Δεν τσαλαπατάμε τους επαγγελματίες αλλά πρέπει να φτιάξουμε πλαίσιο, λέει ο Σπίρτζης




Σε συνέντευξη του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης έδωσε ένα σαφές στίγμα του τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τις εταιρίες διαμεσολάβησης (Beat, Uber κ.α), δηλαδή να καταρτίσει ένα πλαίσιο φορολόγησης, χωρίς ωστόσο να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο σύμφωνα με το υπάρχων πλαίσιο, σχετικά με το ποιες δραστηριοποιούνται νομότυπα και ποιες όχι. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη Fraprort αλλά και την καθυστέρηση της γνωμοδότησης του ΚΑΣ για το Ελληνικό.

Η συνέντευξη του υπουργού στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» και τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Ευαγγελάτο έχει ως εξής:

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λοιπόν, ξεκινάω αμέσως από το πρώτο θέμα της ημέρας επειδή το συζητούσαμε και νωρίτερα. Έχει γίνει μεγάλος θόρυβος γύρω από την ιστορία των εφαρμογών του TaxiBeat, Beat σήμερα, του ελληνικού success story που διευκολύνει τη ζωή μας κ. Υπουργέ όλων, ή άλλων εφαρμογών όπως το Uber που αυτή και στο εξωτερικό αμφισβητείται. Λέγεται ότι πάτε να τις κόψετε. Τι ακριβώς θα γίνει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς κ. Ευαγγελάτο να πω ότι υπάρχει μια επικοινωνιακή πολιτική από συγκεκριμένα Μέσα και συγκεκριμένους κύκλους, προκειμένου σχέδια νόμου που είναι υπό διαμόρφωση αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουμε ούτε τελικό κείμενο, ούτε τελικές ρυθμίσεις, κάποιοι να επικοινωνήσουν προς τα έξω ότι πάμε να βλάψουμε τις πλατφόρμες, ή να κάνουμε οτιδήποτε τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία σκέψη στο μυαλό μας. Το ανάποδο.
Εμείς θέλουμε να υπάρχουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες και στο Ελληνικό Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να προχωρήσουν αυτές οι πλατφόρμες και να μπορούμε να διασφαλίσουμε και άλλα πράγματα μέσα από αυτές. Αυτό όμως που είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε είναι μέσω των πλεονεκτημάτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, να γίνονται καταστρατηγήσεις και στο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας, είτε των διαφόρων δραστηριοτήτων, είτε της νομιμότητας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να το κάνουμε λίγο πιο αναλυτικό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να το κάνουμε. Υπάρχουν εταιρείες αυτή τη στιγμή που έχουν τέτοια δραστηριότητα -προφανώς δεν μιλάμε για την TaxiBeat, για την Beat- οι οποίες δεν έχουν καν έδρα στη χώρα μας, δεν πληρώνουν καν ούτε ένα ευρώ φορολόγηση, δεν έχουν νόμιμο εκπρόσωπο, δεν έχουν γραφεία, δεν πληρώνουν ΦΠΑ.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για ποια μιλάτε; Είναι το Uber αυτό που λέτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Αν ξέρει κάποιος να μας ενημερώσει για να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι με την Uber ακούω ότι υπάρχουν ζητήματα ευρύτερα από 1η Οκτωβρίου νομίζω της απαγορεύουν τη λειτουργία στο Λονδίνο. Από την άλλη μεριά εξηγήστε μας αυτό που λέτε, δεν υπάρχει εκπρόσωπος στην Ελλάδα δηλαδή δεν πληρώνουν φόρους; Δηλαδή παίρνω εγώ ένα όχημα Uber γιατί οφείλω να σας πω ότι η εξυπηρέτησή τους είναι μια χαρά, εγώ το έχω χρησιμοποιήσει είναι μια χαρά. Αλλά δεν πληρώνουν φόρο γι’ αυτά τα χρήματα που τους δίνουμε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο είναι μια χαρά, αλλά μπορεί να μην είναι και καθόλου μια χαρά. Διότι όταν εσείς πληρώνετε ή οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο πληρώνουν τους φόρους τους, την ασφάλισή τους, το ΦΠΑ που προβλέπεται και τηρούν τη νομοθεσία και υπάρχουν μηχανισμοί για να τους ελέγξουν, τότε προφανώς δεν είναι μια χαρά γιατί κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν ένα ευρώ για όλα αυτά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Συγχωρήστε με, να διευκρινίσουμε γιατί δεν το είχα στο μυαλό μου έτσι. Όταν παίρνει ένας Αθηναίος πολίτης ένα Uber χρεώνεται η πιστωτική του κάρτα με το αντίτιμο της μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο. Αυτό δεν πηγαίνει κάπου; Δεν φορολογείται; Δηλαδή φεύγει από την πιστωτική κάρτα την δική μου, που πάνε αυτά τα λεφτά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα κάνω τον ντετέκτιβ να σας πω. Αυτό ακριβώς λέμε ότι δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαμεσολάβησης, είτε γι’ αυτές που αφορούν την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό, είτε γι’ αυτές που αφορούν τη διαμεσολάβηση για ταξί.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο με το σχέδιο νόμου που θα φέρουμε όταν διαμορφωθεί, θα κατεβάσουμε στη Βουλή και πιστεύουμε ότι είναι στην κατεύθυνση που όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει, είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες που θα σέβονται το ευρωπαϊκό Δίκαιο, το εθνικό Δίκαιο και βέβαια θα διασφαλίζουν κι εκείνα τα χαρακτηριστικά για να υπάρχει ίδια τήρηση του νόμου απ’ όλους.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα με την περίπτωση Uber, θα το εξειδικεύσω όσο μπορώ γιατί έχουμε πάρει πολλά μηνύματα, ξέρετε και στο facebook για την Beat που θα τα πούμε μετά, υπάρχει ένα κύμα συμπαράστασης. Η Uber έτσι όπως το λέτε θα κληθεί να κάνει τι ακριβώς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα κληθεί να έχει έδρα στην Ελλάδα. Κύριε Ευαγγελάτο θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: εμείς δεν
κάνουμε νομοθεσία ανάλογα με την εταιρεία.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το καταλαβαίνω, έχετε δίκιο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς θέτουμε το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρχει στη χώρα και θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό όλοι, ώστε να μπορούμε να έχουμε αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, ότι τηρείται η νομοθεσία και ότι όλοι έχουμε υγιείς κανόνες ανταγωνισμού, τηρούμε όλοι τη νομοθεσία, δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν τσαλαπατάμε κάποιους επαγγελματίες και κάποιοι άλλοι κερδοφορούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα ρωτάω με ονόματα, καλά κάνετε τη διευκρίνιση προφανώς καμία Κυβέρνηση δεν νομοθετεί για εταιρείες, αλλά το ρωτάω επειδή εσείς είπατε ότι είναι άλλο το καθεστώς της Uber άλλο το καθεστώς της Beat άρα γι’ αυτό το βάζω έτσι. Θα ζητήσω από την Uber να έχει έδρα στην Ελλάδα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Uber αυτή τη στιγμή, η xι Uber δεν είναι θέμα ποια εταιρεία και πως ονομάζεται, οι εταιρείες που είναι εταιρείες διαμεσολάβησης ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό, καταστρατηγούν ή μπορούν να καταστρατηγήσουν μέσα από τις γκρίζες ζώνες του νόμου και της μη ρύθμισης αυτού του πλαισίου των εταιρειών διαμεσολάβησης και αντί να νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό, να τα μετατρέπουν σε ταξί.
Αυτό πρέπει εμείς να το διασφαλίσουμε, πρέπει να είναι υπαρκτές αυτές οι εταιρείες, να έχουν εκπροσώπους, να κόβουν αποδείξεις, να πληρώνουν το ΦΠΑ, να ξέρουμε για την ασφάλεια του κόσμου ότι αυτά τα αυτοκίνητα έχουν τις προδιαγραφές, έχουν τους οδηγούς που έχουν άδεια οδήγησης ή οτιδήποτε άλλο.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό και για λόγους ασφάλειας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάμε τώρα στην περίπτωση της Beat που εκεί είναι το απόλυτο ελληνικό success story. Εκεί δέχεστε πολύ μεγάλη κριτική ότι πάτε να την κλείσετε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Ακούστε, η Beat, μίλησα και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, προφανώς έχει την ίδια παραπληροφόρηση που έχουν και πολλοί συμπολίτες μας, θεωρώντας ότι διάφορα σχέδια νόμου που κάποιες εφημερίδες διακινούν, είναι το σχέδιο νόμου που τελικά θα καταλήξει στη Βουλή.
Εμείς έχουμε διάφορες προτάσεις, όταν συντάσσεται ένα σχέδιο νόμου δέχεσαι προτάσεις από παντού, διαβουλεύεσαι και με την αγορά, όταν καταλήξει στη Βουλή και είναι το τελικό κείμενο, θα το βγάλει το Υπουργείο, δεν θα το βγάλει ούτε μία εφημερίδα ούτε ένας Όμιλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε δώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ούτε για διαβούλευση, ούτε το έχουμε στείλει στη Βουλή.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι αλλά τέλος πάντων κάποια πρόθεση υπάρχει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η πρόθεσή μας κ. Ευαγγελάτο είναι καθαρή.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ τώρα ρωτώ συγκεκριμένα: με την περίπτωση της Beat με τα χαρακτηριστικά που έχει, τι θα κάνετε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή για να το εξηγήσουμε. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη μία κατηγορία εταιρειών διαμεσολάβησης, αυτή δηλαδή της ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό, σε σχέση με τις εταιρείες διαμεσολάβησης για ταξί, εκεί γίνεται η καταστρατήγηση. Άρα πρέπει να ρυθμιστούν και οι δυο διαφορετικές περιπτώσεις.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, αλλά άκουσα για παράδειγμα και το λέω συγκεκριμένα έναν από τους παλαιότερους συνδικαλιστές των οδηγών ταξί γιατί το ξέρετε το πολιτικό παιχνίδι, λένε κάποιοι ότι «τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο των ταξί και προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει και πάει να κλείσει το Beat». Τον άκουσα να λέει ότι «δεν είμαστε πόρνες για να βάζουμε τη φωτογραφία μας στο Internet όταν κάποιος καλεί ταξί» και πραγματικά εξοργίστηκα, θέλω να σας πω. Για τον κ. Λυμπερόπουλο μιλάω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, είναι απόλυτα κατανοητό.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Συμφωνείτε εσείς με αυτή τη δήλωσή του;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω. Κύριε Ευαγγελάτο είναι ένα θέμα που θα το δει η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων. Να δούμε λίγο την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υπάρχει γύρω από αυτά τα θέματα; Να τη δούμε. Είναι άλλο να πει μια εταιρεία σαν την Taxi Beat, αξιολόγησε το τάδε ταξί για να συνεργαστεί μαζί του, είναι άλλο να αξιολογεί εκείνη με ποιους θα συνεργαστεί για το αν τα αυτοκίνητα αυτά έχουν κάποιες προδιαγραφές, είναι καλύτερα, είναι καθαρά, έχουν μια λειτουργία συγκεκριμένη -και οι οδηγοί τους μέσα σε αυτά- και είναι άλλο να δείχνεις την εικόνα του άλλου για να μπορείτε εσείς ή εγώ να επιλέξουμε …

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε πολύ αλλά εδώ έχω μια ένσταση, ένσταση σοβαρή. Εάν ο οδηγός του ταξί έχει συναινέσει να φαίνεται η φωτογραφία του, ποιο πρόβλημα και ποια προσωπικά δεδομένα συζητάμε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γι’ αυτό σας είπα να ρωτήσετε την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δηλαδή εγώ αν οδηγός ταξί αποδέχομαι αυτή τη διαφάνεια να αξιολογούμαι, να είναι η
φωτογραφία μου και του αυτοκινήτου μου, ποιο είναι το πρόβλημα; Συναινώ εγώ προσωπικά γι’ αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η δική σας φωτογραφία μπορεί να μην είναι πρόβλημα κ. Ευαγγελάτο, αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα η φωτογραφία ενός ανθρώπου που έχει άλλο χρώμα από εμάς, μπορεί να είναι πρόβλημα η φωτογραφία μιας γυναίκας, μπορεί να είναι φυλετική …

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μα συναινεί να τη βάλει, θέλει να τη βάλει ο ίδιος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι συναινεί, αλλά εμείς βάζουμε τους κανόνες ως θεσμικό πλαίσιο. Εμείς βάζουμε τους κανόνες και τους διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους και τις εταιρείες που είναι στους χώρους.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κόντρα δηλαδή στη δική μου θέληση να είναι η φωτογραφία μου θα μπορεί το κράτος να πει «όχι και αν το θέλεις δεν θα σου βάλουμε τη φωτογραφία σου, γιατί είσαι έγχρωμος ή Ασιάτης»;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο εσείς τη φωτογραφία σας μπορείτε να την αναρτήσετε όπου θέλετε, δεν το απαγορεύει κανείς. Εδώ όμως μιλάμε για τις εταιρείες διαμεσολάβησης.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και δεν συζητάμε αν το αυτοκίνητο έχει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, αν είναι καθαρό, αν έχει άλλες λειτουργίες, μιλάμε για ανθρώπους. Είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα θέμα …

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ όταν είχε πάει ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες και είχε συγχαρεί τους ανθρώπους εκεί, σήμερα διαμαρτύρεται και στηρίζει την Beat και λέει ότι «δεν πρέπει να μπουν προσκόμματα στη λειτουργία της».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και εγώ στηρίζω την Beat και στηρίζω όλες τις προσπάθειες που κάνουν καλή τη ζωή μας, πιο εύκολη και επεκτείνουν τις δραστηριότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Αύριο κ. Ευαγγελάτο εσείς και εγώ θα κάνουμε μια εταιρεία ανταγωνιστική της Beat και θα πρέπει οι δημόσιες Υπηρεσίες να έχουν εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν έλεγχο, αν κάνουμε εξίσου καλά κι εμείς τη δική μας δουλειά. Αν έχουμε επαγγελματίες δηλαδή αυτοκινητιστές, αν έχουμε αυτοκίνητα που έχουν άδεια. Αυτά πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε αυτό κανείς δεν αρνείται. Το να είναι επαγγελματίες οδηγοί ταξί και καλά αυτοκίνητα, κανείς δεν το αρνείται. Αλλά αυτό που είναι το ερώτημα κ. Υπουργέ είναι μήπως με πρόσχημα αυτό πάνε να μπουν εμπόδια στη λειτουργία τέτοιων εταιρειών για να ικανοποιηθούν κάποιοι συνδικαλιστές ταξιτζήδες. Σας το λέω πολύ ανοιχτά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια, καμία σχέση. Αυτά τα λένε συγκεκριμένοι κύκλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συγκεκριμένοι χώροι και Κόμματα που θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά διάφορες τέτοιες ιστορίες που λένε κάθε εβδομάδα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα περιμένουμε τη ρύθμιση. Πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο μια στιγμή, η ερώτηση είναι η εξής:
αυτή τη στιγμή με το πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και η Νέα Δημοκρατία μέσα σε αυτές, υπάρχει πρόβλημα με αυτές τις εταιρείες; Υπάρχει διαδικασία ελέγχου; Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ή δεν υπάρχει; Αυτό εμείς θα το θεραπεύσουμε, προφανώς σε διαβούλευση και με τους συνδικαλιστικούς φορείς και με την αγορά και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που το θέλει όλος ο κόσμος.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Φαντάζομαι εφαρμόζοντας και πράγματα που εφαρμόζονται και έξω. Γιατί η Beat εξαγοράστηκε από μια γερμανική εταιρεία, έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ, όσο πουλήσατε τον ΟΣΕ τα τρένα. Άρα δεν πήραν κάτι κακό κι αυτοί.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό όμως κ. Ευαγγελάτο θα το βλέπουμε απ’ όλες τις πλευρές. Δηλαδή δεν είναι δυνατό να λέμε, αυτό που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, γιατί όλες οι χώρες έχουν τέτοιο θεσμικό πλαίσιο σαν κι αυτό που πάμε να φτιάξουμε εμείς τώρα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τότε κανείς δεν έχει αντίρρηση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και από αυτό το θεσμικό πλαίσιο φεύγει η Uber από τη Βρετανία, φεύγει από τον Καναδά, έχει
φύγει από τη Δανία, έχει φύγει μέχρι και από τη Βουλγαρία, εκτός από την Ελλάδα που έχουμε τις γκρίζες ζώνες της Νέας Δημοκρατίας για να διεκπεραιώνουν δουλειές συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ κανείς δεν θέλει να υπάρχουν φοροδιαφυγές, ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Δεν γνώριζα αυτό που είπατε ότι η Uber δεν αποδίδει φόρους στο ελληνικό κράτος για παράδειγμα, είναι κάτι που προφανώς πρέπει να ρυθμιστεί, εκεί δεν θα σας πει κανείς όχι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει κάνει δυο εισηγήσεις προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι δυο εισηγήσεις θεωρούν τα ταξί αστικές συγκοινωνίες.
Η μόνη χώρα που δεν τα θεωρεί αστικές συγκοινωνίες και δεν έχει θεσμικό πλαίσιο, είναι η δική μας. Και υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που σε ουδέτερο χρόνο βγήκαν και κάλυψαν τη λειτουργία της Uber και στη συνέχεια επικοινωνούν, η μία τάση ας πούμε, ότι πάμε να καταργήσουμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες και όλα τα υπόλοιπα.
Εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε μέσα από ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες για τις διαδικασίες στο δημόσιο. Θα πάμε να απαγορεύσουμε τις πλατφόρμες στον ιδιωτικό τομέα; Για όνομα του Θεού.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα περιμένουμε τη ρύθμιση και θα την κρίνουμε, αυστηρά γιατί είμαστε υπέρ των τεχνολογιών κ. Υπουργέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Υπέρ των τεχνολογιών κ. Ευαγγελάτο αλλά όχι ανεξέλεγκτες.

Σχετικά με τη Fraport

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό. Πάμε στη Fraport, η Fraport έχει δίκιο που ζητάει τα 75 εκατομμύρια;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάμε στο θέμα της Fraport. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει καθόλου δίκιο, έχουμε απαντήσει θεσμικά σε αυτό και εμπεριστατωμένα και μέσα στις ημερομηνίες. Όταν έχουμε τόσο μεγάλες συμβάσεις κ. Ευαγγελάτο όχι μόνο στο θέμα των αεροδρομίων και στο θέμα των έργων και σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις, υπάρχουν διεκδικήσεις αποζημιώσεων, υπάρχουν διαφωνίες.
Εγώ πιστεύω ότι με ένα πνεύμα πολύ καλής συνεργασίας που έχει χτιστεί, ο κοινός τόπος, που είναι να αναπτύξουμε και να λειτουργούν καλά τα αεροδρόμιά μας, παραμένει και όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες για τις όποιες διαφωνίες για να επιλυθούν. Είναι πιστεύω κάτι που αντιμετωπίζεται.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήταν αυτός ο λόγος κ. Σπίρτζη που εσείς στραφήκατε εναντίον της Fraport πριν από λίγες μέρες;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ κατ’ αρχάς δεν στράφηκα εναντίον της Fraport. Εγώ εντόπισα κάποια σημεία τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να συμβούν, τα αιτιολόγησα κιόλας γιατί είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας των αεροδρομίων από τη Fraport.
Υπάρχει ένα αίτημα της Fraport για να μην γίνουν έργα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, προκειμένου να μην πέσει για τέσσερις μήνες περίπου ο φόρτος του αεροδρομίου ,η δυνατότητά του, το εξετάζουμε. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια γιατί είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο αλλά πραγματικά εξετάζουμε να βρούμε μια λύση σε αυτή την συνεργασία που υπάρχει.
Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να υπάρχει όλο αυτό το κλίμα εναντίον των επενδύσεων, των αεροδρομίων, ή πολεμικό κλίμα μεταξύ του Υπουργείου και της Fraport. Το ανάποδο θα έλεγα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι θετική η παρουσία της Fraport στα αεροδρόμια αυτά τα περιφερειακά δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο, αυτό θα δείξει και θα το κρίνει η πορεία των αεροδρομίων. Υπάρχει μέχρι στιγμής μια αύξηση του τουριστικού προϊόντος και της κίνησης, αυτό είναι στα θετικά. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα σε εξέλιξη σε σχέση με τα master plans τις αδειοδοτήσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στα αεροδρόμια. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές και τα αεροδρόμια να αναπτυχθούν και να υπάρχει μια καλή συνεργασία μεταξύ της Fraport και του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα κάνει όπως ξέρει και όπως ξέρουμε και το έχετε ζήσει και σε άλλες πτυχές του Υπουργείου, τη δουλειά του σε σχέση με το να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, να μην δέχεται όποια αποζημίωση ζητάει το αντισυμβαλλόμενο μέρος και ούτω καθ’ εξής.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τελευταίο ερώτημα για το Ελληνικό. Εάν η γνωμοδότηση του ΚΑΣ είναι τέτοια, που να
καθυστερήσει το έργο πρέπει κατά τη γνώμη σας η Κυβέρνηση να το παρακάμψει, προκειμένου να αρχίσουν επιτέλους τα έργα στο Ελληνικό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο το καταλαβαίνετε κι εσείς, είναι μια τελείως υποθετική ερώτηση …

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι δεν είναι υποθετική. Έχει τρεις φορές συνεδριάσει και δεν έχει καταφέρει να πάρει απάντηση. Καθόλου υποθετική δεν είναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει συνεδριάσει τρεις φορές, δεν έχει δώσει την τελική απάντηση και να έχουμε, αν θέλετε την άποψή μου, εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση, τεκμηρίωση και διαδικασίες που έχουν οι Έλληνες επιστήμονες και να τους παροτρύνουμε να συντμήσουν με πολύ σκληρή δουλειά τις διαδικασίες για να μην έχουμε καθυστερήσεις. Είναι άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο.
Εγώ δεν πιστεύω ποτέ ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη είτε αφορά την Αρχαιολογία, είτε αφορά τις αδειοδοτήσεις στα περιβαλλοντικά, στα αδειοδοτικά θέματα και τα λοιπά, θα πάνε σε τόσο μεγάλη επένδυση, να μην έχουν μια απόφαση, μια γνωμοδότηση που θα είναι επιστημονικότατα τεκμηριωμένη και δεν θα βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Ας περιμένουμε λιγάκι για να μην κάνουμε μια συζήτηση υποθετική να δούμε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το λέω, γιατί παρουσιάζαμε στα ρεπορτάζ χτες ότι έγινε σύσκεψη χτες το πρωί στο Μαξίμου μετά συνεδρίασε το κομματικό όργανο για να ξεμπλοκάρει η επένδυση, γιατί έχει μπλοκάρει αυτή τη στιγμή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και έχει μπλοκάρει από το ΚΑΣ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς οφείλουμε ως Κυβέρνηση κ. Ευαγγελάτο να συντμήσουμε τις διαδικασίες θεσμικά και να «σπρώξουμε» τις δημόσιες Υπηρεσίες να κάνουν πολύ γρήγορα τη δουλειά τους γιατί κληρονομήσαμε ένα Δημόσιο και διαδικασίες, που για να βγει μια άδεια ενός σπιτιού, θέλει μερικά χρόνια και μιας βιομηχανίας θέλει έξι και επτά χρόνια. Οφείλουμε αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίσουμε, όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες επενδύσεις.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πούμε στα αρμόδια όργανα να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους γιατί θα πρέπει να βγάλουν μια άδεια που βολεύει τον Χρήστο Σπίρτζη. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν το ΚΑΣ που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα πει «αρχαιολογικός χώρος» και καθυστερήσει την επένδυση, η Κυβέρνηση πρέπει να το παρακάμψει επειδή είναι γνωμοδοτικό όργανο, ή πρέπει να συμμορφωθεί κατά τη γνώμη σας και να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γι’ αυτό λέω κι εγώ ότι σε αδειοδοτικές διαδικασίες καλό θα είναι να βλέπουμε τι λένε και μετά. Να μην κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις και ρίχνουμε και λάδι στη φωτιά σε θέματα που δεν υπάρχουν.
Αντίστοιχα κ. Ευαγγελάτο θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθυστερεί και ο επενδυτής, αλλά δεν συζητήθηκε τόσο το θέμα. Μπορεί να άργησαν οι μελετητές του, μπορεί για κάποιους άλλους λόγους να καθυστέρησε, δεν είχαμε μια δημόσια συζήτηση γιατί ο τάδε επενδυτής -δεν λέω μόνο για το Ελληνικό, λέω γενικά- καθυστέρησε να υποβάλλει το φάκελό του για την αδειοδότηση.
Αυτά συμβαίνουν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, πρέπει να σπρώξουμε όλοι οι αδειοδοτικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται γρήγορα, αλλά σε κάθε περίπτωση να υπάρχει σεβασμός και στην επιστήμη και στη νομοθεσία. Γιατί αλλιώς θα το πληρώσει η ίδια επένδυση κ. Ευαγγελάτο.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, ευχαριστώ κ. Σπίρτζη καλό σας βράδυ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

30/09/2017 09:09
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: