Πλαφόν στις θητείες βουλευτών και υπουργών ζητά ο Ραγκούσης: Οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά




«Το θέμα της διαρκούς ανανέωσης είναι στρατηγικό θέμα για την επαναπροσέγγιση των προοδευτικών πολιτών. Συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει να καθιερώσει στο εσωτερικό του», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης, προτείνοντας να τεθεί πλαφόν στις θητείες που μπορούν να κάνουν βουλευτές και υπουργοί.

Με αφορμή άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, όπου προτείνει να τεθεί ανώτατο όριο στους βουλευτές της νέας παράταξης οι τρεις θητείες στην εθνική αντιπροσωπεία, o Γιάννης Ραγκούσης ρωτήθηκε κατά πόσο θεωρεί ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση των συνυποψηφίων του για την ηγεσία της νέας παράταξης στο θέμα αυτό.

«Η συγκεκριμένη πρόταση απευθύνεται σε όλους τους συνυποψηφίους για την ηγεσία. Είναι μία πρόταση για τη θεσμοθέτηση της ανανέωσης. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν το θέμα αυτό να τεθεί στην κρίση των μελών της νέας παράταξης», απάντησε ο Γ. Ραγκούσης και προσέθεσε:

«Προφανώς ο καθένας μπορεί και πρέπει να διατυπώσει τη δίκη του εναλλακτική πρόταση. Άλλος μπορεί να πει κανένα ή διαφορετικό όριο, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή δεν εκλέγουμε μόνο ηγεσία αλλά ιδρύουμε και μια νέα παράταξη, το θέμα της διαρκούς ανανέωσης είναι στρατηγικό θέμα για την επαναπροσέγγιση των προοδευτικών πολιτών. Συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει να καθιερώσει στο εσωτερικό του. Προσωπικά, ανεξαρτήτως της απάντησης τους, θα αγωνιστώ ως το τέλος για την οριστική υιοθέτηση αυτού του κανόνα», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος για την προεδρία του νέου κομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης. Προσέθεσε μάλιστα ότι η εκλογή του προέδρου πρέπει να γίνει και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να διευρυνθεί το δημοκρατικό κεκτημένο.

«Με δεδομένο ότι έχει απωλεσθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κομματικό σύστημα, η νέα προοδευτική παράταξη οφείλει να δώσει η ίδια δείγματα γραφής για τις αλλαγές που επαγγέλλεται στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα. Ένα θέμα από το οποίο πρέπει να γίνει η αρχή είναι η θεσμοθέτηση μόνιμου κανόνα για την ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γι αυτό προτείνω να προβλέπεται από το καταστατικό της παράταξης ότι οι βουλευτές θα μπορούν να εκλέγονται μόνο για τρεις θητείες ή 12 χρόνια, ενώ όσοι καταλαμβάνουν υπουργικά αξιώματα θα μπορούν να παραμένουν σε αυτά το πολύ μέχρι οκτώ χρόνια. Έτσι η ανανέωση καθίσταται μία διαδικασία συνυφασμένη με την ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης. Αυτή η δέσμευση θα αποτελέσει και ένα μήνυμα προς την κοινωνία για το στίγμα της παράταξης και τις πραγματικές προθέσεις του πολιτικού προσωπικού που την απαρτίζει. Και μάλιστα οφείλουμε να δεσμευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ραγκούσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η θεσμοθέτηση της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού είναι τόσο σοβαρή απόφαση που πρέπει να ψηφιστεί από τους πολίτες που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Οφείλουμε να τολμήσουμε για να κινητοποιήσουμε τους νέους που σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι συμφωνούν οι συνυποψήφιοί του στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, απάντησε: «Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορέσουμε να επιχειρήσουμε την επανασύνδεση της προοδευτικής παράταξης με τους νέους, τους ανθρώπους της δημιουργίας, όσους Έλληνες ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία διευρύνουμε το δημοκρατικό κεκτημένο. Οφείλουμε να προσελκύσουμε σε αυτή τη διαδικασία τους νέους, τη γενιά του διαδικτύου, τους πολίτες που βρίσκονται στην παραγωγή, γιατί είναι ακριβώς αυτοί που αποστασιοποίηθηκαν από τα κόμματα, παρόλο που έχουν πολλά να δώσουν στην Ελλάδα του αύριο. Οφείλουμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο για να καθορίσουν οι ίδιοι την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας».

Οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά

Αποσαφηνίζονται εντός των επομένων ημερών οι υποψηφιότητες όσων θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία του υπό ίδρυση νέο πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που επιταχύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε καθώς, κατά χρονική σειρά, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μανιάτης κατέστησαν σαφές ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία.

Μέχρι στιγμής οι δεδομένοι υποψήφιοι ανέρχονται σε πέντε (Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης) και πιθανολογείται ότι θα υποβάλλουν ακόμη υποψηφιότητα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σύνολο επτά εκτός κι αν υπάρξει νέα υποψηφιότητα έκπληξη. Εξ αυτών μόνο ο κ. Ραγκούσης έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ενώ αύριο Δευτέρα πρόκειται να το πράξει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να την επισημοποιήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.

Εγγύηση για την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας θεωρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ανακοινώσει σύντομα η επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη φερεγγυότητα τόσο του προεκλογικού αγώνα όσο και της ψηφοφορίας. Οι περισσότερες προτάσεις έχουν γίνει γνωστές στους υποψηφίους και θα οριστικοποιηθούν επισήμως τις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων προτείνονται θεματικά debates ανάμεσα στους υποψήφιους στις 13 περιφέρειες και η δυνατότητα ακόμη και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μολονότι υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης πρόκειται αύριο Δευτέρα το μεσημέρι να ανακοινώσει επίσημα ότι επιθυμεί την ηγεσία του νέου κομματικού φορέα στον κεντροαριστερό χώρο. Η πρόθεση που εκδήλωσε στις αρχές Αυγούστου ανέτρεψε τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς στο ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις, ανοίγοντας το παιχνίδι. Η Φώφη Γεννηματά πρόκειται να ξεδιπλώσει τις απόψεις της για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου με την ομιλία της στην εκδήλωση για τη 3η Σεπτέμβρη, την επόμενη Κυριακή στο Ζάππειο.

Η δική του απόφαση επέτρεψε στον Σταύρο Θεοδωράκη να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να αποφασίσει, την περασμένη Πέμπτη, να εμπλακεί το Ποτάμι στο εγχείρημα και ο ίδιος να είναι υποψήφιος αρχηγός για το νέο φορέα κι όχι για τη ΔΗΣΥ, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν συνεργάτες του απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία, έδωσε τις εγγυήσεις για διαφάνεια και φερεγγυότητα που ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στελέχη του Ποταμιού έχουν πάντως σοβαρές επιφυλάξεις για την ευόδωση του, αλλά θα στηρίξουν τον κ. Θεοδωράκη.

Το όλο εγχείρημα ωστόσο έχει σημαντικά ερωτηματικά. Ποια θα είναι η σχέση του όταν συγκροτηθεί, δηλαδή αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχουν διαφωνίες. Το οξύμωρο είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική και οργανωτική δομή του νέο φορέα και αυτός που θα εκλεγεί θα πρέπει να τη φτιάξει. Επίσης σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι αν το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο και πολυτασικό ή θα είναι συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων. Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι κατά πόσο οι χαμένοι της εκλογής αν θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα και θα συμμετέχουν στο συνέδριο που θα ακολουθήσει.

Άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του έχει δώσει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ακόμη πώς θα κινηθεί η Ώρα Αποφάσεων της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη που ζητάει εξ αρχής ίδρυση νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος.

Πάντως κριτήριο, όπως λένε στελέχη του χώρου, θα είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αν είναι μεγάλος το εγχείρημα θα έχει δυναμική, αν είναι περιορισμένος θα αποτύχει. Αλλά αυτό θα διαπιστωθεί τις ημέρες της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια είναι πρωτόγνωρη και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

27/08/2017 11:51, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα
27/08/2017 10:30, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: