“Καίει” η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν Τραμπ και Ερντογάν: “Πολεμικό κλίμα” για Κούρδους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG), θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού πλανητάρχη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.35 μ.μ. τοπική ώρα (7.35 μ.μ. ωρα Ελλάδος) στο Όβαλ Όφις.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η συνάντηση θα κρατήσει μόνο 25 λεπτά αφού στη 1 μ.μ. έχει προγραμματιστεί ένα δεκάλεπτο για δηλώσεις. Όμως, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει γεύμα μίας ώρας, στο οποίο θα παρακαθίσουν και μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Αναφορικά με το θέμα των Κούρδων, επικρατεί «πολεμική ατμόσφαιρα», καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί ακύρωση της απόφασης του κ. Τραμπ για την ενίσχυση των μαχητών του YPG, που θα αναλάβουν την στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης της Ράκκας. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μόνο με τη συμμαχία τους με τους Κούρδους και τους αραβόφωνους θα καταστει δυνατή η ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Αντίθετα, οι Τούρκοι τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» και καθοδηγητές των ανταρτών του PKK και υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στο διαμελισμό της Τουρκίας. ΟΙ αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα συμφωνήσουν και είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις του κ. Τραμπ, ότι μετά την κατάληψη της Ράκκας, οι Κούρδοι του YPG θα υποχωρήσουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ζητήσει από τον κ. Τραμπ να «κάνει τα στραβά μάτια» στις νέες επιθέσεις που θα εξαπολύσει εναντίον του PKK μέσα στο Ιράκ. Ο κ. Ερντογάν θα ισχυριστεί επίσης ότι πίσω από τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας βρίσκεται το Ιράν, το οποίο υποτίθεται ότι τους χρηματοδοτεί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στην Ουάσιγκτον αποφασισμένος να κερδίσει την έκδοση του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Πριν από την έκδοση, κατέθεσε αίτημα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του, μία ενέργεια που δεν αναμένεται από την αμερικανική πλευρά.

Για τη σύλληψη και έκδοση του κ. Γκιουλέν, παλεύουν αμερικανικά δικηγορικά γραφεία και εταιρείες λόμπι, που πληρώνει με εκατομμύρια δολάρια η Τουρκία. Ανάμεσα σ’ αυτούς που εργάζονται υπογείως για την έκδοση του Ιμάμη -αν και η βασική του δουλειά είναι δυο δικαστικές υποθέσεις στη Νέα Υόρκη- είναι και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, που προσπάθησε να εμπλέξει και τον πρόεδρο Τραμπ.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Ο τελευταίος «απέκρουσε» τις πιέσεις του κ. Τζουλιάνι, αν και οι συνεργάτες του κ. Γκιουλέν υποστηρίζουν ότι συμμετείχε σε συζητήσεις που αφορούσαν την έκδοση. Εάν αποδειχθεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι αντιμέτωπος με σοβαρές συνέπειες.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Σέσσιονς, απάντησε στους Τούρκους ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα σύλληψης του Ιμάμη επειδή δεν διέπραξε στην Αμερική τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορείται στην Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται και για δύο δικαστικές υποθέσεις στη Νέα Υόρκη, που αφορούν φίλους του αλλά και συνεργάτες του στη διαφθορά. Πρόκειται για τη δίκη του Τουρκο-ιρανού εμπόρου χρυσού, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται από τους Αμερικανούς ότι έσπασε το εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Η υπόθεση αγγίζει προσωπικά τον Ερντογάν, διότι είχε εγκρίνει το εμπόριο με την Τεχεράνη και συμφώνησε η πληρωμή να γίνεται με χρυσάφι.

Στη Νέα Υόρκη έχει φυλακιστεί και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος κατηγορείται για τα ίδια κακουργήματα όπως και ο Ρεζά Ζαράμπ.

Τις δύο υποθέσεις έχει αναλάβει ο κ. Τζουλιάνι ο οποίος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, διότι προσπάθησε να «εξαγοράσει» τη σιωπή του Ερντογάν για τους Κούρδους του YPG, με την απελευθέρωση των δύο φίλων του προέδρου της Τουρκίας.

Τούρκοι μέλη του προσωπικού της τουρκικής πρεσβείας διαδηλώνουν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία www.mignatiou.com
Τούρκοι μέλη του προσωπικού της τουρκικής πρεσβείας διαδηλώνουν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία www.mignatiou.com

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ (GREEK NEWS ΚΑΙ ΚΥΠΕ):
Στο Blair House όπου φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Λευκού Οίκου, κατέλυσε χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της σημερινής του συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Παρά την πολυήμερη προετοιμασία της (για εβδομάδες ανώτατοι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου συναντώνται στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου) ελάχιστοι μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα το αποτέλεσμά της. Κι αυτό γιατί – σύμφωνα με πολλούς αναλυτές στην Ουάσιγκτον – αφενός τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι αρκετά και σημαντικά και αφετέρου το κόστος μιας επιδείνωσης των σχέσεών τους πολύ υψηλό και για τις δύο χώρες.

Μέχρι αργά χθες, πλην της συνάντησης με τον πρόεδρο Τραμπ, δεν είχε γίνει γνωστή άλλη επίσημη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με Αμερικανούς επισήμους και στο πρόγραμμά του υπήρχαν μόνο δύο συναντήσεις, η μία με ανώτερα στελέχη δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον κι η άλλη με ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Τουρκία. Θα αναχωρήσει αργά το βράδυ.

Οι δύο πρόεδροι θα έχουν σύντομη κατ’ ιδίαν συνομιλία – πριν εισέλθουν και οι αντιπροσωπείες τους – και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Η αποστολή του Τούρκου προέδρου έφτασε στην Αεροπορική Βάση «Αντριους» με δύο αεροσκάφη και μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή με 50 αυτοκίνητα – πέραν της ασφάλειας – πήγε στο «Blair House», που βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Οίκο. Περίπου 70 άτομα, κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τούρκου προέδρου, υποδέχθηκαν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα το απόγευμα, κουρδικές, αρμενικές και ελληνικές οργανώσεις πραγματοποιούν διαδήλωση στο Πάρκο Λαφαγιέτ, απέναντι από το Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. 62 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του να εγείρει το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ ανακοίνωση με την οποία εγείρεται το ζήτημα των μαζικών συλλήψεων δημοσιογράφων στην Τουρκία, εξέδωσε χθες η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Ο ξενώνας Blair House όπου και διαμένει ο Ερντογάν. Photo www.mignatiou.com
Ο ξενώνας Blair House όπου και διαμένει ο Ερντογάν. Photo www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: