FT: Αλλαγή ονομασίας εξετάζουν τα Σκόπια για τερματισμό κόντρας με Ελλάδα, ένταξη σε ΝΑΤΟ




Την πρόθεση των Σκοπίων να αλλάξει πολιτική στο θέμα της ονομασίας εκφράζει η νέα σκοπιανή κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, o νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνας ομόλογό του, δηλώνει ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγή της ονομασίας προκειμένου να λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα και να γίνει εφικτή η είσοδός των Σκοπίων στο NATO. Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: ΕΔΩ

Σήμερα είναι στις Βρυξέλλες ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, και συναντάται με αξιωματούχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κατά την FT, αναμένεται να τους πει ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ (η οποία απαιτεί οπωσδήποτε και την ψήφο της Ελλάδας, που έχει ασκήσει βέτο κατά της είσοδο των Σκοπίων το 2008), θα βοηθήσει να επανέλθει κλίμα ηρεμίας στα Βαλκάνια έπειτα από μακρά περίοδο εντάσεων.

Λεπτομέρειες για πιθανό νέο όνομα δεν έδωσε ο Ντιμιτροφ, μιλώντας στην εφημερίδα. Στην Αθήνα, ραδιοφωνικοί σταθμοί επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές, αναφέρονται σε πιθανό όνομα με τοπικό προσδιορισμό.

Πάντως, ο νέος Σκοπιανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για τυχόν αλλαγή ονομασίας, προτού η όποια πρόταση οδηγηθεί σε δημοψήφισμα.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όλα όσα αφορούν την ονομασία των Σκοπίων και την είσοδο στο ΝΑΤΟ, θέματα που η Αθήνα θεωρεί αλληλένδετα, θα συζητηθούν την Τετάρτη στη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, σε ένα γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος skai.gr, επικαλούμενος ελληνικές διπλωματικές πηγές, σημειώνει πως εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση που τηρεί έως τώρα η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

Και ότι επισήμαναν πως λίγες ημέρες πριν την τοποθέτηση Ντιμιτρόφ ο νέος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, είχε χαρακτηρίσει «προβοκατόρικο λάθος» την πολιτική των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι να στήνονται στα Σκόπια ανδριάντες αρχαίων προσωπικοτήτων και να δίνονται τα ονόματά τους σε δρόμους και αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται εδώ χαρακτηριστικά, ότι το Στάδιο των Σκοπίων στο οποίο θα γίνει στις 8 Αυγούστου ο υπερτελικός (Super Cup) μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, φέρει το όνομα Φίλιππος ο Β’ ο Μακεδών, που ήταν πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη σημερινή της αναφορά στην επίσκεψη Ντιμιτροφ στις Βρυξέλλες, οι FT αναφέρουν ότι οι υποψίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν τονώσει τη βούληση της Δύσης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της Συμμαχίας στην περιοχή. Το Μαυροβούνιο έγινε επισήμως το 29ο μέλος του NATO πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.

12/06/2017 12:46 – ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: