Επιμένει “αντιτουρκικά” η Μέρκελ: Δεν υποστηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας




Η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με νέες δηλώσεις της υπογραμμίζει και πάλι ότι δεν είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, μεγάλη παραμένει η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του κόμματος της και των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία είναι το κορυφαίο θέμα του προεκλογικού αγώνα.

Όπως σημείωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND «στην Τουρκία συνελήφθησαν ξανά Γερμανοί πολίτες για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα που δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορούμε παράλληλα να έχουμε και ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία».

Η Καγκελάριος για ακόμη μια φορά επανέλαβε τον σκεπτικισμό της απέναντι στις διαπραγματεύσεις αυτές, λέγοντας «είναι γνωστό πως εγώ –σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες- δεν ήμουν ποτέ οπαδός της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτές τις διαπραγματεύσεις τις κληρονόμησα από τον Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Σρέντερ».

Η Καγκελάριος για ακόμη μια φορά τόνισε πως για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα αποφασίσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Επισήμανε ότι «διεξήγαμε τις διαπραγματεύσεις αυτές πάντοτε με την προοπτική ενός ανοιχτού αποτελέσματος. Για την ώρα είναι de facto παγωμένες».

Να σημειωθεί πως το θέμα με την Τουρκία έχει εξελιχθεί ως κορυφαίο την στιγμή αυτή στον προεκλογικό αγώνα της Τουρκίας. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν για άμεσο τερματισμό των διαπραγματεύσεων. Πολύ δε έντονο σκεπτικισμό εκφράζουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν πως και η πλειοψηφία των Γερμανών συμφωνεί με μια σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, δείχνει πως το 90% των ερωτηθέντων θέλει μια πιο σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας.

Παράλληλα, δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δίνουν μεγάλο προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μάχη αναμένεται να δοθεί και για την τρίτη θέση, την οποία και διεκδικεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αλλά και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου ZDF δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται στο 38%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 23%, το κόμμα της Αριστεράς –μαζί με το «Εναλλακτική για τη Γερμανία»- στο 9%, οι Φιλελεύθεροι στο 8% και το κόμμα των Πρασίνων στο 7%.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 07/09/2017 11:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: