O “πόλεμος” του Σόρος με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας: Ο Νετανιάχου πάει στον αντισημίτη Όρμπαν!




Του Philip Stephens (*)

Φαίνεται πως οι αυταρχικοί ηγέτες ταιριάζουν μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν έχει ξυπνήσει τους φόβους της εβραϊκής κοινότητας της χώρας του με τις δυσφημιστικές επιθέσεις του εναντίον του επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Η ανησυχία όμως που εξέφρασε δημοσίως ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βουδαπέστη δεν στάθηκε αρκετή για να ακυρώσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συγκαταλέγεται στους αυταρχικούς ηγέτες που απεχθάνονται τη λέξη «φιλελεύθερη» στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ο Νετανιάχου, όπως και ο Ορμπαν, ανήκει στους θαυμαστές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ορμπαν μοιάζει να θεωρεί τον εαυτό του μια εκδοχή τσέπης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το κόμμα που κυβερνά, το Fidesz, έχει καταργήσει τους συνταγματικούς περιορισμούς και έχει αποκτήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της δικαστικής εξουσίας. Ο Ορμπαν καταδικάζει τις πλουραλιστικές αξίες της ΕΕ, την ίδια ώρα που τείνει το χέρι του για να εισπράττει επιταγές από τις Βρυξέλλες.

Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν κάθε τόσο μια αποδοκιμασία. Συνήθως όμως, αδιαφορούν. Και αυτό δεν είναι καλό. Τον περασμένο μήνα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήρε τον Μίκλος Χόρτι, τον εθνικιστή ηγέτη που συνεργάστηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο με τους Ναζί για να σταλούν στα στρατόπεδα οι Εβραίοι της χώρας. Σύμφωνα με τον Ορμπαν, ο Χόρτι ήταν ένας εξαίρετος ηγέτης. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εβραϊκών οργανώσεων, ενώ το Αμερικανικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος ανακοίνωσε ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν την εντύπωση πως η ουγγρική κυβέρνηση «πιστεύει ότι ο αντισημιτισμός, οι θρησκευτικές και οι φυλετικές προκαταλήψεις αξίζουν μάλλον επαίνους παρά καταδίκες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο, ο Ορμπαν δέχεται ότι η διακυβέρνηση του Χόρτι είχε και μερικές «πολύ αρνητικές περιόδους». Αυτό ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τον Νετανιάχου. Άλλοι, όμως πιστεύουν ότι η δολοφονία 565.000 Εβραίων της Ουγγαρίας είναι κάτι περισσότερο από μια «αρνητική περίοδο».

Οι κρατικές επιθέσεις εναντίον του Σόρος ξεκίνησαν με έναν νόμο που έκλεισε το κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, ένα ίδρυμα που χρηματοδοτούσε ο Αμερικανοούγγρος επενδυτής για την προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Η χώρα έχει γεμίσει τώρα με αφίσες που καταγγέλλουν τον Σόρος επειδή καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης Ορμπαν απέναντι στους πρόσφυγες. Ο Σόρος κατηγορείται ότι στηρίζει τη «λαθρομετανάστευση».

Στην πραγματικότητα, αυτό που υποστηρίζει είναι να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για την απομάκρυνση όσων έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο της Συρίας και να γίνουν σεβαστές οι ποσοστώσεις της ΕΕ.

Αλλά ο Ορμπαν αδιαφορεί γι? αυτά τα πράγματα. Πέρυσι ηγήθηκε μιας ισλαμοφοβικής εκστρατείας εναντίον των προσφύγων, ισχυριζόμενος ότι θα κλέψουν τις δουλειές των Ούγγρων και θα φέρουν στο ουγγρικό έδαφος την τρομοκρατία. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ποσόστωση για το προσφυγικό.

Οι αφίσες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων καλούν τον πληθυσμό να μην αφήσει τον Σόρος να γελάσει τελευταίος. Η αντισημιτική παραπομπή είναι σαφής: οι Εβραίοι υποτίθεται ότι γελούν τελευταίοι εις βάρος των θυμάτων τους. Ο ίδιος ο Σόρος γλύτωσε από το Ολοκαύτωμα επειδή κρύφτηκε στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντρέας Χάισλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ουγγαρίας, λέει ότι οι αφίσες αυτές μεταφέρουν τοξικά μηνύματα άλλων εποχών. Ο ισραηλινός πρεσβευτής Γιόσι Αμράνι έχει ζητήσει να απομακρυνθούν οι αφίσες επειδή υποθάλπουν το μίσος και τον φόβο.

Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει ανεχθεί όμως την ξενοφοβία που εκφράζει το νεοναζιστικό κόμμα Jobbik. Οι ηγέτες του τελευταίου έχουν ζητήσει να καταγραφούν οι Εβραίοι της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα αυτό υποστηρίζεται από το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων. Και ο Ορμπαν, που τον επόμενο χρόνο έχει να αντιμετωπίσει εκλογές, δεν θέλει να αποξενώσει αυτούς τους ψηφοφόρους.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ περίεργο ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί. Ο εντεινόμενος αντισημιτισμός στην κεντρική Ευρώπη θα έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και ο αντισημιτισμός αυτός δεν περιορίζεται στην Ουγγαρία, διαχέεται στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Τσεχική Δημοκρατία.

(Πηγή: Τhe Financial Times)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: