Χωρίς ειδικούς συμβούλους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά ζωτικά θέματα για την Κύπρο: Γιατί;




Του Άριστου Αριστοτέλους

Στη διάσκεψη για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και οι συναντήσεις εκεί ίσως αποδειχθούν καθοριστικές.

Διερωτάται ωστόσο κανείς τι εφόδια και στήριξη έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητά και διαπραγματεύεται αυτό το πολύ σοβαρό πολιτικό αλλά και εξόχως τεχνικό ζήτημα, χωρίς να έχει ειδικούς συμβούλους, καλούς γνώστες του αντικειμένου, που να τον ενημερώνουν, συμβουλεύουν και καθοδηγούν στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεών του;

Η διαίσθηση, οι προσωπικές εμπειρίες, αντιλήψεις και πεποιθήσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή δεν αμφισβητούνται. Όμως αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά εφόδια για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοια περίπλοκα και ακανθώδη ζητήματα όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και οι επιπτώσεις τους, η παρουσία ή αποχώρηση στρατευμένων από το νησί και οι επιδράσεις τους στο πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο στην Κύπρο και την περιοχή, η σύσταση, οργάνωση διεθνούς δύναμης κ.λπ, ο πιθανός στρατιωτικός ή εγγυητικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα.

Πρόκειται για λεπτά ζητήματα, υψίστης σημασίας, που σχετίζονται άμεσα με την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και του κυπριακού κράτους -κατά την ομολογία του ιδίου του Προέδρου και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου- όπου όμως οι προχειρότητες και οι ερασιτεχνισμοί δεν μπορεί να αποτελούν τη συνήθη πρακτική. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, με πολλές πτυχές και επιδράσεις που για τον καλύτερο και αποδοτικότερο χειρισμό τους απαιτούνται οπωσδήποτε εξειδικευμένες γνώσεις και κατάρτιση σε θέματα στρατιωτικής υφής, αμυντικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και στρατηγικής.

Ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται εκεί για να χειριστεί τα ζητήματα αυτά όπως η ίδια νομίζει –χωρίς την παρουσία ειδικών- και ίσως να λάβει αποφάσεις, αγνοώντας ή υποτιμώντας τους κινδύνους που ενδεχόμενα θα προκύπτουν για τον τόπο, όπως και τις παγίδες στις οποίες θα μπορούσε να οδηγηθούν από ανεπαρκή γνώση και λανθασμένους ή άστοχους χειρισμούς.

Τόσο το θέμα των εγγυήσεων όσο και αυτό της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων όπως και διάφορα άλλα ζητήματα που υπεισέρχονται στη συζήτηση, όπως πιθανή συμμετοχή και ρόλος του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ασφάλεια ή και την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της ειρήνης κ.λπ. στο νησί, δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά και άκρως τεχνικά θέματα που προϋποθέτουν καλή γνώση του αντικειμένου για να γίνουν κατανοητά.

Παρατηρώντας ωστόσο τις κατά καιρούς αναφορές ανθρώπων του περίγυρου του Προέδρου και της συνοδείας του φαίνεται σαφώς από τις δηλώσεις και αναλύσεις τους ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική γνώση ή πλήρης αντίληψη των ζητημάτων αυτών στον προεδρικό χώρο. Εάν λοιπόν είναι αυτοί που χωρίς καμία σχετική ειδικότητα στηρίζουν με ιδέες και συμβουλές τον Πρόεδρο στους χειρισμούς του επί των θεμάτων αυτών -εάν και όταν τους χρειαστεί- τότε αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη και καλό θα ήταν τάχιστα να διορθωθεί.

*Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: