Πενταμερής σε κινούμενη άμμο: Ο Άιντα τους πάει για “σφαγή”, έτοιμος με “ιδέες”




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκηνικό διλημμάτων και εκβιασμών στήνεται ενόψει Γενεύης. Τα Ηνωμένα Έθνη διά του απεσταλμένου τους, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, άσκησαν πιέσεις και εξασφάλισαν ημερομηνία για τη σύγκληση της πενταμερούς Διάσκεψης πριν παρουσιαστεί ενώπιον των εμπλεκομένων «το συμφωνημένο έγγραφο» για την Ασφάλειας.

Ανακοινώθηκε ημερομηνία, η 28η Ιουνίου, πριν να αρχίσει ο κύκλος των επαφών για την προετοιμασία της Γενεύης, που αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, είναι σαφές πως η νέα πενταμερής συγκαλείται σε θολό τοπίο καθώς οι εμπλεκόμενοι ΄΄μεταφράζουν” διαφορετικά τη συμφωνία του Δείπνου της περασμένης Κυριακής.

Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, ο καθορισμός της ημερομηνίας μεταφέρει την πίεση στις πλευρές και την ευθύνη για την ερμηνεία των συμφωνηθέντων στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρεί πως το έγγραφο που θα συνταχθεί από τον ίδιο για τα θέματα της Ασφάλειας θα είναι «ιδιοκτησία» των Ηνωμένων Εθνών, δεν χρειάζεται να τύχει έγκρισης από τους εμπλεκόμενους φτάνει, ωστόσο, να μην υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο ή για πρόνοιες που θα υιοθετούνται. Με αυτή την προσέγγιση συμφωνεί η τουρκική πλευρά, όχι όμως η Λευκωσία, η οποία έχει διαμηνύσει τούτο στον κ. Άιντα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει στο αρχείο του ένα προσχέδιο εγγράφου, το οποίο είχε μαζί του στην πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, που συγκλήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017, αλλά οι συγκυρίες του επέτρεψαν να το καταθέσει. Εκείνο το έγγραφο έχει εμπλουτιστεί και με νέα στοιχεία ως αποτέλεσμα και των όσων συζητήθηκαν στο Μοντ Πελεράν 3. Σε αυτό αναμένεται ότι θα καταγράφονται οι θέσεις των εμπλεκόμενων, τα ερωτήματα που κατατέθηκαν στο Μοντ Πελεράν 3 τον περασμένο Ιανουάριο (μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης) καθώς και όσα θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους σε Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα και Λονδίνο. Θα επιχειρήσει, παράλληλα, να περιλάβει και κάποιες ιδέες του, αν και αυτό προκαλεί αντιδράσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση κατά την οποία στη Γενεύη δεν προχωρούν οι συζητήσεις ο Γενικός Γραμματέας δεν αποκλείεται να επιχειρήσει, με τη συναίνεση των συμμετασχόντων, να καταθέσει τις ιδέες του, χωρίς ”να είναι δεσμευτικές”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: