Δυσπιστία αλλά και ευχές από τους πολιτικούς στον Αναστασιάδη για συνάντηση με κατοχικό ηγέτη




Με ευχές αλλά και επικρίσεις από την πολιτική ηγεσία, αναχωρεί σήμερα για την Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όπου την Κυριακή αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον κατοχικό, Μουσταφά Ακιντζί.

Το δείπνο γίνεται με πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.

Χθες το βράδυ, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ.. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την μετάβασή του στη Νέα Υόρκη.

Απαιτείται νέα στρατηγική στο Κυπριακό, δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Τη θέση ότι απαιτείται και χρειάζεται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό εν όψει της ολοκληρωτικής αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δυστυχώς δεν μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος από την ενημέρωση που έγινε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος από την ενημέρωση που είχαμε σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ελλιπής, αλλά δυστυχώς οι συνεχείς μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν καταστήσει τις θέσεις της πλευράς μας θολές και την αξιοπιστία της πλευράς μας διάτρητη».

«Πολύ φοβούμαι ότι αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν υπάρχει στρατηγική, αλλά δεν μπορούμε να πείσουμε για τις δικές μας θέσεις», πρόσθεσε.

Εμείς, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «επιμένουμε, εν όψει της ολοκληρωτικής αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια, ότι απαιτείται και χρειάζεται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν οι μετακινήσεις που έχουν γίνει αφορούν την πρόταση όπως αυτή θα κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι αφορούν «και αυτό και άλλα πολλά».

Σε ερώτηση αν είπε τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «τις απόψεις μας τις λέμε εδώ και χρόνια, τις έχουμε καταθέσει και γραπτώς τουλάχιστον σε ότι αφορά τη νέα στρατηγική».

«Σήμερα ήρθαμε σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε επιτέλους ποιες είναι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ελλοχεύουν κίνδυνοι και ποιοι είναι από αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη είπε ότι «το έχω πει προηγουμένως ότι όταν δεν έχεις ξεκάθαρη στρατηγική και όταν δεν γνωρίζεις ποιοι είναι οι στόχοι της πλευράς σου, δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είναι που θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε στη Νέα Υόρκη».

«Εμείς επιθυμούμε και επιδιώκουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά  αυτό έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο εν όψει των συνεχών μετακινήσεων του ιδίου και της πλευράς μας δυστυχώς σε ότι αφορά τις προθέσεις, τις στοχεύσεις αλλά και τις προτάσεις που καταθέτουμε», ανέφερε.

Πρόεδρος της ΕΔΕΚ: Παγίδες

Για ενδεχόμενες παγίδες που μπορεί να κρύβει το δείπνο της Κυριακής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας ύστερα από τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να απορρίψει τη πρόσκληση για να παρευρεθεί στο συγκεκριμένο δείπνο στη Νέα Υόρκη.

«Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η συνάντηση ενδεχομένως να κρύβει και παγίδες. Για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός για να αποφύγει τέτοιες παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν τη δική μας πλευράς σε δύσκολη θέση και πολύ περισσότερο να της επιρρίψουν οποιεσδήποτε ευθύνες», ανέφερε.

Όπως είπε, η ΕΔΕΚ έχει θέσει ακριβώς συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ενισχύουν τη διαπραγματευτική του θέση και τον βοηθούν να αποφύγει τις ενδεχόμενες παγίδες. Όπως είπε, δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική πλευρά, μέσα από μια λαθροβίωση διαδικασίας να έχει τα ανάλογα οφέλη όπως αυτή προσδοκεί.

«Ελπίζω και εύχομαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαπραγματευτεί σωστά τη συνέχεια των συνομιλιών και θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα προκύψει», ανέφερε.

Και πρόσθεσε «ακούσαμε τις εισηγήσεις του, ακούσαμε τις απόψεις του, εμείς από την πλευρά τη δική μας προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη θέση του, να του υποδείξουμε κατά την άποψή μας τι πρέπει να προσέξει, τι θέματα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα σε αυτή τη συνάντηση για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς κατά πόσο οι παγίδες κρύβονται πίσω από μια ενδεχόμενη μεσολαβητική πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ , ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η διαδικασία όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι πάρα πολύ σημαντική και στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταστεί και πιο ουσιαστική από την ουσία. «Για αυτό ακριβώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή», είπε.

Παράλληλα ανέφερε πως «όταν είσαι το αδύνατο μέρος σε μια διαπραγμάτευση, χρειάζεται να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τυχόν αντιπαραθέσεις μέχρι τη συνάντηση της Κυριακής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αρκέστηκε στο να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει του δείπνου της Κυριακής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την λήξη του Εθνικού Συμβουλίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έχει ενημερώσει για το τι έχει διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε τοποθετηθεί, ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θα προβούμε σε δηλώσεις παρά μόνο μετά το δείπνο και την ενημέρωση που θα έχουμε για το τι έχει διαμειφθεί σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού.

Καλή επιτυχία ευχήθηκε με ανάρτηση στο Twitter, και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Περδίκης: Δεσμεύτηκα να μην κάνω δηλώσεις μέχρι τη Δευτέρα

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, επιφυλάχθηκε να προβεί σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του δείπνου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, o κ. Περδίκης γράφει :«Δεσμεύτηκα να μην κάνω δηλώσεις μέχρι τη Δευτέρα. Έχω πολλά να πω αλλά εγώ τηρώ τις δεσμεύσεις μου. Καλό ταξίδι κ. πρόεδρε».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κυπριακό Πρακτορείο
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: