Ρεπουμπλικάνος μίλησε για παραπομπή Τραμπ… Χωρίς τέλος οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ




Ενώπιον ραγδαίων εξελίξεων θα βρεθούμε προσεχώς στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υφίσταται την ταπεινωτική διαδικασία του «impeachment» (“διαδικασία παραπομπής και καθαίρεσης”, σαν “πρότασης μομφής” επί το ελληνικότερον) η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του από τον προεδρικό θώκο.

Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εμφανίζονται «κουρασμένοι» από την προσπάθεια να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο, με τον Λευκό Οίκο να τους υποχρεώνει σε καθημερινή σχεδόν βάση να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, οπότε βρέθηκε ο πρώτος εκ των Ρεπουμπλικάνων που μίλησε πριν λίγη ώρα, ανοιχτά, για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής…

Πρόκειται για τον Τζάστιν Ακάς από το Μίσιγκαν που είπε ότι η κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον του Τραμπ για την πίεση που φέρεται να άσκησε στον αποπεμφθέντα διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να τερματίσει τη έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, αντιστράτηγο Μάικ Φλιν, εάν αληθεύει, θα δικαιολογούσε την κίνηση της διαδικασίας υποβολής πρότασης μομφής, προσθέτοντας παράλληλα, «όλοι έχουν μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ»…

Η αποκάλυψη της πίεσης που άσκησε ο Τραμπ, έγινε μετά τη διαρροή ενημερωτικού σημειώματος που έγραψε ο ίδιος ο Κόμεϊ με την αιτιολογία ότι αυτό που άκουσε από τον πρόεδρο ήταν πολύ βαρύ και όφειλε να το μοιραστεί με την ανώτατη ηγεσία του FBI. Φυσικά, είναι λογικό οι υποψίες της διαρροής να πέφτουν πάνω στον ίδιο τον Κόμεϊ…

Ακόμα πιο βαρύ για τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν το σχόλιο του Γερουσιαστή Αμάς, καθώς όταν ρωτήθηκε εάν εμπιστεύεται όσα αναφέρει ο Κόμεϊ που αφορούν τον Τραμπ, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Κόμεϊ».

Το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι πλέον τον κατηγορούν ανοιχτά για «παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης» (obstruction of justice), το οποίο αποτελεί αδίκημα που επισείει ξεκάθαρα «impeachment», καθώς αναφέρεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ ως λόγος επί του οποίου μπορεί να στηριχτεί η διαδικασία υποβολής πρότασης μομφής.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές είναι οι αντιδράσεις για τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που φέρεται να αποδέσμευσε ο Τραμπ στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουάσιγκτον, καθώς διέρρευσε ότι η πηγή ήταν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Πρώην αρχηγοί της Mossad επιτέθηκαν εναντίον του Τραμπ με δριμύτητα

Ο Σαμπντάι Σαβίτ, επικεφαλής της υπηρεσίας τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ότι εάν βρισκόταν στη θέση του αρχηγού της Mossad θα έκανε ό,τι ήταν δυνατό να αποφύγει το να ενημερώσει την CIA για κάποιο θέμα, ή αν έπρεπε να το κάνει θα το έκανε λαμβάνοντας κάθε δυνατή προφύλαξη.

Ο ίδιος πρώην αξιωματούχος, ανέφερε ότι οι η ανευθυνότητα με την οποία ενήργησε ο Τραμπ, θέτουν τη διεθνή πρακτική να μοιράζονται οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών πληροφορίες σε κίνδυνο και δεν έχει σημασία από ποια χώρα προερχόταν η πληροφορία, μια θέση που φαίνεται πως απηχεί τις απόψεις πολλών περισσότερων.

Ο Ντάνι Γιατόμ που υπήρξε αρχηγός της Mossad από το 1999 ως το 2001, κατέθεσε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισραηλινές κυρώσεις κατά των ΗΠΑ για το επίμαχο θέμα, με τη μορφή είτε αποχής από τη μεταβίβαση πληροφοριών είτε την αποφυγή λεπτομερειών, καθώς τέθηκαν σε κίνδυνο πηγές – πληροφοριοδότες που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή ηγεσία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σκέφτεται κατά τον ίδιο τρόπο, με την καθημερινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth να επικαλείται μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος ανέφερε ότι θα σταματήσει η ροή πληροφόρησης, έως ότου πειστεί η ισραηλινή πλευρά ότι οι «καταναλωτές» αυτής της προνομιακής πληροφόρησης είναι άξιοι εμπιστοσύνης.

Υπάρχουν βέβαια και πρώην αξιωματούχοι που επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, δηλώνοντας ότι κάποια ζημιά ασφαλώς θα προκληθεί, δεν θα πρόκειται όμως και για καταστροφή… και σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει στο αμερικανικό Κογκρέσο αντίγραφο όσων ειπώθηκαν στον Λευκό Οίκο για να αντιληφθούν ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή απορρήτων.

Η παρέμβασή του ξεσήκωσε νέα θύελλα, αφού έγινε κατανοητή από πολλούς στην Ουάσιγκτον, ότι οι Ρώσοι κατέγραψαν τις συνομιλίες! Το Κρεμλίνο επανήλθε και διευκρίνισε, ότι αυτό γίνεται από πρόσωπο ειδικευμένο στη στενογραφία, το οποίο παρίσταται στη συνάντηση με αυτή την αποστολή…

Φυσικά δεν ανέφερε κάτι αναφορικά με το αν θα μπορούσε αυτό το αντίγραφο που θα δοθεί να έχει πειραχθεί ώστε να αφαιρεθούν επίμαχα σημεία των συνομιλιών ή να τροποποιηθεί η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε. Άκρη δεν θα βγει όμως και αν ο Τραμπ δεν λάβει δραστικά μέτρα να αλλάξει το κλίμα στην Ουάσιγκτον προσαρμόζοντας τον εαυτό του στον νέο ρόλο και όχι το αντίθετο, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Το ότι δεν έχει εκδιωχθεί ποτέ πρόεδρος λόγω της διαδικασίας του «impeachment», δεν θα πρέπει να τον καθησυχάζει καθόλου και όχι μόνο διότι για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Κάθε άλλο, διότι αν σου «ψαλιδίσουν τα φτερά», η συνέχεια θα είναι εξ ορισμού πιο δύσκολη…

DEFENCE POINT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: