Κατανόηση βρήκε ο Αναστασιάδης από ξένους ηγέτες σε σχέση με την πρότασή του για νέα Γενεύη




Πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση βρήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας σε ό,τι αφορά την πρόταση που υπέβαλε την Τετάρτη στον κατοχικό ηγέτη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση όπως συγκληθεί τριμερής διάσκεψη Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, στο ανώτατο επίπεδο, το φθινόπωρο, στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιορδανία, είπε ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται στο Αμάν για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά από πρόσκληση του βασιλιά της χώρας.

Στο περιθώριο αυτή της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικές επαφές, είπε και αναφέρθηκε στη συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στην οποία ανέλυσε την πρότασή του για επανάληψη της Γενεύης.

«Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, στα πλαίσια της ΕΕ και με όλο το κεκτημένο να διέπει τη λύση του κυπριακού προβλήματος,» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε το Κυπριακό και με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου ενώ αναφέρθηκαν και στα σοβαρά ενεργειακά ζητήματα, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή.

Είναι γνωστό, συνέχισε, «ότι η Αίγυπτος θέλει να αγοράσει φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 και το τεμάχιο Αφροδίτη και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να επισπευθεί αυτή η διαδικασία.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τον οποίον αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό, αλλά και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή για τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Είχε επίσης συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε εκτός από το Κυπριακό, τα διμερή θέματα, οικονομικά θέματα, θέματα επενδύσεων, και ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή μας.

«Εξαιρετικά σημαντική», χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, με την οποία η Κύπρος έχει σχέσεις σε ένα πολύ ψηλό επιθυμητό επίπεδο.

Η συνεργασία είναι τέτοια στην περιοχή και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε οικονομικά και άλλα ζητήματα, «που σχεδόν έχουν γίνει αδελφικές οι σχέσεις αυτές των δυο χωρών, γιατί και η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για την Ιορδανία στην ΕΕ, ώστε να γίνονται κατανοητές οι θέσεις των Ιορδανών αλλά και του αραβικού κόσμου στην ΕΕ. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία σε θέματα ενέργειας, αλλά είναι πολύ σημαντική η συνεργασία και σε θέματα ειρήνης και σταθερότητας, στην ταραχώδη περιοχή μας».

Οι δυο ηγέτες, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αποφάσισαν όπως συγκληθεί τριμερής διάσκεψη Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, στο ανώτατο επίπεδο, το φθινόπωρο, στην Κύπρο, και έχουν δώσει εντολές οι δυο ηγέτες να αρχίσει η διεργασία, με προετοιμασία σε επίπεδο υπουργών.

Σε ερώτηση αν τα θέματα ενέργειας και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής θα είναι ψηλά στην ατζέντα και αυτής της τριμερούς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα θέματα αυτά «ήταν και είναι στην ατζέντα μαζί με το Κυπριακό».

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την ενημέρωση την οποία κάνει σε ηγέτες κρατών αναφορικά με την πρόταση του στις συνομιλίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται απολύτως κατανοητός, βρίσκει απόλυτη κατανόηση όταν εξηγεί την πρότασή του και όταν εξηγεί πώς ο ίδιος βλέπει ότι μπορεί να κάνει το βήμα προς τα εμπρός η διαδικασία, ώστε να έχουμε επίλυση του Κυπριακού. Ειδικά η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βρει στις σημερινές του επαφές πάρα πολύ καλή και ικανοποιητική ανταπόκριση».

Κληθείς να πει κατά πόσο το απόγευμα θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Βασιλιά της Ισπανίας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική συνάντηση καθότι και η Ισπανία είναι χώρα του Νότου. Πρόσφατα ο Πρόεδρος ήταν στην Ισπανία στη σύνοδο των χωρών του Νότου, που θα καθορίσουν μια γραμμή μέσα στην ΕΕ, σε σχέση με τα συμφέροντα των λαών του Νότου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: