Μετέωρη η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα: Η σημερινή μέρα θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι…




Ανταπόκριση από το Κραν Μοντανα
του Τάσου Παπαδόπουλου

Απομονωμένοι σε ένα θέρετρο της Ελβετίας, στο Κραν Μοντάνα, που βρίσκεται σε υψόμετρο1500 μέτρων και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από την Γενεύη, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που καταγράφουν τις εξελίξεις, επιχειρούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, σε μια ακόμη πράξη από τις μέχρι τώρα πολυάριθμες, επίλυσης του κυπριακού.

Στην σημερινή πρώτη ημέρα της πενταμερούς στην οποία μετέχουν  Ελλάδα, Αγγλία,Τουρκία καθώς και οι  Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θα φανεί αν θα υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης, ή αν θα παραβρεθούμε μάρτυρες μιας ακόμη πράξης χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως όλα δείχνουν και από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Διάσκεψη πραγματοποιείται χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, μια και δεν υπάρχει ούτε καν προσυμφωνημένη ημερήσια διάταξη.

Αναπάντητο υπάρχει και το ερώτημα της τοποθεσίας που έχει επιλεγεί και οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, μια και οι πάντες διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία και η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους είναι δύσκολη.

Ακόμη και το internet σε ξενοδοχεία και κέντρο Τύπου δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το έργο των ΜΜΕ.

Ο Άγγλος ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον παρακάθησε στο χθεσινό δείπνο των αντιπροσωπειών και σήμερα αναχώρησε επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ενώ είναι αβέβαιη μέχρι αυτή την ώρα η συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα.

Από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την στάση που θα τηρήσει ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πάντως χθες το βράδυ υπήρξαν πολλές διμερείς συναντήσεις που κράτησαν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο Άιντε είδε χθες στο πλαίσιο των διμερών επαφών Αναστασιάδη και Κοτζιά, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε μια μεγάλης διάρκειας συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον  που κράτησε χθες μέχρι αργά το βράδυ.

Το ερώτημα είναι αν θα συζητηθεί στην πρωινή Διάσκεψη το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ή αν η τουρκική πλευρά βοηθούντος και του Άιντε, θα επιχειρήσει να εμπλέξει  συνταγματικά θέματα που αναφέρονται στο ήδη αποσυρθέν από το ΓΓ του ΟΗΕ έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του στην Κύπρο.

Η μέρα θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: