Ποιός ο ρόλος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον Τσίπρα: Δεν θα γίνει διμερής συνάντηση με Τραμπ




Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, συνοδευόμενος από του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα συμμετέχει στην Σύνοδο θεωρώντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να συνδέει – σε ισότιμη βάση – τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όπως έχει σημειωθεί στο παρελθόν από πολλούς παράγοντες στην Αθήνα, η Ελλάδα, συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Έτσι στην ελληνική αποστολή συμμερίζονται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

Επιπλέον από την ελληνική πλευρά αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Προωθείται, δε, η ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση μόνο με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ενώ θα πραγματοποιήσει και κάποιες ολιγόλεπτες επαφές και με άλλους ηγέτες.

Σημειώνουμε ότι δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά γνωριμία στο πλαίσιο της Συνόδου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: