Στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στην οικονομία αναφέρθηκαν ομιλητές στο συνέδριο του Economist




Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα είναι δυνατή η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 55 δισ. και η δημιουργία 650.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση τα επόμενα 8 χρόνια εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey για την Ελλάδα και την Κύπρο Γιώργος Τσόπελας.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, επεσήμανε ότι οι αφίξεις κινούνται μεν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τους 28 εκατ. τουρίστες, ωστόσο δεν είναι ανάλογη η αύξηση των εισπράξεων που συνοδεύουν την τουριστική κίνηση.

Ο γενικός διευθυντής της Goldman Sachs International, Γιώργος Τριανταφύλλου, τόνισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει απότομες προκλήσεις στην Ελλάδα οι οποίες έχουν σαφώς επηρεάσει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν νέα χρήματα στη χώρα. Όπως είπε, πέρα από την εμπειρία του παρελθόντος, παραμένουν στη χώρα τεχνικά εμπόδια, όπως η έλλειψη ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους, και θεμελιώδη ρίσκα, όπως το μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και η ελλιπής πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο Γιώργος Τριανταφύλλου, κοιτάζοντας τη μελλοντική προοπτική, επενδυτές κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει ανοδική δυναμική και προσφέρει μια προοπτική σημαντικών αποδόσεων σε έναν κόσμο με μηδενικές αποδόσεις και δειλή ανάπτυξη.

«Παρά τη συγκυρία, υπάρχουν οι επιχειρήσεις της “πραγματικής οικονομίας” των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, που ευνοούνται ιδιαίτερα στην ανάταξη των εσόδων τους, αφού έχουν στραφεί στο, λιγότερο ευπαθές, διεθνές πελατειακό κοινό.

Το αναγκαίο πλαίσιο το οποίο «χρόνια επιζητεί η ελληνική διασπορά» προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα παρέθεσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και ιδρυτής της Gefest Παντελής Μπούμπουρας, τονίζοντας ότι στον επίσημο πληθυσμό της χώρας των 11,5 εκατ. οφείλει να προσθέσει κανείς και τα 7 εκατ. των Ελλήνων της διασποράς σε όλον τον κόσμο.

«Χρειάζεται η κατάρτιση ειδικού προγράμματος για την προσέλκυση επενδύσεων των Ελλήνων του εξωτερικού. Το ισχυρό συναισθηματικό μας κίνητρο υπάρχει», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι για να συμβάλουν οι επενδύσεις θετικά στην ανάπτυξη απαιτείται η πολιτεία, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, να νομοθετήσει ειδικά κίνητρα.

«Στα μνημόνια που καταρτίζονται για την πατρίδα μου έχει αγνοηθεί ο δυναμισμός της ομογένειας», σημείωσε ο κ. Μπούμπουρας.

Στις προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας ως προορισμού επενδύσεων και προώθησης των ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών της για εξαγωγές αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθυντής προσέλκυσης επενδύσεων της Enterprise Greece Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τη δυναμική των επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, τα logistics, το ICT, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, και ευρύτερα το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε για 5 δις. ευρώ γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα.

Ο καθηγητής Αντώνης Μεταξάς, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς και Συνεργάτες», αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της ενεργειακής αγοράς για την ανάπτυξη της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ο κ. Μεταξάς τόνισε την ανάγκη δομικών και μεθοδικών μεταρρυθμίσεων.

Τις δυνατότητες της Ελλάδας να καταστεί ελκυστικός προορισμός επενδύσεων ανέλυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο σύμβουλος διοίκησης, Δημήτρης Καμαργιάνης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυναμική της φαρμακευτικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει ως στόχο να καταστεί η κύρια παραγωγός γενοσήμων στην Ευρώπη.

Επισήμανε, ότι οι καλές κλιματικές και γεωμορφικές συνθήκες, θα μπορούσαν να αναδείξουν την Ελλάδα ως την κύρια περιοχή παραγωγής βιολογικών προϊόντων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ενώ στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι καλά καταρτισμένοι επαγγελματίες, τα χαμηλά κόστη και η ηλιοφάνεια, είναι σε θέση να προσελκύσουν ασθενείς στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο, στο οποίο έλαβε μέρος και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: