Αποσύρθηκαν οι προτάσεις μας λόγω μη ικανοποίησης των αξιώσεών μας, είπε ο Αναστασιάδης




«Δεν θεωρώ ότι από τις συνομιλίες υπήρξε η οποιαδήποτε ζημιά για την ελληνοκυπριακή πλευρά» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας απόψε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.

Επανέλαβε παράλληλα ότι όσες προτάσεις κατατέθηκαν από την ε/κ πλευρά την 5η Ιουλίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο «αποσύρθηκαν λόγω της μη ικανοποίησης των αξιώσεων που εθέσαμε».

Ερωτηθείς για τις αναφορές από την πλευρά της Τουρκίας, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει τις βουλές της Τουρκίας, ούτε και το όποιο ενδεχόμενο σχέδιο Β’ ή Γ’. Εμείς εμμένουμε στις διαδικασίες των ΗΕ και σε όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, είπε.

Σε ερώτηση αν έδωσε τη συγκατάθεση του να κλείσει η διάσκεψη κατά το δείπνο της Πέμπτης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ερωτηθήκαμε» αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι έπρεπε να θεωρηθεί πως η Διάσκεψη έκλεινε, δεν ετερματίζετο.

Όσον αφορά τις δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ αναφορικά με τη συνάντηση στο Αμβούργο του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο, την επομένη της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόσθεση του ΓΓ δεν ήταν να αποδώσει σε κανέναν ευθύνες και είπε ότι ο ΓΓ χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την υποβολή των προτάσεών του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι σε ότι αφορά τις εσωτερικές πτυχές δεν ικανοποιήθηκε καμία των αξιώσεων της ε/κ πλευράς, μεταξύ αυτών και οι εδαφικές αναπροσαρμογές για Μόρφου και Μαρωνίτικες περιοχές.

Απάντησε και σε όσους προβάλλουν ισχυρισμούς ότι η Τουρκία ήταν τάχα αποφασισμένη να τερματίσει το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα και τις εγγυήσεις, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια υπόσκαψης».

Όσον αφορά τη συμπερίληψη στις προτάσεις της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή τέθηκε με τον όρο της ικανοποίησης αξιώσεων στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.

Για την ισοδύναμη αντιμετώπιση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν δυνατό να δεχτούμε αναλογία 4 προς 1 αναφορικά με τη μόνιμη εγκατάσταση.

Αναφορικά με τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι προχωρούμε με το ενεργειακό πρόγραμμα και την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει.

Σε σχέση με τις προτάσεις της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτές ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΓΓ, πρόσθεσε όμως ότι όπως υποβλήθηκαν, έτσι και αποσύρθηκαν.

Για την εκ περιτροπής προεδρία είπε συγκεκριμένα ότι ήταν ήδη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, αλλά από τον ίδιο τέθηκε με τον όρο ότι θα έπρεπε να εκπληρωθούν σειρά προϋποθέσεων. «Η κάθε πλευρά μπορεί να καταθέτει και να αποσύρει. Ποιος λέει ότι είμαστε δεσμευμένοι» διερωτήθηκε.

Σε άλλη ερώτηση για τις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ σε Κύπριους σε «βορρά» και «νότο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο 10, σύμφωνα με το οποίο ενώ εντάσσεται ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ, εξαιρείται το μη ελεγχόμενο από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τμήμα της Κύπρου, που είναι το βόριο τμήμα του νησιού.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: