Νέα “κίνηση” αναμένεται από τον Τσαβούσογλου: Τουρκικές εγγυήσεις μόνο στα κατεχόμενα!




Η Άγκυρα αναμένεται να προβεί σε κίνηση-ελιγμό στο θέμα της Ασφάλειας απόψε ή κατά την αυριανή μέρα ενόψει και της παρουσία; του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στο ελβετικό θέρετρο, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από ανώτερη πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η τουρκική πλευρά θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αποδέχεται να περιορίσει το δικαίωμα εγγύησης μόνο στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Μια τέτοια κίνηση παραπέμπει στο χειρότερο σενάριο διατήρησης εγγυήσεων και ουσιαστικά της διχοτόμησης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρωινή σύνοδο της Πενταμερούς κάλεσε την ελληνική πλευρά να μην επιμένει στη θέση για μηδενικές εγγυήσεις και μηδενικό στρατό καθώς αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί η Άγκυρα.

Την ώρα που η τουρκική πλευρά στα πλαίσια της Πενταμερούς Διάσκεψης επέμεινε και σήμερα στις εγγυήσεις και στη διατήρηση στρατευμάτων, διά των τοποθετήσεων του κ. Τσαβούσογλου και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο δεύτερο τραπέζι, η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κλίμα ήταν πάρα πολύ κακό καθώς οι Τουρκοκύπριοι επέμειναν στην τουρκική αξίωση για να εφαρμοστούν για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τουρκοκύπριοι επέμεναν να συζητήσουν μόνο το θέμα αυτό. Υπέδειξαν δε πως θα έπρεπε πρώτα να υποχωρήσει σε αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις σε άλλα θέματα και συγκεκριμένα το θέμα των Εγγυήσεων.

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως αυτή η συζήτηση κράτησε δυο ώρες και πως δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο. Μας είπαν επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έρθει μεν αύριο αλλά θα φύγει το Σάββατο το πρωί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ:

  1. Οι δικοινοτικές συνομιλίες φαίνεται ότι κόλλησαν στις 4 ελευθερίες – κοινοτικό κεκτημένο για τους Τούρκους πολίτες, που έθεσε η τουρκοκυπειακή πλευρά (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας). Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντέδρασε εντονότατα.
  2. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ φέρεται να ήταν κατηγορηματικός για τις 4 ελευθερίες ότι η Τουρκία ζητάει σοβαρές παρεκκλίσεις από την κοινοτική νομοθεσία. Προηγουμένως, και σήμερα, έως και χτες, ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να ήταν απορριπτικόςαπέναντι στο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, σχεδόν εριστικός (“είστε παρατηρητές εδώ”, του είπε).
  3. Αύριο οι συνομιλίες με επικεφαλής τον Γκουτιέρες, φαίνεται ότι θα είναι οι πιο σοβαρές. Κάτι που φαίνεται και από τη σύνθεση των αντιπροσωπειών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: