ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Θα δεχόσασταν τις προτάσεις Άιντε για τη χώρα σας; Επιστολή στα μέλη του Νορβηγικού Κοινοβουλίου

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του «ρόλου» που διαδραμμάτισε ο Εσπεν Μπάρθ Άιντε στη διαδικασία των συνομιλιών με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις όπου χάιδεψε κυριολεκτικά την Τουρκία και την αδιαλλαξία της, ο συμπατριώτης μας Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ, και συνεργάτης της ιστοσελίδας μας, Νίκος Αντωνιάδης, προχώρησε σε επιστολή-καταγγελία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέλη του Νορβηγικού Κοινοβουλίου.

Ο Νικος Αντωνιάδης, αφού αναφέρεται στο θέμα «Ασφάλεια και Εγγυήσεις» ρωτά ξεκάθαρα τους Νορβηγούς βουλευτές αν θα αποδέχονταν τον «εισβολέα» της Νορβηγίας να την εγγυηθεί και να κατέχει στρατό στο έδαφος της!

Μέσα από αυτό το ερώτημα αναδεικνύει την στάση Άιντε καταλήγοντας: Αν εσείς θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο για τη χώρα σας, απολογούμαι για το χρόνο που σας σπατάλησα. Αν όμως όχι, τότε η διπλωματία του κ. Άιντε που προτίθεται να είναι υποψήφιος βουλευτής για το Νορβηγικό Κοινοβούλιο είναι «επικίνδυνη»!

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Νίκου Αντωνιαδη σε Ελληνική μετάφραση από τα Αγγλικά, όπως ακριβώς αποστάληκε στο κάθε μέλος του νορβηγικού κοινοβουλίου:

Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου (της Νορβηγίας),

Είμαι ένας Κύπριος πρόσφυγας για περισσότερα από 43 χρόνια. Όπως ίσως γνωρίζετε, το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε σχεδόν το ήμισυ της χώρας μου. Ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής, σχεδόν 200.000 Κύπριοι είναι πρόσφυγες.

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Η πιο πρόσφατη ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban ki-moon διόρισε τον κ. Espen Barth Eide ως Ειδικό Σύμβουλο του στο Κυπριακό.

Αν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς έκανε αρκετές απόπειρες και επώδυνους συμβιβασμούς για να βρεθεί λύση, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επέμεινε να κρατήσει τα στρατεύματά της και τις Εγγυήσεις της στην κυπριακή γη.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας, κ. Antonio Guteres, φάνηκε να συνειδητοποιεί ότι ένα φυσιολογικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς “στρατού και εγγυήσεων”. Ωστόσο, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κ. Cavusoglu: «Γιατί επιμένετε να κρατάτε τα στρατεύματά σας και τις εγγυήσεις σας; σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε;», η απάντηση ήταν «Ναι», με αποτέλεσμα την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Μέρες μετά, ο κ. Eide κατηγόρησε όλα τα μέρη εξίσου το ίδιο. Και παρόλο που υποστήριζε «κανένα παιχνίδι ευθυνών δεν πρέπει να υπάρξει», εν’τούτοις, επιμένει (σε καθημερινή βάση) να αποκρύπτει την τουρκική συμπεριφορά: «Ναι, (μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα στρατεύματά μας)»!

Οι συμπατριώτες μου και εγώ γνωρίζουμε ότι ο κ. Eide μπορεί να τρέξει για τις βουλευτικές εκλογές στις επικείμενες νορβηγικές εκλογές. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε:

«Εάν στην Νορβηγία υπήρχε εισβολή και κατοχή, εσείς θα δεχόσασταν ο εισβολέας να κρατήσει τα στρατεύματά του και να είναι εγγυητής της Νορβηγίας»;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγαπάτε τη χώρα σας, τη Νορβηγία, όσο αγαπάμε κι εμείς τη διαιρεμένη αλλά περήφανη και δημοκρατική χώρα μας, την Κύπρο, ένα ισότιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο τον οποίο δεν γνωρίζουμε, ο κ. Eide επιμένει να αποκρύπτει την «εισβολή και κατοχή» (ενθαρρύνοντας έτσι την Τουρκία να κρατήσει τα στρατεύματα και τους εγγυητές στη χώρα μας) ως προσπάθεια για μια «δίκαιη» λύση, παρκαλώ πέστε σε μένα και στους συμπατριώτες μου πώς αυτό είναι δυνατόν!

Για 43 χρόνια αναγκαστήκαμε με τη βία να ζήσουμε μακριά από την περιουσία και τη γη μας, και πολλοί από τους συμπατριώτες μου ἔφυγαν από τη ζωή. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι τα όπλα του εισβολέα να μας προστατεύσουν. Είναι τρομερό το συναίσθημα!

Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου,

Εάν η Νορβηγία θα μπορούσε να δεχτεί ό, τι μας πιέζει ο κ. Espen Barth Eide να δεκτούμε, και αν, ως μέλος του Κοινοβουλίου μιας δημοκρατικής χώρας όπως η Νορβηγία, εσείς θα μπορούσατε να επιτρέψετε την παρουσία στρατευμάτων και εγγυητών να «προστατεύσουν» την λύση, παρακαλώ δεχτείτε τη συγνώμη μου που σπαταλώ τον πολύτιμο χρόνο σας.

Αλλά, αν δεν θα δεχόσασταν ΠΟΤΕ τα στρατεύματα του εισβολέα και τις εγγυήσεις του εισβολέα στη Νορβηγία, τότε θα ήθελα να σας πω ξεκάθαρα:

Η «διπλωματία» του κ. Espen Barth Eide είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ανθρωπότητα!

Βοηθήστε τη Νορβηγία!

Βοηθήστε την Κύπρο!

Βοηθήστε τον κόσμο!

Αγάπη και Ειρήνη!

 • Νίκος Αντωνιάδης
  Πρόσφυγας από την Αμμόχωστο (Κύπρος)
  Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ
  Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
  Ρεπόρτερ – Νέα Υόρκη
 • Ο Νίκος Αντωνιάδης στην παρουσίαση στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 4 Ιουλίου 2017, με θέμα: "Η Προσωπικότητα και οι Αξίες του Επιτυχημένου Πολιτικού".

  Ο Νίκος Αντωνιάδης στην παρουσίαση στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 4 Ιουλίου 2017, με θέμα: “Η Προσωπικότητα και οι Αξίες του Επιτυχημένου Πολιτικού”.

2 Comments on "Θα δεχόσασταν τις προτάσεις Άιντε για τη χώρα σας; Επιστολή στα μέλη του Νορβηγικού Κοινοβουλίου"

 1. συγχαρητήρια και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στον κ. Αντωνιάδη μιας και ο πολιτικός και πολιτειακός κόσμος της Κύπρου δεν είχε τα κότσια να το κάνει με επίσημο τρόπο!!!!!!

 2. Nicos Antoniades | August 7, 2017 at 6:38 PM | Reply

  Προς apollodoros

  Με “χαρά” σας ενημερώνω πως το θέμα θα έχει συνέχεια με επίσημο τρόπο. Σύντομα θα εμημερωθείτε για τη διάσταση του θέματος από το mignatiou.com

  Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

  Καλή συνέχεια.

  Υ.Γ. Είναι σίγουρα κατανοητό πως τα εισαγωγικά στη λέξη “χαρά”, ότιδήποτε άλλο από χαρά εκφράζουν για την μοιρασμένη μας πατρίδα.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*