισχυρή εκπροσώπηση, κόμματα που έχουν πολύ αυστηρές θέσεις για τα ζητήματα της Ευρωζώνης και να θέτουν ακόμη και σήμερα το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Παράλληλα, δηλώνουν αντίθετοι και με τις περισσότερες ιδέες του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός της ζώνης του ευρω.

Από τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν να βρίσκονται στο 8 με 10%.

Τα πρώτα exit polls θα μεταδοθούν στις 19.00 ώρα Ελλάδος, από όλα τα μεγάλα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα και μέχρι τώρα η εμπειρία δείχνει πως συνήθως δεν πέφτουν έξω.

Τι θα ψηφίσουν οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία;

Στη σημερινή ειδησεογραφία των Κυπριακών εφημερίδων για τις εκλογές στη Γερμανία επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η ψήφος των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν είχε δώσει γραμμή στους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, τα οποία και χαρακτήρισε «φιλοαρμενικά».

Παράλληλα τονίζεται ότι “δεν υπάρχει χώρος για εκπλήξεις, αφού η Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να κερδίσει μια νέα θητεία». Ωστόσο, παρά τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Άγγελα Μέρκελ, προβάλλεται και η δήλωση Σουλτς πως «τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δημοσιεύει ανάλυση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Τζάρεντ Σόνικσεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι «κλειδί» της επιτυχίας της Μέρκελ είναι «η σταθερότητα και ο πραγματισμός της». Σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα στο Βερολίνο και επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης «θα επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα».

Επίσης, σημειώνεται ότι το δημαγωγικό ρεύμα στη Γερμανία είναι πιο επικίνδυνο από αλλού, «καθώς ο κύριος εκπρόσωπός του, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξαπλώνεται χρησιμοποιώντας ρητορική που εμπεριέχει την ευθεία απενοχοποίηση του ναζισμού».

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

24/09/2017 10:48
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παντελής Βαλασόπουλος
Α. Βικέτου
Βερολίνο, Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: