Όταν ο ΟΗΕ κάνει την πάπια, οφείλουμε (τουλάχιστον) να ταράζουμε τα νερά. Αυτό το νερό, αυτή η γη, είναι δικά μας!




Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Μπορεί μια “κανονική χώρα” όπως η Κύπρος να λειτουργήσει με την παραμονή των Τουρκικών στρατευμάτων και Εγγυήσεων; Όντως, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ “κατάλαβε” πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα φυσιολογικό κράτος, σε βαθμό μάλιστα που να το υιοθετήσει σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών (από εκεί δηλαδή που έμειναν);

Σε σχετική ερώτηση μου, την περασμένη Πέμπτη, ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, κ. Haq, είπε πως “δεν έχει κάτι ιδιαίτερα καινούργιο να αναφέρει για την Κύπρο”, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ: “Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουμε σαφές τις θέσεις τους”.

Επέμενα και ζήτησα μια πιο σαφή απάντηση στο ερώτημα. “Θα ήθελα να σας ξαναρωτήσω: Τα Ηνωμένα Έθνη θα δεχόντουσαν για ένα (ισότιμο) κράτος του να λειτουργεί υπό τον στρατό και τις εγγυήσεις του εισβολέα”; Με τον Αν. Εκπρόσωπο να αναφέρει πως “το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία όταν τα μέρη πάνε σε συνομιλίες. Όπως γνωρίζετε, σ’αυτό το στάδιο διανύουν μια περίοδο περισυλλογής και αναστοχασμού. Μετά από αυτό ελπίζουμε και αναμένουμε από τα μέρη ότι θα επιστρέψουν έτοιμα για να συνομιλήσουν”.

Μάλιστα! Πάλι καλά που ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν μας είπε πως “αυτή τη στιγμή αφήνουμε το “θύμα” (την Κύπρο) να διανύσει μια περίοδο περισυλλογής και αναστοχασμού για να αποδεχτεί τον “βιαστή” της, έτσι ώστε να συνεχίσει ως εγγυητής της” (ως μέρος της “λύσης”)!

Στη συνέχεια, ξένος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη διαρροή του εγγράφου “Συνάντηση ηγετών 4.7.17”, στο οποίο, όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Guterres ήθελε μείωση των στρατευμάτων σε επίπεδο της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960 και έθεσε το ερώτημα στον Αν. Εκπρόσωπο αν αυτή είναι η τελική θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

O κ. Haq, συνεχίζοντας από εκεί που είχε μείνει, δήλωσε είπε πως δεν κάνει σχόλια σχετικά με διαρρεύσαντα έγγραφα και ότι οι διάφορες θέσεις σε μια διπλωματική διαδικασία εξελίσσονται μέσα από τις συζητήσεις των μερών. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει μια κατάσταση όπως ήταν πριν από 4-5 μήνες και ότι η διπλωματική διαδικασία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Κάποιοι, βλέποντας ή ακούγοντας τα πιο πάνω θα πουν: “Τι ψάχνετε ψύλλους μες τ’ άχυρα”; Κάποιοι άλλοι θα πούνε: “ΟΗΕ και πράσινα άλογα”, και κάποιοι άλλοι (ευτυχώς οι λιγότεροι) θα πούνε: “Ήντα νεκατώνονται τζιαι προκαλούν την Τουρκία, ήνταλως εννά το λύσουμεν έτσι”;

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος πως κάθε ερώτημα που τίθεται στον ΟΗΕ (από την όποια πλευρά) καταγράφεται, με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ αλλά και όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες στον κόσμο να βλέπουν, να ακούουν και να καταγράφουν καθημερινά. Κατ’ επέκταση, ο ΟΗΕ (αν μη τι άλλο) έχει υποχρέωση να τα λαμβάνει υπόψιν. Έχει βγάλει η γλώσσα μου μαλλιά τα τελευταία χρόνια που είμαι στην Νέα Υόρκη για την ανάγκη συστηματικής εκπροσώπησης μας στο “παγκόσμιο δωμάτιο” τύπου του ΟΗΕ, κάτι που η Τουρκία γνωρίζει καλά. Αλλιώς, πώς θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας, πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια (έστω) υποφερτή λύση, πώς θα αξιοποιήσουμε πιθανές συμμαχίες, αν δεν προβάλουμε (τουλάχιστον) την κατακόκκινη γραμμή, αυτήν την γραμμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να περάσει στο Κραν Μοντανά για να αποδεχτούμε (και επίσημα) την παραμονή των Τουρκικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων ως μέρος μιας “λύσης”; Αυτήν την γραμμή που ο Νίκος Κοτζιάς, επίσης ανέδειξε μέσα από το ερώτημα του προς τον κ. Τσαβούσογλου, κατά πόσο δηλαδή σκοπεύει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτά τα στρατεύματα, με τον τελευταίο να απαντά: “ναι, αν χρειαστεί¨! Όμως, δυστυχώς για εμάς, κανένας στον ΟΗΕ δεν ευαρεστήθηκε να το αναδείξει. Άρα, οι μόνοι που θα μπορούσαμε να το κάνουμε, είμαστε εμείς.

Μπορεί να νιώθουμε μικροί στο μέγεθος, όμως μέσα στο “δωμάτιο τύπου” του ΟΗΕ, η δύναμη δεν μετριέται με την έκταση της γης, ούτε και με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ. Η κάθε χώρα είναι ισότιμη κι εμείς οφείλουμε να καταλάβουμε (τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ)!

Κατ’ επέκταση, όταν ο ΟΗΕ, και/ή ο κ. Άιντε και ο κάθε Άιντε κάνουν την πάπια, εμείς οφείλουμε (τουλάχιστον) να τους ταράζουμε τα νερά και να τους “πνίγουμε” στα ερωτήματα, αναγκάζοντας τους να απαντούν και να μελετούν, ή προκαλώντας τους δυσκολία, ή αναδεικνύοντας (τουλάχιστον) το πρόβλημα μας, το οποίο, ακόμη και εμείς πάμε να ξεχάσουμε πως αποτελεί πρόβλημα “εισβολής και κατοχής”.

Εν εμείς οι ίδιοι δεν παλέψουμε για τη γη και το νερό μας, πώς αναμένουμε από τον οποιονδήποτε άλλο να αποδεχτεί πως αυτά είναι δικά μας;

Υ.Γ. 1. Οι ερωτο-απαντήσεις μετά το λεπτό 15.42 (ΕΔΩ)

Υ.Γ.2. Το ιστορικό κόμμα και οι οπαδοί του ΑΚΕΛ παραμένουν ψηλά στη συνείδηση της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας, για την “μαγκιά” τους να παλεύουν έντιμα για τις αξίες και τα ιδανικά της ιδεολογίας τους αλλά και για το καλό της πατρίδας μας (είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε). Κάτι που η ηγεσία του οφείλει να προστατεύσει μιας και οι πληροφορίες μας λένε πως αυτή πέρασε το “κόκκινο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει η ιστοσελίδα mignatiou.com, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, πλην των δυο Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, προχωρούν σε επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναδείξουν τη στάση Άιντε και να προβάλουν το ερώτημα: “Εσείς θα δεχόσασταν εγγυήσεις και στρατό στη χώρα σας;” (σχετικό άρθρο ΕΔΩ). Με τους τέσσερις ευρωβουλευτές να έχουν συνυπογράψει την επιστολή και τους δυο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ να έχουν αρνηθεί! Γιατί;

Υ.Γ. 3. Όπως επέμεινα στο ερώτημα μου στον ΟΗΕ, υπάρχει ένα είναι σημείο/ερώτημα που οφείλουμε να κτίσουμε: “Για τον κ. Άιντε ή και για όποιον άλλον, ο ΟΗΕ θα δεχόταν ένα κράτος του να λειτουργεί υπό καθεστώς στρατού και εγγυήσεων από τον εισβολέα του”;

*Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
(Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: