“Σιγή ιχθύος” από την Άγκυρα για τους πράκτορες της ΜΙΤ που φέρεται να συνελήφθηκαν στο Ιράκ




O DIYAR XERIB, Κούρδος ηγέτης που σχετίζεται με το PKK, ισχυρίζεται πως το κουρδικό αντάρτικο συνέλαβε δύο Τούρκους υπηκόους, που εργάζονται για την Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ, αλλά υποστήριξε πως η οργάνωση απέφυγε να δημοσιοποιήσει το περιστατικό, ώστε να μη προκαλέσει προβλήματα στην τοπική Κυβέρνηση.

Ο XERIB δήλωσε στο ειδησεογραφικό μέσο ROJ, το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στο PKK τα εξής: «Αναμφίβολα το PKK μπορεί να δημοσιοποιήσει ειδήσεις σχετικά με τις συλλήψεις αξιωματικών της MIT, οι οποίοι ήθελαν να καταστήσουν την περιοχή μια τοποθεσία όπου θα διεξάγουν τις “βρώμικες” επιχειρήσεις τους, η σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν να δολοφονήσουν έναν εξέχοντα αξιωματούχο του PKK».

Πληροφορίες ότι το PKK συνέλαβε Τούρκους αξιωματικούς της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήλθαν στην επιφάνεια για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορα ιρακινά κουρδικά ειδησεογραφικά μέσα οι Τούρκοι κατάσκοποι ταξίδεψαν στη Sulaymaniyah και φέρεται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν μία ανώτερη προσωπικότητα του PKK, πιθανότατα τον διοικητή CEMIL BAYIK, αλλά τελικά κατέληξαν να παγιδευτούν οι ίδιοι. Ο BAYIK ταξιδεύει περιστασιακά στη Sulaymaniyah για συναντήσεις καθώς και για θεραπεία.

Η ορεινή περιοχή που συνορεύει με το Ιράν, ελέγχεται από το «PATRIOTIC UNION OF KURDISTAN» (PUK) το οποίο διατηρεί σχέσεις με το PKK. Το «KURDISTAN DEMOCRATIC PARTY» του Προέδρου των Κούρδων του βορείου Ιράκ, M. BARZANI, είναι στενά συνδεδεμένο με την Τουρκία.

Ο XERIB δεν παρείχε λεπτομέρειες, σχετικά με το που ή πότε συνελήφθησαν οι φερόμενοι πράκτορες της ΜΙΤ. Ωστόσο, απείλησε να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες τους και να αποκαλύψει την ταυτότητά τους. Δεν είναι σαφές αν το PKK απαιτεί κάτι ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους.

Η τουρκική Κυβέρνηση δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση, χωρίς πάντως να διαψεύδει ούτε να επιβεβαιώνει ότι Τούρκοι αξιωματικοί έχουν πέσει στα χέρια του PKK. Φοβούμενα αντίποινα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν ακολουθήσει τη στάση των Αρχών της χώρας. Αν η ιστορία της κακοσχεδιασμένης προσπάθειας δολοφονίας αποδειχθεί αληθής, θα αποτελέσει τεράστιο όνειδος για την τουρκική Κυβέρνηση. Η διαταγή απέλασης της 23ης Αυγούστου του επί μακρόν εκπροσώπου του PUK στην Άγκυρα, BEHRUZ GALALI, υποδηλώνει ότι μπορεί κάλλιστα να είναι αληθής.

Ιρακινοί Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην AL MONITOR, υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας τους, ότι αναφορές επιβεβαίωσαν πως δύο Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθηκαν από το PKK στις 5 Αυγούστου στην περιοχή Dukhan πλησίον της Sulaymaniyah. ‘Ενας από τους αξιωματούχους χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις αναφορές για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του BAYIK.

Οι Τούρκοι ταξίδεψαν από την Τουρκία στο Erbil και στη συνέχεια στη Sulaymaniyah. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ σχετικά με την προγραμματισμένη αποστολή τους, αλλά στη συνέχεια ζήτησαν τη βοήθειά της για την απελευθέρωση των ανδρών. Η Τουρκία κατηγορεί το PUK ότι διαρρέει πληροφορίες σχετικά με τους επιχειρησιακούς πράκτορες της ΜΙΤ στο PKK. Το PUK αρνείται οποιαδήποτε γνώση του σχεδίου.

Ο SAADI AHMAD PIRA, βετεράνος αξιωματούχος του PUK, ανέφερε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο «VOICE OF AMERICA» ότι η απέλαση του GALALI από την Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια μίας αποτυχημένης επιχείρησης. Ισχυρίσθηκε ότι το «PUK» δεν έλαβε προηγουμένως ειδοποίηση από τις τουρκικές Αρχές, αναφέροντας ότι: «Πραγματοποιήθηκε μία δράση, μία επιχείρηση Υπηρεσίας Πληροφοριών διεξήχθη από την Τουρκία. Δεν ήταν επιτυχής και κατέληξε στο να προκληθεί ζημία στους Τούρκους». Αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ωστόσο, ο PIRA επισήμανε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, M. CAVUSOGLU, ο οποίος ήταν στο Erbil την 23η Αυγούστου, ήγειρε το θέμα σε συνάντηση με τον ίδιο και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Q. TALABANI, του οποίου ο ασθενής πατέρας παραμένει θεωρητικά επικεφαλής του «PUK».
Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι τουρκικές προξενικές Υπηρεσίες στη Sulaymaniyah έχουν ανασταλεί από την 24ηΑυγούστου. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με Τούρκους αξιωματούχους για
οποιοδήποτε σχόλιο.

Κάποιοι αναλυτές αντιλαμβάνονται μία σύνδεση μεταξύ των ενεργειών της Τουρκίας και του σχεδιαζόμενου Δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ. Η Τουρκία αναφέρει ότι επιθυμεί να ακυρώσει η «KRG» το Δημοψήφισμα που έχει προγραμματισθεί για την 25η Σεπτεμβρίου.

Μία άλλη θεωρία που κυκλοφορεί, είναι ότι η τουρκική Κυβέρνηση ίσως επιδιώξει ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, A. OCALAN, να βοηθήσει να επιστρέψουν οι πράκτορες της MIT στην Τουρκία.

Η Τουρκία επιδιώκει επί μακρόν, είτε να συλλάβει ή να δολοφονήσει υψηλής αξίας στόχους του PKK και έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ βοήθεια για να τους εντοπίσει. Πιστεύεται πως η Τουρκία ανανέωσε το αίτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΑΜ, J. MATTIS, στην Άγκυρα στις 22 Αυγούστου. Η ιδέα ήλθε στην επιφάνεια επί διακυβέρνησης, Β. ΟΒΑΜΑ, και εξετάζεται από τη σημερινή αμερικανική Κυβέρνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: