Αναβολή λίγων ημερών στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μέι




Αναβάλλεται για λίγες ημέρες ο προγραμματισμένος για την προσεχή Δευτέρα «Λόγος του Θρόνου», δηλαδή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Κατά την ενημέρωση συντακτών, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19 του μήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τερέζα Μέι δεν είναι ακόμα σε θέση να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του κυβερνητικού της προγράμματος μέχρι να κλείσει η συμφωνία με το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) για την παροχή εμπιστοσύνης και στήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η κρίσιμη συνάντηση της κ. Μέι με την αρχηγό του DUP Αρλίν Φόστερ θα γίνει την Τρίτη στο Μπέλφαστ, οπότε και αναμένεται να συμφωνηθούν οι όροι που θέτει το DUP για την παροχή στήριξης στην πρωθυπουργό.

Η αναβολή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης. Οι Εργατικοί είπαν ότι αποδεικνύεται το «χάος» που επικρατεί στην κυβέρνηση, ενώ η Νίκολα Στέρτζιον του SNP σχολίασε ότι προκύπτουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο κα Μέι όντως μπορεί να συγκροτήσει μία λειτουργική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ακυρώσει παραδοσιακή βασιλική τελετή για να παραστεί στο κοινοβούλιο την 19η, ενώ από τις 20 Ιουνίου και για πέντε ημέρες διοργανώνονται οι ετήσιες ιπποδρομίες του Royal Ascot, όπου η βασίλισσα είναι τακτική θεατής.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού υποβάθμισε εξάλλου τις αναφορές περί τήρησης μίας πιο συναινετικής στάσης από την κυβέρνηση αναφορικά με το Brexit, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Απέφυγε επίσης να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές από το μανιφέστο των Συντηρητικών που θα καταργηθούν ενόψει της νέας διακυβέρνησης. Νωρίτερα ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε δηλώσει ότι κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα που πρότειναν οι Συντηρητικοί κατά την προεκλογική περίοδο θα μετριαστούν.

O κ. Ντέιβις είχε επίσης αναφερθεί σε πιθανή ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για το Brexit. Ως ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί η 19η Ιουνίου. Ο κ. Ντέιβις είχε πει ότι υπήρχε σύγκρουση ημερομηνιών με το Λόγο του Θρόνου.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η αναβολή του τελευταίου συνεπάγεται ότι θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών με την ΕΕ.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 12/06/2017 17:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: