Ο Σεπτέμβρης του ελάχιστου κοινού παρονομαστή για την Κύπρο: Πρωταίτιος του αδιεξόδου είναι η Τουρκία




Του Νίκου Κατσουρίδη

Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε τον Αύγουστο. Εισερχόμαστε στο Σεπτέμβρη οπόταν θα εκκινήσει και επίσημα πια η προεκλογική εκστρατεία. Μια εκστρατεία η έναρξη της οποίας θα συμπέσει με την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί δηλαδή όπου αναμένεται να τεθεί και το κυπριακό και να συζητηθεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό.

Εκεί όπου τουλάχιστον η Τουρκία τόσον από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης όσον και στα γραφεία και του διαδρόμους θα προσπαθήσει να πείσει πως το τελευταίο αδιέξοδο επεισόδιο της προσπάθειας για λύση του κυπριακού στο Κράνς Μοντάνα, οφείλεται στην αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας. Η Τουρκία για μια ακόμα χρονιά θα παρουσιαστεί ως τρίτος στην τοπική διένεξη ε/κ και τ/κ. Ως ειρηνοποιός μάλιστα ο οποίος προσπαθεί να υποβοηθήσει την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Στην ίδια χρονική περίοδο, τον Σεπτέμβρη δηλαδή, αναμένεται να ετοιμάσει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ την Έκθεση του για τα διαδραματισθέντα στην Ελβετία.

Εν όψει λοιπόν Σεπτεμβρίου τι έχουμε; Συζήτηση του κυπριακού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ετοιμασία έκθεσης και ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Γ.Γ. του Οργανισμού. Εν πολλοίς εκεί θα κριθεί και η εικόνα, η εκτίμηση του διεθνούς παράγοντα για το τι έγινε στην Ελβετία αλλά κύρια για το πώς προχωράμε. Και ενώ από τουρκικής και τ/κ πλευράς σίγουρα θα ακουστεί μια κοινή προσέγγιση, δυστυχώς από ε/κ έχουμε πολλαπλές τοποθετήσεις, πολλαπλά «αφηγήματα» για να χρησιμοποιήσω μια λέξη του συρμού που την θεωρώ αδόκιμη.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια ελάχιστη κοινή τοποθέτηση τουλάχιστον για τους σκοπούς και στόχους που οφείλουμε να έχουμε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  • Πρώτον γιατί από καιρό έχουν αποκοπεί οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
  • Δεύτερον γιατί μόλις πρίν λίγες μέρες έχει καταδειχθεί και αναδειχθεί αυτή η βαβυλωνία θέσεων και απόψεων στο Συνέδριο των Αποδήμων ενώπιον των ξενιτεμένων συμπατριωτών μας, των πρεσβευτών και μαχητών της κυπριακής υπόθεσης και ξένων πρέσβεων. Και δικαιολογημένα κάποιος θα διερωτηθεί: καλά δεν είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε πολιτικής δύναμης να διατυπώνει τις θέσεις της; Και φυσικά είναι.

Διερωτούμαι όμως αν είναι ή όχι καθήκον επιβίωσης για τον τόπο και τον λαό μας να εντοπίσουμε τα ελάχιστα εκείνα σημεία τα οποία θα μπορούσε να προβάλουμε αυτή τη στιγμή προς τα έξω με ένα και μοναδικό στόχο. Ποιο; Να επαναφέρουμε τη διαδικασία των συνομιλιών σε μια νέα προσπάθεια το οποίο να εδράζεται στην ουσία του κυπριακού από τη μια και στα πλαίσια που οι ίδιες οι αποφάσεις του ΟΗΕ ορίζουν.

Σε μια διαδικασία δηλαδή όπου η Τουρκία δεν θα παρουσιάζεται ως τρίτος, αλλά ως βασικός πρωταγωνιστής και αίτιος του αδιεξόδου και θα συμμετάσχει για να διευκολύνει την λύση . Αρα και την αποχώρηση των στρατευμάτων της και την κατάργηση των εγγυήσεων. Στην ίδια διαδικασία οι δύο κοινότητες θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και πάλιν στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Βάση των όποιων όποιες και να είναι αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να αποδίδουν ένα και μοναδικό κράτος, ενωμένο ως λαό, χώρο και θεσμούς, με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.   Αλλωστε αυτή είναι και συμφωνημένη η θέση των δύο κοινοτήτων.

Στους συμπατριώτες μας τ/κ , ας μην το ξεχνάμε, ανήκει και το σύνθημα, Μια Πατρίδα – Ενας Λαός.

Το δεύτερο κοινό ελάχιστο που οφείλουμε να προβάλουμε και τεκμηριώσουμε, είναι ότι πρωταίτιος του αδιεξόδου και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης και τώρα και 43 ολόκληρα χρόνια είναι η Τουρκία.

Τρίτον κοινό ελάχιστον είναι να διαδηλώσουμε την ακλόνητη θέληση μας στη λύση βάση των προδιαγραφών ΟΗΕ και Ε.Ε. και Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και να την αναδείξουμε. Τέταρτον κοινό ελάχιστον να καταδείξουμε το όφελος για ε/κ και τ/κ από μια λύση αρχών, αλλά και το όφελος για τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα.

Ένα όφελος πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό όχι μόνο για μας τους κύπριους αλλά και όλους τους άλλους που ανάφερα. Ιδού η …Κύπρος, ιδού και το πήδημα.

ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: