Συνάντηση Νίκου Κοτζιά με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς




Συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, το οποίο θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Νταρμάνοβιτς, αφού προηγουμένως οι δύο υπουργοί παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου αναμένεται επίσης να συζητηθεί, καθώς η Ελλάδα είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Μαυροβουνίου βρίσκονται διαχρονικά σε καλό επίπεδο, όπως πιστοποιούν και οι τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

O κ. Κοτζιάς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα τον Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης συνάντηση στο πλαίσιο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

H Ελλάδα έχει εκφράσει τη βούλησή της να προσφέρει στο Μαυροβούνιο τεχνογνωσία για ευρωπαϊκά θέματα και να προωθήσει τη διεύρυνση της οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτιστικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Σημαντική είναι και η σύμπραξη των δύο χωρών, στο πλαίσιο σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας, όπως η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (ΕUSAIR) και η Πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίου.

Εξάλλου, η Ελλάδα στήριξε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, η οποία ολοκληρώθηκε επισήμως μόλις την περασμένη εβδομάδα.

13/06/2017 10:04
Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: