Δεν έχει αποσυρθεί το έγγραφό του, λέει τώρα ο Άιντα, που έβαλε φωτιές στην Αθήνα και τη Λευκωσία




Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε δήλωσε ότι το προσχέδιο εγγράφου του για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν έχει αποσυρθεί αλλά δεν αποτελεί κοινό έγγραφο μεταξύ των δύο μερών και δεν το χρησιμοποιούν ως κοινή πλατφόρμα.

Ο κ. Ειντε μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου μαζί με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έρθει στο Κραν Μοντάνα αυτή τη βδομάδα.

Ο κ. Φελτμαν είπε ότι ο ΓΓ του ζήτησε να διαβιβάσει προς τους ηγέτες ότι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία, αυτή την ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Ειντε είπε ότι σήμερα έγινε μια καλή έναρξη της διάσκεψης με εποικοδομητικές και καλές συζητήσεις.

Παράλληλα ο κ. Ειντε είπε ότι αποτελεί η καλύτερη ευκαιρία για λύση αφού στις 4 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα μεταβούν στο Κραν Μοντάνα για να επιλυθούν όλα τα θέματα που εκκρεμούν. Σημείωσε ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να παραμείνουν στο Κραν Μοντάνα για όσον χρειαστεί, ακόμη και μετά τις 7 Ιουλίου.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Φέλντμαν είπε ότι βρίσκεται στην Ελβετία γιατί ο ΓΓ του ζήτησε να διαβιβάσει στους ηγέτες και στις εγγυήτριες δυνάμεις ότι θα πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία η οποία είναι ιστορική, για επίλυση του προβλήματος που συνεχίζει εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Φέλντμαν είπε ότι ο ΓΓ θέλει να διαβεβαιώσει όλους ότι στηρίζει τη διαδικασία καθώς και τον Ειδικό Σύμβουλό του και την ομάδα του και σέβεται τους ηγέτες για την εργασία που έχουν κάνει και τις συγκλίσεις στις οποίες έχουν φθάσει.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα το πρωί μας έδωσε ελπίδες και την πεποίθηση ότι οι ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν έρθει σε αυτή τη διάσκεψη με την αποφασιστικότητά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επιλύσουν τα θέματα», σημείωσε ο Βοηθός ΓΓ.
Ο κ. Ειντε είπε ότι είχαν μια καλή εναρκτήρια σύνοδο η οποία ήταν εποικοδομητική και μια καλή αρχή. Αρχίσαμε, είπε, να συζητούμε τα κρίσιμα θέματα τα οποία θα βρίσκονται στο Πρώτο Τραπέζι , τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων τα οποία αφορούν όλους όσους συμμετέχουν στη διάσκεψη.
Στη συνέχεια, είπε, το Πρώτο Τραπέζι θα αρχίσει την εργασία του. Οι δύο διαπραγματευτές θα έχουν μια συνάντηση προγραμματισμού για τη δομή στο Δεύτερο Τραπέζι σχετικά με τα δικοινοτικά θέματα που εκκρεμούν διότι η δήλωση του ΓΓ στις 4 Ιουνίου κατέστησε σαφές ότι ενώ το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων είναι βασικό, εντούτοις εκκρεμούν άλλα θέματα και πρέπει να έχουμε μια διαδικασία αλληλοεξαρτώμενη και τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Έτσι, αυτές οι δύο πορείες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με την δεύτερη να αρχίζει σήμερα.

Ο κ. ‘Ειντε είπε ότι οι συζητήσεις μπορούν να έχουν διαφορετική δομή, μεγάλες συναντήσεις, πιο μικρές ομάδες, κλπ.
Στο τέλος της ημέρας, πρόσθεσε, εξαρτάται από τα μέρη που συμμετέχουν στη διάσκεψη να πάνε το έξτρα μίλι και να δοκιμάσουν νέες ιδέες ώστε όλοι να φύγουν από το Κραν Μοντάνα με μια λύση.

Ερωτηθείς για το προσχέδιο του εγγράφου που ετοίμασε, ο κ. Ειντε είπε ότι «το κείμενο δεν έχει αποσυρθεί. Αυτή είναι η λάθος έκφραση. Απλώς φθάσαμε στη διαπίστωση ότι δεν ήταν κοινό. Το παρουσιάσαμε, υπάρχει, αλλά δεν είναι κοινό. Δεν το χρησιμοποιούμε ως μια κοινή πλατφόρμα», είπε.

Εξήγησε ότι πρόκειται για μια συλλογή παρεμβάσεων που πήραμε από όλες τις πλευρές και έχουμε συζητήσει ούτως ή άλλως τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα. Αυτές είναι οι δικές τους παρεμβάσεις, ούτως ή άλλως στις συνομιλίες.

Ο κ. Ειντε είπε επίσης ότι έχει γίνει πολύ εργασία σε άλλα θέματα παρά το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και αυτά είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα τα θέματα της διακυβέρνησης και εδαφικό ενώ για το περιουσιακό χρειάζεται ακόμη εργασία, αν και η περισσότερη έχει γίνει. Παραμένουν ανοικτά γιατί οι ηγέτες έτσι προτίμησαν να τα δουν ως μέρος ενός συνολικού πακέτου.

Παράλληλα είπε ότι θα υπάρξει έμφαση στο εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση και κατανομής εξουσίας γιατί οι ηγέτες νιώθουν ότι αποτελούν γι’ αυτούς αποφασιστικής σημασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία αλλά πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία και μετά από σήμερα το πρωί, νιώθει καλύτερα γι’αυτό.
Ερωτηθείς γιατί είναι τώρα η καλύτερη ευκαιρία, ο κ. Ειντε είπε ότι οι ηγέτες διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο ότι θα έρθουν στο Κραν Μοντάνα με στόχο την εξεύρεση λύσης. Δεν διευκρίνισαν πόσο καιρό αυτό θα έπαιρνε αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι μιλούσαν για βδομάδες  και για λόγους προγραμματισμού, «προγραμματίζουμε να είμαστε εδώ μέχρι τις 7 Ιουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε εκείνο το απόγευμα ή πρέπει να μείνουμε μέχρι εκεί», είπε, αλλά η ιδέα είναι να επιλυθούν τα θέματα που εκκρεμούν. Οι αντιπροσωπείες θα βρίσκονται στην Ελβετία σε διάφορα επίπεδα αλλά είναι όλοι εδώ για όσον χρειαστεί.

Ο κ. Φελντμαν είπε ότι το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηγέτες έχουν πάρει τη διαδικασία πιο μακριά από τους προκατόχους τους και έχουν αξιοσημείωτες συγκλίσεις.

Υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να ξεπεραστούν αλλά βρήκα καθησυχαστικό σήμερα το πρωί τη θετική ατμόσφαιρα, τα σχόλια των δύο ηγετών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων ότι υπήρχε η αίσθηση ότι οποιεσδήποτε διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν στο παρελθόν, είναι τώρα ο καιρός για συμφωνία για το μέλλον της Κύπρου.

Εξάλλου, ο κ. Ειντε είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία θα ήταν μια συνολική λύση, είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)
ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – Ελβετία, ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ/ΕΛΒΕΤΙΑ 28/06/2017 18:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: