Οι “Έλληνες του εξωτερικού” Μήτρογλου και Σάμαρης πανηγύρισαν πρωταθλήματα




Ο Κώστας Μήτρογλου και ο Ανδρέας Σάμαρης είναι οι μοναδικοί Ελληνες που πανηγύρισαν πρωτάθλημα στο εξωτερικό καθώς η Μπενφίκα κατέκτησε το νταμπλ. Μαζί τους και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, κυπελλούχος Γερμανίας με τη Ντόρτμουντ.
Από εκεί και πέρα, άλλοι ήταν κερδισμένοι και άλλοι χαμένοι από την εμπειρία τους εκτός των τειχών, στη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Μεταξύ των πρώτων σίγουρα περιλαμβάνεται ο Τάσος Δώνης που εντυπωσίασε με τη Νις, οι Χολέμπας, Σιόβας, Καρνέζης, Ταχτσίδης, Λυκογιάννης, Σταφυλίδης και φυσικά Μανωλάς που ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.

Υπήρξαν, όμως, και πολλοί άτυχοι. Πρώτος απ΄ολους ο Νίκος Καρέλης που πήγαινε με… σπασμένα τα φρένα, μέχρι που ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε έξω για το δεύτερο μισό της σεζόν.

Αναλυτικά τα πεπραγμένα των Ελλήνων του εξωτερικού τη σεζόν 2016/17

ΑΓΓΛΙΑ
Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): 33 συμμετοχές και 2 γκολ στην Premier League. Ισως η καλύτερη σεζόν στην καριέρα του 33χρονου μπακ, αρκετή για να του διασφαλίσει ακόμα ένα καλό συμβόλαιο, καθώς το ισχύον λήγει το καλοκαίρι του 2018.
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Ολη η σεζόν συνοψίζεται σε ένα ματς κυπέλλου τον περασμένο Ιανουάριο. Η ομάδα του υποβιβάστηκε και στα 38 του χρόνια πια ο «Ντίμι» σκέφτεται σοβαρά την αποχώρηση
Θανάσης Πέτσος (Φούλαμ): Σεζόν-πισωγύρισμα. Επαιξε μόνο 3 ματς με τη Βέρντερ η οποία τον έδωσε δανεικό στη Φούλαμ. Η εμπειρία του από το αγγλικό ποδόσφαιρο περιορίστηκε σε μία 7λεπτη συμμετοχή σε αγώνα κυπέλλου!
Απόστολος Βέλλιος (Νότιγχαμ): Επαιξε σε 28 ματς, αλλά μόνο τα 12 ως βασικός και πέτυχε 6 γκολ στην Championship. Η ομάδα του απέφυγε τον υποβιβασμό και πλέον έχει ελληνική ιδιοκτησία

IΣΠΑΝΙΑ
Δημήτρης Σιόβας (Λεγανές): 16 ματς, όλα ως βασικός, από τον Ιανουάριο όταν αποκτήθηκε δανεικός από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του σώθηκε και ο Σιόβας κέρδισε τις εντυπώσεις
Παναγιώτης Κονέ (Γρανάδα): Μέχρι τον Ιανουάριο είχε 5 συμμετοχές με την Ουντινέζε. Πήγε δανεικός στη Γρανάδα η οποία υποβιβάστηκε…. αμαχητί. Ο Κονέ έπαιξε συνολικά 42 λεπτά (2 ματς ως αλλαγή) στην Πριμέρα Ντιβιζιόν!
Νίκος Βέργος (Ρεάλ Β): Επιστρέφει στον Ολυμπιακό πλήρης εμπειριών με 25 συμ.-5 γκολ στην Γ΄ κατηγορία της Ισπανίας
Γιώργος Σαμαράς (Σαραγόσα): Μετά από δυο χρόνια στη Σαουδική Αραβία και έξι μήνες στις ΗΠΑ, επέστρεψε τον Ιανουάριο στην Ευρώπη στην Β΄ κατηγορία της Ισπανίας χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του (6 συμμετοχές, μόνο μία ως βασικός)

ΙΤΑΛΙΑ
Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Ο Κώστας είναι πια στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Με 45 συμμετοχές στην Ιταλία και το Champions League ενίσχυσε την προσπάθεια της Ρόμα που για ακόμα μία φορά συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση στη Serie A.

Ορέστης Καρνέζης (Ουντινέζε): Φύλακας-άγγελος για τρίτη διαδοχική σεζόν με 33 συμμετοχές και την ομάδα του να διασφαλίζει άνετα την παραμονή.

Βασίλης Τοροσίδης (Μπολόνια): Με 28 συμμετοχές και 1 γκολ, ο αρχηγός της εθνικής μας παραμένει σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Η ομάδα του εξασφάλισε εύκολα την παραμονή.

Μάριος Οικονόμου (Μπολόνια): Στην τρίτη του χρονιά στο «Ρενάτο Νταλ΄Αρα» έχασε τη θέση του βασικού. Ξεκίνησε μόνο σε 12 ματς και είχε συνολικά 18 συμμετοχές

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Κάλιαρι): Βασικό στέλεχος της Κάλιαρι (26 συμ., τις 24 ως βασικός) που κατέκτησε την 11η θέση στη Serie A. Μόλις στα 26 του ο Ταχτσίδης έκλεισε ήδη επτά χρόνια στην Ιταλία και έχει φτάσει τις 150 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία.

Βαγγέλης Μόρας (Μπάρι): Αν και 36 ετών πλέον, κατάφερε να βγάλει σεζόν παίζοντας σε 23 ματς σε μια πολύ μέτρια ομάδα (12η στην κατάταξη). Μετά από ακριβώς δέκα χρόνια στην… ξενιτιά, μάλλον πλησιάζει η ώρα του επαναπατρισμού

Μιχάλης Ηλιάδης (Σαλερνιτάνα): Ο νεαρός τερματοφύλακας που προέρχεται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, δεν έπαιξε ούτε λεπτό…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ): Κυπελλούχος Γερμανίας με συνολικά 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ασταμάτητος ο Σωκράτης, για ακόμα μία σεζόν

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Λειψία/Αμβούργο): Ανήκει στη Λεβερκούζεν αλλά έβγαλε τη σεζόν με δύο δανεισμούς. Αρχικά στη Λειψία όπου δεν αγωνίστηκε καθόλου (27 λεπτά) και μετά τον Ιανουάριο στο Αμβούργο όπου ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά στη συνέχεια έπεσε όπως όλη του η ομάδα. Ωστόσο με 15 ματς και 2 γκολ συνεισέφερε στη σωτηρία της.

Κωστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Οι 27 συμμετοχές είναι ρεκόρ στην καριέρα του σε επίπεδο Α΄ κατηγορίες. Πέτυχε και τέσσερα γκολ, περισσότερα απ΄όσα είχε σε ολόκληρη τη διαδρομή του! Από τους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς ο 23χρονος φούλμπακ, καθώς η Αουγκσμπουργκ έμεινε στη Μπουντεσλίγκα και ο ίδιος καθιερώθηκε στην εθνική.

Γιάννης Γκέλιος (Άουγκσμπουργκ): Μηδενική συμμετοχή για τον ελληνικής καταγωγής γκολκίπερ, που είναι 25 χρόνων και προέρχεται από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Δημήτρης Διαμαντάκος (Καρλσρούη): Μέτρια σεζόν μέχρι τον Ιανουάριο, άθλια στη συνέχεια! Η ομάδα του υποβιβάστηκε, ο ίδιος έπαιξε σε 26 ματς και πέτυχε 5 γκολ, εκ των οποίων μόνο ένα το τελευταίο εξάμηνο.

Χάρης Μαυρίας (Καρλσρούη): Στα «ρηχά» και ο 23χρονος πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, με 22 συμμετοχές αλλά μόλις οκτώ 90λεπτα.

Τάσος Λαγός (Βίτσμπουργκερ Κίκερς): Υποβιβασμός και για την ομάδα του 25χρονου μέσου, που είχε μόλις 5 συμμετοχές.

ΓΑΛΛΙΑ
Τάσος Δώνης (Νις): Εντυπωσιακή βελτίωση για το νεαρό στράικερ που ανήκει στη Γιουβέντους. Βρήκε τον τρόπο ανάμεσα σε πολύ σπουδαίους συμπαίκτες να πάρει 22 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και είχε 5 γκολ, 2 ασίστ αποδεικνύοντας πως ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Μπάμπης Λυκογιάννης (Στουρμ Γκρατς): Η ομάδα του έδωσε 39 ματς σε πρωτάθλημα και κύπελλο, έπαιξε στα 36 και έχασε τρία λόγω καρτών. Ολες του οι συμμετοχές ήταν 90λέπτες (!) πλην μίας που αντικαστάθηκε στο 88΄. Κάπως έτσι προέκυψε το παρατσούκλι «βιονικός», αλλά και η κλήση του στην εθνική Ελλάδας! Η Στούρμ πήρε την τρίτη θέση και θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Κώστας Λάμπρου (Βίλεμ): Το παράδοξο συνεχίζεται… Για τρίτη διαδοχική χρονιά ο 25χρονος τερματοφύλακας δεν χάνει ούτε λεπτό (!) στο ολλανδικό πρωτάθλημα, παίζει και στα 34 ματς, η ομάδα του κερδίζε εύκολα την παραμονή, όμως ο ίδιος αγνοείται συστηματικά από τους εκλέκτορες της εθνικής. Παρότι είναι στην ιδανική ηλικία, παρότι έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε επίπεδο Ελπίδων…

Θανάσης Παπάζογλου (Κορτράικ/Ρόντα): Δεν τα πήγε καλά σε καμία από τις δύο ομάδες του. Δέκα ματς χωρίς γκολ στο Βέλγιο, 11 ματς ένα γκολ στη Ρόντα το τελευταίο εξάμηνο

Θανάσης Καραγκούνης (Τσβόλε): Αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς σχεδόν σε όλη τη σεζόν κι έτσι η συμμετοχή του περιορίστηκε στα 29 λεπτά…

ΒΕΛΓΙΟ

Νίκος Καρέλης (Γκενκ): Στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του, χτυπήθηκε από την ατυχία καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και έχασε το δεύτερο μισό της περιόδου. Μεχρι τότε είχε προλάβει να πάιξει 32 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και να πετύχει 18 γκολ για τη Γκενκ που έφτασε στους προημιτελικούς του Europa League και τους ημιτελικούς του βελγικού κυπέλλου.

Δημήτρης Κολοβός (Μαλίν): Καταπληκτική σεζόν με 27 συμμετοχές-5 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά κι ένας σοβαρός τραυματισμός τον Φεβρουάριο για τον 24χρονο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ομάδα του να πληρώσει τη ρήτρα στον Ολυμπιακό και να τον αποκτήσει μόνιμα!

Γιώργος Γκαλίτσιος (Λόκερεν): Πέντε χρόνια συμπλήρωσε στο Βέλγιο ο «Γκάλι», όλα στη Λόκερεν με την οποία είχε φέτος 30 συμμετοχές στο πρωταθλημα. Σταθερή αξία…

Σωτήρης Νίνης (Σαρλερουά/Μαλίν): Ξεκίνησε σχετικά καλά με 13 συμμετοχές, 2 γκολ, 2 ασίστ για τη Σαρλερουά. Τον απέκτησε τον Ιανουάριο η Μαλίν, όπου αγωνίστηκε μόλις 26 λεπτά σε ένα ματς στις 22/1. Εκτοτε ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς

Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά): Επαιξε 11 αγώνες (5 ως βασικός) και πέτυχε ένα γκολ.
Δημήτρης Γούτας (Κορτράικ): Κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του με 18 ματς στο πρωτάθλημα κι άλλα 7 στα play off. Ανήκει στον Ολυμπιακό.

Μιχάλης Σηφάκης (Κορτράικ): Μόνο οκτώ συμμετοχές (ακριβώς όσες και στην περσινή περίοδο) για τον έμπειρο γκολκίπερ.

ΔΑΝΙΑ
Γιώργος Κατσικάς (Εσμπιεργκ): Επαιξε σε 10 αγώνες απο τον Ιανουάριο όταν αποκτήθηκε από την Τβέντε. Η ομάδα του υποβιβάστηκε

Κώστας Τσιμίκας (Εσμπιεργκ): Με εννέα συμμετοχές και δύο γκολ, ο νεαρός αμυντικός που ανήκει στον Ολυμπιακό, δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να αποφύγει τον υποβιβασμό.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κώστας Μήτρογλου (Μπενφίκα): Νταμπλ στην Πορτογαλία στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με 27 γκολ σε 40 ματς όλων των διοργανώσεων.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Πανηγύρισε μαζί με τον Μήτρογλου. Έπαιξε μόνο 9 ματς ως βασικός στο πρωτάθλημα, αλλά είχε συνολικά 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις,

Τάσος Καραμάνος (Φεϊρένσε): Η ευχάριστη έκπληξη της Φεϊρένσε με 32 συμμετοχές και 6 γκολ. Είναι δανεικός απο τον Ολυμπιακό.

ΣΚΟΤΙΑ
Αλέξανδρος Τζιόλης (Χαρτς): Με 18 συμμετοχές (16 πρωτάθλήμα-2 κύπελλο) και 1 γκολ, ο 32χρονος μέσος κρατήθηκε σε φόρμα μιας και στο πρώτο μισό της περιόδου ήταν περιθωριοποιημένος στον ΠΑΟΚ. Τίποτα ιδιαίτερο η Χαρτς που κετατάγη 5η και έμεινε εκτός Ευρώπης

Τάσος Αυλωνίτης (Χαρτς): Ξεκίνησε μαζί με τον Τζιώλη ως βασικός, αλλά έχασε τη θέση του τον Απρίλιο. Περιορίστηκε στις 9 συμμετοχές (και άλλες δύο στο κύπελλο) και ήδη αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Γιάννης Σκόνδρας (Χάμιλτον): Πολύ καλή παρουσία με 30 συμμετοχές στην Premier League. Η ομάδα του απέφυγε τον υποβιβασμό σε αγώνα μπαράζ

Γιώργος Σαρρής (Χάμιλτον): Εκλεισε τη σεζόν με 15 συμμετοχές και 1 γκολ στο πρωτάθλημα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Μετακόμισε στην Τουρκία τον Ιανουάριο και ήταν αναντικατάστατος συμμετέχοντας σε 15 ματς της Super Lig (1 γκολ). Η ομάδα του σώθηκε εύκολα

Φάνης Γκέκας (Σιβασπόρ): Στα 37 του ο Λαρισαίος έπαιξε μόνο 10 παιχνίδια στην Β΄ κατηγορία της Τουρκίας, όμως πέτυχε δύο γκολ. Αυτό σημαίνει ότι σκόραρε για 19η (!) διαδοχική σεζόν και για 14 διαφορετική ομάδα.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Γιάννης Φετφατζίδης (Αλ Αχλί): Είχε 25 συμμετοχές και 5 γκολ σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις και άλλες 8 (1 γκολ) στο ασιατικό Champions League. Η ομάδα του όμως έχασε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε…

Γιώργος Μανταίος , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: