Η Μαρία Φαραντούρη συναντά ξανά το κοινό της στο Ωδείο: “Ποτέ δεν σταματάει η τέχνη”




Η Μαρία Φαραντούρη συναντάται ξανά με το Αθηναϊκό κοινό στις 22 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο έργο «Πέρα από τα Σύνορα» που έγραψε για τη φωνή της ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου, σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ανατολική Μεσόγειο με προορισμό τη δύση, στο οποίο συμμετέχουν μουσικοί από διαφορετικές χώρες για να μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα. Η Γερμανίδα σολίστ ‘Ανια Λέχνερ στο βιολοντσέλο, η Αρμένισσα Μέρι Βαρντάνιαν στο κανονάκι, ο Χρήστος Μπάρμπας, Έλληνας που ζει στην Ισπανία, στο Νέι, ο Ιζέτ Κιζίλ, Τούρκος, στα κρουστά. Η διεθνούς φήμης Καταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Mαρ Mπονέτ ενώνει τη φωνή της με τη Μαρία Φαραντούρη σε τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, και όχι μόνο.

Με αυτή την αφορμή, η Μαρία Φαραντούρη μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το διαχρονικό μήνυμα που ενώνει τους ανθρώπους, την τέχνη στα χρόνια της κρίσης, τη γενιά των 25άρηδων που επιμένει και επινοεί, αλλά και το τέρας της ασχήμιας που έχουμε ήδη συνηθίσει.

Ερ.: Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε το έργο που θα παρουσιάσετε στο Ηρώδειο «Πέρα από τα Σύνορα»;

Απ.: Είναι μια συνάντηση και διάλογος μεταξύ μουσικών που πιστεύουμε στο οικουμενικό, στο τραγούδι που δεν φοβάται να αναγνωρίσει τις ρίζες του, χωρίς όμως να φαίνεται παλιακό. Έχει σαν πρώτη ύλη την παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου και μετακινείται στη Δύση, επηρεάζεται από τη μεσαιωνική, τη μινιμαλιστική μουσική και λίγο από την jazz.

Μαζί με αυτό, επειδή ο στίχος διαχρονικά και ο συγκεκριμένος εδώ, μιλάει για τις περιπέτειες των ανθρώπων, εν προκειμένω τις οδυνηρές μετακινήσεις των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, επιλέξαμε τραγούδια, ανάμεσα τους και παλιά παραδοσιακά, και καινούργια κομμάτια της Αγαθής Δημητρούκα, που δίνουν φως. «Σύνορα περάσματα, όνειρα χαλάσματα». Επιχειρούμε μια υπέρβαση, ότι θα ξεπεραστεί ο πόνος, θα ξεριζωθεί το κακό. Όλη λοιπόν η διαδρομή γίνεται στη Μεσόγειο, σε αυτή την κοινή θάλασσα που συναντιόμαστε όλοι.

Σ. Μανδηλαρά , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: