Ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των Βρυξελλών με αφορμή τις απειλές Ερντογάν: Προς αλλαγή στρατηγικής




Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση, J. HAHN, ζητεί αλλαγή της στάσης της Ε.Ε. έναντι της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, Τουρκίας, με αφορμή την ανάμειξη του Τούρκου Προέδρου, R. T. ERDOGAN, στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά και λόγω των προσπαθειών που καταβάλλει η Άγκυρα για την έκδοση του συγγραφέα, D. AKHANLI.

O J. HAHN τόνισε ότι η Τουρκία με τη στάση της αναγκάζει ουσιαστικά την Ε.Ε. να προβεί σε αλλαγές της στρατηγικής της έναντι της χώρας. Ο αυστριακής καταγωγής Επίτροπος, J. HAHN, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανάμειξη του Τούρκου Προέδρου στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία και καταδίκασε την προσωρινή σύλληψη του συγγραφέα, D. AKHANLI, στην Ισπανία.

«Απ’ ό,τι φαίνεται οι απολύσεις και οι συλλήψεις στην Τουρκία χωρίς την απαιτούμενη νομική βάση, αποδεικνύουν πως η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει την πορεία της, η οποία την απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη», επισημαίνει ο J. HAHN. Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, J. ASSELBORN, κατηγόρησε τον R. T. ERDOGAN ότι δεν έχει όρια και πως προκαλεί την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην πέσουν στην παγίδα του Τούρκου Προέδρου, καθώς -όπως επεσήμανε- υπάρχει ακόμη ελπίδα να διασωθεί η τουρκική Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής γερμανικής Κυβέρνησης, S. SEIBERT, δήλωσε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η υποψία πως η «INTERPOL» πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική ηγεσία, με στόχο τη σύλληψη επικριτών της, τότε το ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην εν λόγω Υπηρεσία.

Με πληροφορίες από τη SÜDDEUTSCHE ZEITUNG 21/08/17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: