Κωνσταντινούπολη-Αθήνα, όχι ένας Μαντζουράνης, αλλά χίλια εκατό χιλιόμετρα δρόμος ήτανε…




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Η τιμωρία Γιαννακόπουλου και η «αποστασία» των τεσσάρων αθλητών.

Μια, ακριβώς, εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα, από τον εξευτελιστικό, με συντριβή από την τουρκική Φενερμπαχτσέ, αποκλεισμό του μπασκετικού Παναθηναϊκού, με «σκούπα» από το «Final Four» της Κωνσταντινούπολης, αλλά και από την απόφαση, «σταθμό», τιμωρίας ιδιοκτήτη ομάδας προς τους παίχτες.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού και της κακής εξωγηπεδικής ζωής ορισμένων παιχτών, όπως ισχυρίστηκε σε ανακοίνωση η Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, η όχι φυσιολογική επιστροφή του μπασκετικού Παναθηναϊκού από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα η οποία έγινε με πούλμαν και όχι με αεροπλάνο, όπως συνήθως γίνεται, αλλά και αρμόζει σε ομάδες που συμμετέχουν στην οργάνωση της «Εuroleague».

Η επιβολή της τιμωρίας « Δημήτρη Γιαννακόπουλου», κατόρθωσε να αποτελέσει όχι μόνο κεντρική συζήτηση της ημέρας, αλλά και πρώτο θέμα συζήτησης στις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στον εγχώριο ή διεθνή τύπο.

Είναι μαθηματικά βέβαιο πως για τη συγκεκριμένη ιστορία, θα περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να ξεχασθεί από τον αθλητικό και δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας.

Όλα τα μέσα του πλανήτη ασχολούνται με την επιστροφή του «Εξάστερου» Παναθηναϊκού από την Κωνσταντινούπολη οδικώς, με πούλμαν και όχι αεροπορικώς, όπως ήταν προγραμματισμένο και αρμόζει σε ομάδες του ανώτατου αθλητικού επιπέδου, εξαιτίας της απόφασης – τιμωρίας του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον ντροπιαστικό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Βρισκόμαστε στον μήνα Οκτώβριο του 2016.

Η Ελλάδα ζει στην σκληρή αντιπαράθεση της συμπολίτευσης με την αντιπολίτευση, καθώς είναι η περίοδος «κόντρας», που αφορά τον τότε υπό διαμόρφωση νέο χάρτη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο Έλληνας, μαθαίνει να χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων και όρους τηλεοπτικούς αλλά και το νέο επάγγελμα των υπερθεματιστών, οι οποίοι δαπανώντας μερικά δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ αποκτούν την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια.

Η εξέλιξη της υπόθεσης γνωστή, ο διαγωνισμός κρίνεται από το ΣτΕ αντισυνταγματικός, οι νέοι δικαιούχοι τηλεοπτικής άδειας, πλέον, περιμένουν τον νέο διαγωνισμό, ο οποίος θα προκύψει από το ΕΣΡ.

Η ατάκα της εποχής, ανήκει αδιαμφισβήτητα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, μεταξύ ζήτησης εκλογών και ενδυνάμωσης της καταστροφολογίας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, χρησιμοποιεί την φράση «από τον Κοσκωτά στον Καλογρίτσα, ένας Μαντζουράνης δρόμος».

Στο συγκεκριμένο κείμενο, δεν μας ενδιαφέρουν τα οπαδικά αισθήματα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά θα προσπαθήσουμε, ορμώμενοι από τον τίτλο Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, όχι ένας Μαντζουράνης, αλλά …χίλια εκατό χιλιόμετρα δρόμος», παραφραζόμενο από την γνωστή πλέον ατάκα του κ. Μητσοτάκη, να ασχοληθούμε μπασκετικά και με όρους πολιτικής ανάλυσης, να καταλάβουμε  την απόφαση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο μετά τον αποκλεισμό του από την τουρκική Φενέρμπαχτσε, με αποτέλεσμα η ομάδα του Παναθηναϊκού να επιστρέψει με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα.

Η απόφαση – τιμωρία του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο προς την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των παιχτών του Παναθηναϊκού, τα όσα γράφτηκαν στον εγχώριο αλλά και διεθνή τύπο, τα όσο διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη μετά τον αποκλεισμό σοκ της ομάδας του τριφυλλιού, αποτελεί τιμωρία πρωτόγνωρη για τη σύγχρονη εποχή, άξιας πολιτικής ανάλυσης.

Τιμωρία ασυνήθιστη, όχι μόνο σε συνθήκες λειτουργίας που διέπουν σοβαρούς αθλητικούς οργανισμούς, αλλά τιμωρία που μπορεί να αναλυθεί ποικιλοτρόπως, ακόμα και ως προς την πολιτική κατάσταση σε μια χώρα και τις αλληλοεπιδράσεις που θα μπορούσαν να συμβούν, εάν η πολιτική ηγεσία ακολουθούσε το παράδειγμα –  απόφαση – τιμωρία του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε μια, ας πούμε, ενδεχόμενη αστοχία του προγράμματος διάσωσης οικονομίας χώρας, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα, σε μια στιγμή νεύρων ή μη αντοχής, ή  καλύτερα μη ανοχής συνεχόμενων και επαναλαμβανόμενων αστοχιών.

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, επιστρέφουμε στα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2016, του δύσκολου φθινοπώρου εξαιτίας της σκληρής εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής και της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, με τη χώρα στα πρόθυρα της εκ νέου διάλυσης.

Αθλητικό αντικείμενο συζήτησης του Οκτώβριο του 2016, δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από το τότε μπασκετικό ντέρμπυ της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, το ντέρμπυ των αιωνίων  Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».

Οι «πράσινοι» του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με προπονητή τότε τον κ. Αργύρη Πεδουλάκη εισέρχονται στο φαληρικό στάδιο με πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα, καθώς στις προηγούμενες μέρες ο νεοαποκτηθέντας Αμερικανός παίχτης Μάικ Τζέιμς, σπάει το χέρι του χτυπώντας ,τοίχο ή τζάμι, νευριασμένος μετά από παρατήρηση που δέχεται από τον Αργύρη Πεδουλάκη.

H αναμέτρηση των αιωνίων αντιπάλων της 17ης Οκτωβρίου του 2016 στο Σ.Ε.Φ., ολοκληρώνεται με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό να επικρατεί στο μεγάλο μπασκετικό ντέρμπι, συντρίβοντας τον Παναθηναϊκό με το ντροπιαστικό για τον «εξάστερο» σκορ «88- 63».

Οι εξελίξεις στον μπασκετικό Παναθηναϊκό ραγδαίες, ο Αργύρης Πεδουλάκης απομακρύνεται από την τεχνική ηγεσία της ομάδας εξαιτίας της συντριβής, αλλά και «κατηγορούμενος» πως δεν προστάτεψε επενδύσεις της ομάδας, που ήρθαν με δική του εισήγηση, εξαιτίας τραυματισμών παιχτών μέσω νευρών σε προπόνηση.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κάνει γνωστή την πρόσληψη του κ. Τσάβι Πασκουάλ, Καταλάνου προπονητή, παλαιότερα πρωταθλητή Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα.

Οι «πράσινοι» μιλούν για υπέρβαση στα οικονομικά δεδομένα της ομάδας στην δύσκολη έτσι κι αλλιώς εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

Μάλιστα δεν διστάζουν να θέσουν ως στόχο τον πρωταθλητισμό και την επιστροφή των «σκήπτρων» σε Ελλάδα και Ευρώπη που σημαίνει, όχι μόνο την άμεση επιστροφή της ομάδας στο Final Four της Εuroleague της Κωνσταντινούπολης, αλλά και επιστροφή στην κατάκτηση των τίτλων.

Τρίτη 25η Απριλίου 2017. Ulker Αrena Κωνσταντινούπολη.

Διεξάγεται ο τρίτος αγώνας των «playoffs» της Euroleague του μπάσκετ της σαιζόν 2016-2017, μεταξύ των ομάδων τουρκικής Φενέρμπαχτσε και του Παναθηναϊκού.

Προπονητής της τουρκικής Φενέρμπαχτσε, ο άλλοτε εμβληματικός τεχνικός των «Πρασίνων» κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος με το τριφύλλι έχει κατακτήσει πέντε από τους έξι συνολικά τίτλους του Παναθηναϊκού στην κορυφαία διασυλλογική οργάνωση της Ευρώπης.

Ο αγώνας της 25ης Απριλίου, είναι η τρίτη αναμέτρηση της σειράς ανάμεσα των δυο ομάδων, με έπαθλο μια θέση στο «Final Four» της Κωνσταντινούπολης.

Ο νικητής  θα βγει μέσα από τρεις νίκες, ο Παναθηναϊκός έχει απωλέσει το πλεονέκτημα έδρας χάνει ήδη 0-2, από τη Φενέρμπαχτσε.

Στο τρίτο παιχνίδι, η Φενέρμπαχτσε συντρίβει με «79-61» τον Παναθηναϊκό, ο κόουτς Ομπράντοβιτς «σκουπίζει» με 3-0 την μεγάλη του αγάπη και είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πρώτη Euroleague της Φενερμπαχτσέ.

Την επόμενη μέρα του παιχνιδιού, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αιφνιδιαστικά ανακοινώνει στην αποστολή της ομάδας την ακύρωση όλων των αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής, από το «Κεμάλ Ατατουρκ» της Κωνσταντινούπολης, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Αντί των αεροπορικών εισιτηρίων, έξω από το ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, περιμένει την ομάδα ένα μη σύγχρονο πούλμαν, όπου προπονητής, παίχτες και διοίκηση, πρέπει να επιβιβαστούν σε αυτό, διασχίζοντας την διαδρομή Κωνσταντινούπολη -Αθήνα οδικώς.

Η διαδρομή Κωνσταντινούπολη – Αθήνα δεν είναι, κατά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ένας Μαντζουράνης δρόμος, αλλά χίλια εκατό χιλιόμετρα, τα οποία διανύει η αποστολή του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Μόλις γίνεται γνωστή στην Ελλάδα συγκεκριμένη απόφαση -τιμωρία του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ξεσπάει ένας πόλεμος σχολίων και τρολαρίσματος σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στην Κωνσταντινούπολη, η απόφαση διχάζει την ήδη αποκλεισμένη με «σκούπα» και κατεβασμένα τα χέρια, από ένα ακόμα «Final Four» ομάδα του Παναθηναϊκού.

Η πλειοψηφία της ομάδας δέχεται και «μπαίνει» στο πούλμαν της «βαριάς» επιστροφής, εκτός των τεσσάρων παιχτών, «Φώτσης, Σίνγκλετον, Τζέιμς, Γκάμπριελ», οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση από την ομάδα, αποστατούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ως προς την απόφαση της διοίκησης και γυρίζουν στην Αθήνα αεροπορικώς, μεμονωμένα, πληρώνοντας οι ίδιοι τα έξοδα επιστροφής.

Tην επόμενη του γεγονότος, η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, «βγάζει στη σέντρα τους παίχτες», μιλώντας για κρούσματα απειθαρχίας κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά και της σειράς των «playoffs».

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, τονίζει, ότι οι παραπάνω καλαθοσφαιριστές μη σεβόμενοι την ομάδα και την ιστορία τους, θέτουν από μόνοι τους εαυτούς τους έξω από την ομάδα, με τα συμβόλαια να είναι «υπό κρίση», παραμένοντας στην ομάδα μέχρι τη λήξη αυτών.

Οι έγκριτοι αθλητικοί αναλυτές, έχουν ήδη γράψει ορθά, αποτυπώνοντας τις ποικίλες απόψεις για όλα όσα πραγματικά έγιναν, αλλά και δίνουν απαντήσεις ως προς την ορθότητα της απόφασης τόσο του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου όσο και της πράξης ανταρσίας των παιχτών.

Εμείς, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πολιτικά τόσο την απόφαση – τιμωρία σταθμό στη σύγχρονη εποχή του αθλητισμού που έτσι και αλλιώς αποτελεί πολιτική πράξη, όσο και να απαντήσουμε στο ερώτημα, τι θα σήμαινε μια τέτοια ενεργεία εάν πρόεδρος κυβέρνησης ή βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιδρούσαν με την κυβερνητική πολιτική, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκού κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο που θα μπορούσε να συμβεί,  εάν οι βουλευτές που ενδεχομένως θα διαφωνούσαν με τον πρόεδρο της κυβέρνησης που στηρίζουν, επέλεγαν σε κυβερνητική κρίση, να πράξουν όπως έπραξαν οι τέσσερεις αθλητές, μέλη της ομάδας και της πράσινης αποστολής στην Κωνσταντινούπολη.

Εξετάζοντας από πολιτική σκοπιά τόσο την επιβολή της συγκεκριμένης παραδειγματικής τιμωρίας από τη διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, όσο και την στάση των τεσσάρων αθλητών, εάν χρησιμοποιούσαμε πολιτική ορολογία, θα λέγαμε πως έπραξαν μονομερώς, ως μονάδες και όχι συλλογικά, σκεπτόμενοι την ομάδα αλλά και τους κανόνες που διέπουν την επαγγελματική σχέση των ιδίων με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Φανταστείτε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ηγέτη μιας χώρας της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας, στην κόψη της χρεοκοπίας, χωρίς διαθέσιμο πολιτικό χρόνο, με τον ίδιο ως ηγέτη, να έχει αηδιάσει εξαιτίας της κατάστασης.

Η απόφαση στιγμιαία, με τον διοικητικό ηγέτη να επιλέγει τον δρόμο της καταστροφής, την χωρίς ενδεχομένως περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης, τη διάσπαση της ομάδας που διοικεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για το σύνολο και το μέλλον.

Πως όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η απόφαση των τεσσάρων καλαθοσφαιριστών του Παναθηναϊκού να πράξουν μονομερώς, να μην ακολουθήσουν την υπόλοιπη ομάδα στην απόφαση της διοίκησης για επιστροφή στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη με πούλμαν και όχι με αεροπλάνο, όπως έκαναν οι συμπαίκτες τους αλλά όχι οι ίδιοι;

Για να κατανοηθεί πολιτικά η συγκεκριμένη πράξη των τεσσάρων αθλητών οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση τιμωρίας της διοίκησης του Παναθηναϊκού, δημιουργήστε ένα σενάριο κυβερνητικής κρίσης, με την πλειοψηφία της κυβέρνησης σε ένα κοινοβούλιο να είναι οριακή της τάξεως των τεσσάρων βουλευτών.

Η οικονομική κρίση ξεσπά, οι αντιδράσεις αλυσιδωτές, ο Πρωθυπουργός και  Πρόεδρος της κυβέρνησης να βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και με την «ισχνή» πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, ουσιαστικά έρμαιος στις ορέξεις βουλευτών και συμφερόντων.

Οι βουλευτές, κοιτάζοντας όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά την προσωπική τους επιβίωση, κοιτούν να διατηρήσουν ενδεχομένως τα προνόμια που διαθέτουν μέσα από την επανεκλογή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αλώβητα με την φυγή τους αποφασίζοντας να πράξουν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και όχι στηρίζοντας τις αποφάσεις της ομάδας του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκαν και συμπορεύτηκαν.

Αποτέλεσμα, η πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας  μη στήριξης και της επιλογής για την προσωπική επιβίωση των βουλευτών της, οι οποίοι μη κοιτάζοντας το σύνολο, αλλά την προσωπική διαδρομή, θέλουν ενδεχομένως ένα εξασφαλισμένο μέλλον σε άλλο πολιτικό περιβάλλον.

Η πράξη αυτή ονομάζεται «αποστασία».

Για την ιστορία, οι καλαθοσφαιριστές του μπασκετικού Παναθηναϊκού «Φώτσης, Σίνγκλετον, Τζέιμς, Γκάμπριελ», θελημένα ή μη, δεν θα εξετάσουμε την στάση τους, συμμετέχουν στη σύγχρονη, πρώτη αθλητική «αποστασία».

Οι τέσσερεις πράσινοι καλαθοσφαιριστές, αρνούμενοι να ακολουθήσουν τους συμπαίχτες και την υπόλοιπη πράσινη αποστολή στην επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με πούλμαν, κοιτάζουν αποκλειστικά το ατομικό συμφέρον, τοποθετώντας αυτό πάνω από το συλλογικό, χωρίς να αναλογιστούν τις αιτίες της κρίσης αλλά και την ιστορία και το μέλλον της ομάδας.

Ανάλογη στάση με τους αθλητές του Παναθηναϊκού, την στάση της αποστασίας, ιστορικά, στην προ μεταπολίτευσης περίοδο την έχει πρωτοεμφανίσει στο ελληνικό κοινό, τον Ιούλιο του 1965, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του προέδρου της Nέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μαζί με πάνω από 30 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, του Γέρου της Δημοκρατίας, προΐσταται τον Ιούλιο του 1965, σε πράξη αποστασίας εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης Παπανδρέου, κυβέρνησης του πατέρα του Ανδρέα και παππού του Γιώργου Παπανδρέου.

Εξαιτίας της αποστασίας η κυβέρνηση Παπανδρέου χάνει την αρχή της δεδηλωμένης με τη συνέχεια και τις συνέπειες να είναι γνωστή.

Σε παρόμοια κατάσταση με τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο βρίσκεται τον Νοέμβρη του 2011 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Στη θέση των τεσσάρων αθλητών του Παναθηναϊκού, βρίσκονται οι τότε πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι κύριοι Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Γιώργος Παπαμανώλης και Οδυσσέας Βουδούρης.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές, επιλέγουν όχι τη σύνταξη με την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, εξαιτίας της τότε διαμορφωμένης κατάστασης, αλλά την προσωπική διαδρομή και την εξασφάλιση προσωπικών φιλοδοξιών, μέσω επανεκλογής.

Προχωρούν στη γνωστή πράξη αποστασίας ή αν προτιμάτε, αθλητικά πλέον μιλώντας, σε πράξη όμοιας με αυτή των τεσσάρων αντιδρώντων καλαθοσφαιριστών της πράσινης Κ.Α.Ε.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές με την πράξη αποστασίας, άρουν την εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση, με όρους Ιουλίου `65 αποστατούν, ανεξαρτητοποιούνται και εντάσσονται σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

Αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Παπανδρέου να μη μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, να πέσει εξαιτίας πιέσεων στο εσωτερικό αυτής από εξωγενείς παράγοντες. Η συνέχεια της πολιτικής ιστορίας γνωστή.

Σε παρόμοια κατάσταση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, όσον αφορά τη λήψη της απόφασης, βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015.

Η απόφαση της μη διαπραγμάτευση οδηγεί στο κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls και το ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας, ορατό όσο ποτέ στην ελληνική οικονομία.

Για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δέχεται τις πιέσεις των δανειστών – εταίρων, διεξάγει δημοψήφισμα, μετατρέπει το «Όχι»  της απόφασης του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα σε «Ναι» και λίγες μέρες αργότερα, επιλέγεται η συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές και το τρίτο μνημόνιο έρχεται αντί της άτακτης χρεοκοπίας και των μη προβλεπόμενων και αντιμετωπίσιμων αντιδράσεων του ελληνικού λαού εξαιτίας ενός δυσάρεστου ενδεχομένου.

Την επόμενη μέρα του ταξιδιού του μπασκετικού Παναθηναϊκού με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επιλέγει για την εξομάλυνση της μπασκετικής κρίσης και την διαχείριση αυτής, την τακτική των ευρωπαίων – δανειστών και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία από κοινού αποφασίστηκε να ακολουθηθεί τον δύσκολο Ιούλιο του 2015.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού έχει επιστρέψει στην Αθήνα με το πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη, πλην των τεσσάρων «αποστατών» αθλητών που επέλεξαν την επιστροφή με αεροπλάνο, αρνούμενοι, για διάφορους λόγους να ακολουθήσουν την διοικητική επιβαλλόμενη ποινή.

Η διοίκηση, κάνει λόγο για επιβολή της συγκεκριμένης τιμωρίας, εξαιτίας όχι του αποκλεισμού αλλά της κακής εξωγηπεδικής ζωής των αθλητών.

Παράλληλα, η διοίκηση ανακοινώνει στους φιλάθλους, πως στόχος είναι το πρωτάθλημα, δεν τιμωρεί τους αθλητές με διακοπή συμβολαίων, θα υπάρξει ποινή.

Η διοικητική ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το κλείσιμο της υπόθεσης, αναφέρει πως οι αθλητές, οι οποίοι επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την αποστολή και την απόφαση της ομάδας με το πούλμαν, θα παραμείνουν σε αυτή μέχρι τη λήξη  των συμβολαίων που λήγουν στο τέλος της παρούσας αθλητικής χρονιάς.

Υστερόγραφο: Προς τους αθλητικούς συντάκτες και στους εκατομμύρια οπαδικούς φιλάθλους-αναλυτές:
Η διοίκηση και ο ιδιοκτήτης, για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας, ενημερώνεται από τον προπονητή.

Ενδεχομένως ο προπονητής της ομάδας του Παναθηναϊκού κ. Τσαβι Πασκουαλ, να ενημέρωσε για συγκεκριμένα κρούσματα απειθαρχίας των καλαθοσφαιριστών, τον  ιδιοκτήτη της ΚΑΕ κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, έχει ένα τριετές συμβόλαιο σε ισχύ, θέλει να το τιμήσει, όχι να το σπάσει, εξαιτίας αντιεπαγγελματιών καλαθοσφαιριστών οι οποίοι μάλιστα δεν αποτελούν επιλογές του.

Ο κόουτς Τσάβι Πασκουάλ, για να μην προβάλλει αντιστάσεις διαμαρτυρίας πριν αλλά και μετά την απόφαση τιμωρίας των αθλητών, σίγουρα θα συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ κ. Γιαννακόπουλο ως προς την τιμωρία και τη συνέχεια.

Δεν γνωρίζω αν ο ίδιος ο Ισπανός προπονητής πρότεινε και τη συγκεκριμένη τιμωρία στον κ. Γιαννακόπουλο.

Ο κόουτς Πασκουαλ, αν βρισκόταν σε αντίθετη γραμμή από τη διοίκηση ή στην απόφαση του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θα είχε παραιτηθεί στο άκουσμα της ποινής στην Κωνσταντινούπολη, πριν μπει η αποστολή στο πούλμαν και επιστρέψει στην Αθήνα.

Για να βρίσκεται ο Τσάβι Πασκουάλ ακόμα στην Αθήνα και όχι στην Βαρκελώνη, μπορείτε να καταλάβετε τι έχει πραγματικά συμβεί.

Συμπέρασμα:
Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι, οι αθλητές μέρος του παιχνιδιού, οι οποίοι ως επαγγελματίες να σέβονται την ομάδα, την ιστορία και τον κόσμο και τον κόσμο.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας δύσκολη, ο κόσμος ανήμπορος να αντιμετωπίσει τη δεδομένη οικονομική συγκυρία και καλό θα είναι όλοι που εργάζονται και αμείβονται πάνω από τον μέσο Έλληνα, να σέβονται τη δεδομένη κατάσταση, να μη προκαλούν με προσωπικά τερτίπια, αλλά να αποτελούν μέρος κοινών αποφάσεων  χωρίς να προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η κρίση και η διαχείριση αυτής, τόσο σε αθλητικό όσο και σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο, δεν έχει διαφορές. Είναι κρίση.

Σίγουρα, στην εποχή μας, δεν χρειάζονται είτε δρόμος απόστασης χιλίων εκατό χιλιομέτρων, είτε ένας κύριος Μαντζουράνης ή ένας κ. Χριστοφοράκος, για να γνωστοποιηθεί ή να αντιμετωπιστεί η όποια δύσκολη συγκυρία.

Η όποια κρίση, οικονομική, πολιτική αθλητική και η ιδιαίτερα η αντιμετώπιση που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, πάντα κρίνεται από το αποτέλεσμα.

Ευχόμαστε πραγματικά στον μπασκετικό Παναθηναϊκό να βγει νικητής από αυτή τη δοκιμασία.

Περισσότερο όμως, μας νοιάζει, η χώρα  να μπορέσει να ορθοποδήσει, να βγει από την πραγματική κρίση επιστρέφοντας στην κανονικότητα, χωρίς να καλείται να αντιμετωπίσει ξανά καταστάσεις όμοιες με την στιγμιαία αντίδραση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καταστάσεις που οδηγούν μαθηματικά στις απρόβλεπτες συνέπειες μιας ολικής καταστροφής.

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος & πολιτικός αναλυτής
  • [email protected]
  • Τwitter: TsiloyannisAnd
  • Facebook: Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: