Προτεραιότητα της Τουρκίας η αναβάθμιση ή η αναγνώριση του ψευδοκράτους, λέει ο Αδάμου




Είναι ξεκάθαρο πως προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει η αναβάθμιση και/ή η αναγνώριση του ψευδοκράτους και η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου προς επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων της στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αδάμος Αδάμου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προς τούτο κινείται μεθοδικά, με σκοπό την απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω και της διαρκούς αμφισβήτησης των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή έναρξης των εργασιών τoυ 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ) και της Ετήσιας Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο κ. Αδάμου είπε πως η ε/κ πλευρά, ωστόσο, στηριζόμενη πάντοτε στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και δη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, προχωρεί αποφασιστικά στην προώθηση των ενεργειακών της σχεδιασμών, έχοντας πάντα ως γνώμονα το όφελος τους κυπριακού λαού στο σύνολό του.

«Σε αυτό το πλαίσιο», είπε, «και αναδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φυσικό αέριο, έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών με γειτονικά κράτη, που θα συμβάλουν στην επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Συνέχισε λέγοντας πως «από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, όπου όλοι οι Κύπριοι, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους».

Πολύ πρόσφατα, σημείωσε, “παρακολουθήσαμε ακόμα μια προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος να καταλήγει σε αδιέξοδο», υπενθυμίζοντας ότι «η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν επέδειξε καλή διάθεση, αλλά για πολλοστή φορά παρέμεινε προσηλωμένη στις αδιάλλακτες και άτεγκτες θέσεις της, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για εποικοδομητικό διάλογο και συγκλίσεις».

«Συνεχίζει, δε, με τον πλέον προκλητικό τρόπο, να αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με ενέργειες που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας», είπε.

Αναφερόμενος στην ομογένεια, είπε ότι στο δύσκολο και άνισο αγώνα για το Κυπριακό, η ομογένεια έχει σταθεί και στέκεται πολύτιμος συμπαραστάτης και αρωγός, προσθέτοντας πως η συμβολή της σε αυτές τις προσπάθειες είναι άκρως σημαντική, ιδιαίτερα δε προκειμένου να ασκηθούν αποτελεσματικότερες πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί εποικοδομητικά και ουσιαστικά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

«Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος σας στην περαιτέρω προβολή της Κύπρου, ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες της χώρας μας για οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και την πραγματική ευημερία των ανθρώπων της και όχι μόνο των αριθμών», κατέληξε ο κ. Αδάμου στην ομιλία του.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/08/2017 20:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: